Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Tips på skorstensbygge (6m fristående rakt upp)

 • Pastillen
 • Pastillen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
10 år 1 månad sedan #36822 av Pastillen
Hej alla! (första inläggetför mig)

Jag och tjejen fick till slut tag i ett hus, en gammal gård på öland med tillhörande omringade ladugårdslänga. I ett av "rummen" tänkte jag inreda min smedja. problemet jag har är att jag inte vill att skorstenen ska gå rakt upp genom taket därför att på logen ovanför är våran trevliga festvåning men biljard,- pingisbord mm som man inte vill ta utrymme från. därför är min tanke att jag ska peta ut ett fönster och dra ut skorstenen genom detta, sedan 6 meter rätt upp i himlen, jag har köpt rostfritt rör som är 165mm dia. det blir en 90graders böj innan det går uppåt. under detta tänkte jag gjuta en liten platta som får ta tyngden neråt, men hur ska jag stabilisera det från vindens påverkan? åt två håll kan jag förankra wirar som man förankrar i plintar man gjuter ner i marken, men åt de andra hållen blir det problem, grannens lada är ca 3,5m från min och åt andra hållet är ju min ladas snetak.

Är evigt tacksam för tips, hoppas ni har några!
skulle vara så roligt att komma igång nu när jag samlat på mig så mycket prylar

Mvh Anders
Följande användare sa tack: Plåtniclas
Mer
10 år 1 månad sedan #36825 av Plåtniclas
Svar från Plåtniclas i ämnet Tips på skorstensbygge (6m fristående rakt upp)
Hej! Ett tips är att bygga en side draft forge, kolla på min blogg, bläddra lite sä ser du hur jag har gjort.
Smedja funkar perfekt och jag får inte in någon rök alls, det viktigaste är att men har ett rökrör med stor diameter, minst 300 mm....
Länk till min blogg garosmeden.blogspot.se

Niclas Svensson
Mer
10 år 1 månad sedan #36831 av magnusn88
Hej hej!
Sätt ett stag in mot taket. Jag har två vajerstag, ett på varje håll ut till ändarna på vindskivorna. Sen har jag ett rör stagar in på nocken. Tar både drag och tryck. Själva skorstenen bärs upp av två konsoler som sitter bultade i väggen. Nu har jag inte 6meter rör men iaf 4,5. Har klarat de senaste två stormarna utan några som helst problem. :-)

/M
Mer
10 år 1 månad sedan #36832 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet Tips på skorstensbygge (6m fristående rakt upp)
Hej.
Hoppas att varken du eller din granne har halmtak ;-)
165 mm rör låter en aning litet men du får väl pröva dej fram.
90 graders böjar är väl inte alltid så lyckat, inte minst med tanke
på allt "glöd & kolskräp" som kan samla sej där.
Du får be tjejen att klättra upp och hålla i röret medan du tänder på!
Lycka till ;-)

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
 • Pastillen
 • Pastillen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
10 år 1 månad sedan #36836 av Pastillen
Tack för svaren!

Plåtniclas: Jag har sneglat lite på sådan variant förut, problemet är att jag har en färdig enhet med huv och allt, i denna ska jag sätta in min långässja på en meter samt en mindre modell bromsskiva, och själva "utsuget" behöver vara precis invid glöden på en side draft vad jag förstår, därför blir det svårt =/


magnusn88: Mitt problem där är att skorstenen ska upp på ena långsidan av ladan, så nocken är ca 4-5meter från skorstenen och taket är av eternit, så det är nog inte så lätt att göra upp ett hål och få det tätt sedan, jag får nog muta grannen med lite smiderier mot att jag får skruva fast något stag i hennes lada ;) och får jag det så kan jag göra som du säger och ta ett stag som tar både drag och tryck, bra ide!

martin_smed: jag pratade med sotaren innan jag köpte rören, han sa att 150mm var tillräckligt så länge det var ordentligt isolerat, 80mm värmebestädig stenull och ett spirorör utanpå alltihop. Men det är sant att böjen kan samla skräp, kanske man kan kapa ur någon sotlucka som man gör demonterbar?

Är era skorstenar isolerade? vilken diameter kör ni med?
Är era isolerade?

Och vet sotaren om era smedjor? Jag ämnar nämligen hålla honom underättad om bygget, men det kanske är dumt?

Mvh Anders
Mer
10 år 1 månad sedan #36837 av magnusn88
Okej ja då kan det va lite svårt med ett sånt stag. Men annars funkar det mycket bra! Jag har en 250mm rostfri med 80mm isolering, kan va 100 oxå. Köpte hela alltet av en kille som skulle slänga det, för 300 :)
Sen står den som sagt på en hemmabyggd låda som går ut genom väggen 300x300 och en meter lång. Va uppe i huven på ässjan häromdagen pga en kaja tänkt bygga bo. Och på ett och ett halvt år så har det blivit ett par cm damm/aska som ligger i botten. I övrigt är skorstenen ren, lite svart men inte kladdig och äcklig.

Sotare? Hur menar du nu? :P

/M
Mer
10 år 1 månad sedan #36838 av TobbeÅh
Exakt, Sotare? Generellt sett har nog sotarna ingen aning om hur en ässja fungerar och vilka dimensioner som behövs. Vill du undvika rök i smedjan med självdrag så behöver du min 250mm skulle jag vilja påstå, beroende på hur kåpan är utformad.
 • stensjön
 • stensjön Profilbild
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
 • Yrkes Smed
Mer
10 år 1 månad sedan #36840 av stensjön
Skall du ha 6 m för att följa byggregler (1 m över nock) eller för draget ? man kan ha kort rör och rökgasfläkt.Kopplar du in sotarn måste du nog söka bygglov och då får du nog en massa regler och följa, du får också tänka på att sotarn i så fall måste kunna komma upp och sota , skorstensstege och plattform ( ingen bra ide`) Kalla det istället ventilation eller rökutsug ..Om du gjuter en platta på backen och förankrar röret med fläns och bult och har ett triangelfäste under hängränna skall du kunna ha 6 m från rökutgång utan stag annat som bara är ivägen. Isolering och sotningsluckor är bra , har du en liggande rördel blir det massor med stoft..

Roland Smén Svensson
Mer
10 år 3 veckor sedan #36846 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet Tips på skorstensbygge (6m fristående rakt upp)
Säg inget B)

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Sidan laddades på: 0.095 sekunder
Powered by Kunena Forum