Nya inlägg

Topic-icon Forma till fältässja?

 • Thordrac
 • Thordrac Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
10 år 4 månader sedan #34252 av Thordrac
Forma till fältässja? skapades av Thordrac
Hej på er smeder.

Jag har länge varit sugen på att börja smida, och sedan ett par dagar har intresset tagit ny fart. För att ha någonstans att börja har jag tänkt bygga mig en fältässja, eftersom det verkar vara svårt att få tag på begagnade, och inte tvunget billigare än att bygga en egen. Efter ett par googlesökningar hittade jag hit till Antracit, och har sedan dess spenderat många timmar i diverse olika trådar här. Igår lånade jag Järnsmidesboken (utg 2, Nya Järnsmidesboken var utlånad) på biblioteket och plöjde från pärm till pärm.

I mina planer på ässja har jag funderat på modell bromstrumma, och idag var jag på skroten och hittade något som skulle kunna vara någon form av remhjul till en maskin av den större skalan. Det är en cylinder med botten. Ca ⌀23 cm och ett djup på ca 11 cm. Väggtjockleken på cylindern är 6mm och botten som tjockast ca 14mm närmast hålet i mitten, något tunnare utåt kanterna. Hålet i mitten är ca ⌀35 mm (1¼ tum).
Jag undrar om detta skulle kunna passa som forma. Är det tillräcklig godstjocklek i cylindern? Är den lagom djup för en forma? (det känns lite väl tilltaget med 11cm, eller?) Är hålet tillräckligt stort? Jag räknar med att sätta någon form av galler över hålet.
[attachment=1:13gg6046]<!-- ia1 -->Forma.JPG<!-- ia1 -->[/attachment:13gg6046]

Dessutom hittade jag ett litet T-rör som skulle kunna passa. Det raka röret har samma diameter som hålet i "forman", och avstickaren är ca ⌀18 mm (½ tum). Gör det något att diametern ökar för lufttillförseln strax före forman, eller kan det rentav vara positivt att det inte blåser på för mycket?
[attachment=0:13gg6046]<!-- ia0 -->T-ror.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:13gg6046]

Utöver själva forman funderar jag på att använda en långpanna som på Körundaässjan ( http://www.uffes-smedja.nu/korundaassja.htm ), och ordna någon form av underrede till det hela. Turligt nog kan jag låna en svets av en bekant för att få ihop allt.
Till en början tänkte jag nog göra en enkel bälg av hink och påse, bara för att se så det fungerar, men sedan blir det nog en motorrumsfläkt från biltema.

Vad tror ni om det? Finns det någon som helst chans att jag kommer att lyckas? ;)

// Markus Andersson
Förhoppningsvis blivande hobbysmed i Trollhättan.
Bilagor:
Mer
10 år 4 månader sedan #34256 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Forma till fältässja?
Det blir nog hur bra som helst.

Viktiga är väl att det blir gjort ;) Du lär nog bygga mer än 1 ässja om du börjar brinna för smide så det är bara bygga på och göra "fel" och berätta för oss andra.... ;D

En smidig mobil ässja är nog inte fel att ha. Kanske behöver böja något i skogen som är för rakt...

Har du slagit din lärling idag ??
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
10 år 4 månader sedan #34260 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Forma till fältässja?
Hej

Välkommen till Antracit!

Jo det blir nog inga problem att lyckas. Man kan använda nästan vad som helst för att få lite sprutt i en fyr. Grunden e ju lagd med något som håller bränslet på plats och att du kan tillföra syre :D

Fläktar finns det ju massor av olika varianter....dammsugare, oljeeldningsfläkt,hårtork,kupéfläkt osv. Bara ta en som passar och kanske inte behöver byggas om för mycket. Tänk på att du behöver kunna reglera tillförseln av syre bara, spjäll eller tyristor av något slag....

Vi ser fram emot ditt projekt och att du snart smider din första bit i din egna ässja !


//johan

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.084 sekunder
Powered by Kunena Forum