Nya inlägg

Topic-icon Ånglokskol

  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
11 år 1 månad sedan #33230 av Svarte Petter
Ånglokskol skapades av Svarte Petter
Hej allihopa!
Vi har fått tag på ett stort parti med ånglokskol. Någon som har erfarenhet av att smida med sådant? Den är väldigt fet! Ger bra värme men brinner och ryker en hel del. Den sintrar oxå en aning och otroligt nog går det alldeles utmärkt att elda med ren stybb. Den sintrar ihop och efter omrörning blir det lagom stora halvkoksade bitar. Har provat lite i ässjan nu och resultatet är ganska olikt den kol vi är vana vid, så det vore väldigt kul att höra om någon har erfarenheter med att jobba med den på riktigt!

Om någon är intresserad kan det bli aktuellt med försäljning oxå så småningom. Men först ska den hämtas och så måste vi bygga ett siktverk då det är allt från stybb till styrmanshuvuden i storlek.

Någon med erfarenhet?

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
11 år 1 månad sedan #33231 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Ånglokskol
Ingen erfarenhet, men det låter intressant. Jag trodde alla gamla beredskapslager var tömda vid det här laget. Hur hittade ni detta? Styrmanshuvuden... he he O0

Passa er bara om det är riktigt stora mängder så att det lagras rätt. Har hört att stenkol kan självantända om hårt packad och under tryck. Tror att det var därför stora lager ofta var under vatten. Är nog iof. sällsynt.
Mer
11 år 1 månad sedan #33233 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Ånglokskol
Lite osäker om det är samma sorts kol jag smider i, efterom jag uteslutande har smitt med "ånglokskol".
Brukar bränna av det innan jag lägger på det på glöden. Dvs jag lägger det nära härden så det börjar ryka gul rök om det men det eldas upp när det kommer i närheten av lågorna. Sedan makar man in det i härden som vanligt.

Annar fungerar det finfint att smida med om man knackar ner det efterom det är det väldigt stora bitar för det mesta.
Lokstallet jag smider i brukar sikta sina stora högar med kol och det som blir över siktar jag igen med en finare sikt och får då ut ypperligt med stenkol i smidesstorlek.

Kör så det ryker. :)

/E

Emil Schönning
Mer
11 år 1 månad sedan #33234 av Werner
Svar från Werner i ämnet Ånglokskol
Hej kära smidesvänner,
även här uppe i Lappland finns det "Ånglokskol". Har fått tillstånd, att plocka kol på traktens ångtågsföreningens kollager, dvs allt som är för små till deras pannor.
Sikta själv två gånger, så att behållningen blir bitarna i storleksordning 10-25mm.
Visade upp några bitar på fjolårets smidesträff i Granbergsdal, till bla. "kallsmèn", dom tyckte att kolet var åtminstone till utseendet inget att anmärka om.
Okej, kolet är ju inte lika överallt, men för mig fungerar det utmärkt, närmaste granne är 300m långt bort, för det ryker en del, men ypperligt med värme och så gratis ;D

Elda på ;D

Werner
Sidan laddades på: 0.072 sekunder
Powered by Kunena Forum