Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon En så snål men användbar gasolbrännare som möjligt.

 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #32465 av Melchior
Hej, jag sitter här och läser om gasolässjor och undrar hur man skall bygga en liten ässja med en brännare som är så snål som möjligt men ändå användbar, då tänker jag inte på vällning utan på rent smide av mindre bitar såsom knivar, spik mm.

Har ni någon erfarenhet av snåla, effektiva brännare?

/E

Emil Schönning
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
13 år 2 månader sedan #32467 av Melchior
Det verkar på nätet som man pratar mycket T-Rex brännaren och dess mindre kusin Shorty som riktigt effektiva brännare. Skulle vara kul att testa att bygga eller köpa en sådan.

/E

Emil Schönning
Mer
13 år 2 månader sedan #32468 av znutt
Hej
Jag byggde en typ t-rex och liknande se <!-- l --><a class="postlink-local" href=" www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=55&t=5600 ">viewtopic.php?f=55&t=5600<!-- l -->
Vill du ha mer info får du speca vad du vill veta ? Se ?
Vet att vissa tycker att det är lättare med sådanna med fläkt. Inget jag provat dock.
Mer
13 år 2 månader sedan #32469 av mr_president
Jag har bara provat med fläkt. Jag hade hjälp av mer erfarna ässja-byggare när jag började och de sa alla att det MÅSTE vara med fläkt om man ska göra knivar och välla.

Vad jag vet från ässjor med fläkt är att det är jävulens viktigt att få EXAKT rätt blandning (gasol/luft) för att komma upp i hög temp. Även när flasktrycket ändrar sig och kanske även lufttemp mm så måste man justera en del (man måste mer eller mindre justera hela tiden).

Om man kör med för låg effekt (för lite luft/gasol) och försöker snåla så får man bara vänta längre. Kör man med obra blandning får man oxså lägre temp och måste värma längre = mer gasol.

Min slutsats (med begränsad egen erfarenhet från icke fläkt brännare) är att det är överlägset bättre med fläkt. Fläktbrännare är oxså enkla och billiga att bygga och kräver inget "pill". Flera som byggt utan fläkt har gått över till fläkt.

utan fläkt = hovslagare, med fläkt = knivmakare ;D ;D

Bara om man inte har ström går jag med på att man skall bygga utan fläkt.....

En dammsugare med justering (fläktvarvtal) som går bakänges (blåser) är en fin fin ässja fläkt.

(BTW en elugn är nog billigast av allt i drift om man bara ska småbanka på småbitar. Den har hög verkningsgrad och håller kvar värmen. Var en smed på damasteel jag pratade med som gjorde allt sitt knivsmide i elugn. Blir en del glödskal och man får vänta en del om man bara jobbar med 1 bit men annars går det nog fin fint)

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 2 månader sedan - 13 år 2 månader sedan #32470 av znutt

mr_president skrev: utan fläkt = hovslagare, med fläkt = knivmakare ;D ;D

Bara om man inte har ström går jag med på att man skall bygga utan fläkt.....


Hmmmmm
Smaken är som baken. En fläktlös kräver som sakt bättre design. Men man slipper fläkten. Tycker nog fläkt är att fega ut och inte våga gå på en klassisk design :P
Vet inte hur ni gör mellan värmningarna. Typ den jag gjort (fläklös O0 ) har jag två ventiler en värmnings ventil och en tomgångsventil. Med ett enkelt handslag slag man av värmningsventilen och ässjan går på tomgång ;D . Och man spara gasol. Hur gör ni med fläkt?

Billigas drift måste nog vara induktionsugn. Biligaste bränsle är kanske diselvarianten, med en villa brännare. Tror Kalsmeden gjorde något sådant. Där kan jag godkänna en fläkt iochmed att bränslet är vätska
Last edit: 13 år 2 månader sedan by znutt.
Mer
13 år 2 månader sedan #32471 av petersjogren
Jag använder en gasol/tryckluft-brännare på jobbet. Jag vet inte hur den skulle fungera i en ässja, för lågan blir ganska "vass", men jag löder med lod som har en smältpunkt på 1080 grader utan problem. Nu så är gasoltrycket reducerat med en reduceringsventil, så det är möjligt att det skulle bli mer sprutt utan den om man körde "raka rör", fast då skulle jag nog behöva ett annat huvud på brännaren. Men det är som "mr P" skriver, det är ett himla justerande på blandningen, i varje fall när man startar brännaren, och som han skriver mer luft/gasol-varmt-fortare och vice versa.

Peter Sjögren
Mer
13 år 2 månader sedan #32472 av znutt
Tror att om man ska göra en kniv ugn inte göra för stor (kan dock krävas lite bränkammare) men har rikligt med isolering 100-50 mm. Fins en del sidor på nätet hur mycket effekt man behöver per volym ässja. Effekten som brännare ger finns också.
Mer
13 år 2 månader sedan #32474 av mr_president
Vad gäller "sparlåga" - om jag kör med bara ett arbetsstycke så stänger jag av ugnen varje gång jag tar ut arbetsstycket. Smidet tar väl som max någon minut eller två och då glöder det fortfarande i ugnen och den tänder direkt på eftervärmen (bara slå på luft/gas).

När det är en kritisk vällning så låter jag nog ugnen gå just det momentet för att inte tappa värme i arbetsstycket.

Kör jag mer fler än 1 arbetsstycke så låter jag ugnen gå för då är ju sparlåga inte "på tapeten".

Skulle göra en ugn med bara 1 brännare om den bara skall vara för smide ej vällning (kan nog gå att välla oxså men det får man prova). Med en brännare kan man i viss mån styra vart värmen skall vara på biten och man slipper att brännarna går ojämnt.

Om jag vinner på tipset så ska jag köpa en induktionsugn, verkar ju hur cool som helst.

Håller med znutt att man ska satsa på minst 50mm fiberisolering om man bygger nytt (mer än 50mm totalt men just fiber ska vara minst 50mm). Sen är det bra att sätta en sån där hård sättskiva i botten under fiberisoleringen så inte borax och smält järn mm brinner rätt igenom.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 2 månader sedan #32475 av znutt
Som sagt en fläktdriven brännare är nog lättast. Största felet med min ugn är nog isoleringen. Jag har bara två lager 25 mm. OCh ett rostfrittrör utanför. Skulle nog behöva tillägsisolera? Någon som vet vad vanlig isolering tål?

Ang induktionsugn är det synd att de är så dyra. Tycker dock att de borde komma ner i pris nu när stora halvledare är billiga och när induktionsspisar börja komma på bred front. Man kankse kan bygga om en platta till en lös värmare. Typ så man kan värma lokalt. 2000 w räcker kanske inte så långt. Typ en gasolbrännare kan ge 50000 BTU/h wilket väl är 14 kW. Så det skiter sig nog på anslutningen i elcentralen :(

Jag har smetat/penslat eldfastlera i botten. Funkar bra som skydd mot Borax
Sidan laddades på: 0.090 sekunder
Powered by Kunena Forum