Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon trä/stenkol

  • dannesöder
  • dannesöder Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
20 år 5 månader sedan #3191 av dannesöder
trä/stenkol skapades av dannesöder
jag har byggt en ässja som funkar skitbra! men jag har ett problem...

jag använder grillkol just nu, får inte tag på nåt annat.
jag har hört att man ska ha stenkol eller koks. (vet inte va koks är)

om jag inte får tag i stenkol/koks, vad ska jag ha då?

tacksam för svar.
Dannesöder
Mer
20 år 5 månader sedan #3192 av SCB
Svar från SCB i ämnet trä/stenkol
Koks är torrdestilerat stenkol och innehåller således mindre föroreningar. Den finaste koksen brinner med blå låga och nästan ingen rök/lukt. Jättebra om man har gnälliga grannar!
Sen finns det petroleumkoks, en restprodukt från raffenaderierna, samt antracit, ett naturligt mineral som åldersmässigt ligger mellan stenkol och grafit, ett väldigt rent bränsle som ger lite/ingen rök och aska men det är ganska svårhanterligt i en ässja.
Träkol fungerar jättebra som bränsle i ässjan, den enda nakdelen är att det har lägre densitet så man får lägga på bränsle oftare än när man eldar med stenkol/koks/antracit.
Grillbriketter skall man alltid undvika. De innehåller pressat kolstybb, sågspån, lera samt bindemedel = lågt energiinnehåll och mycket aska.
Grillkol funkar också bra men då det inte är helt färdigkolat så ryker det lite mer än rent träkol. (röken sätter lite extra smak på det man grillar)
Ett tips: Hör med affärerna i närheten om du inte kan få köpa deras överblivna grillkol, grillsäsongen är ju över nu och man kan få ett ganska bra pris om man köper en hel pall. Annars så skulle det ju bara stå och ta upp plats på lagret.

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Mer
20 år 5 månader sedan #3193 av Anders_Möller
Svar från Anders_Möller i ämnet trä/stenkol
Jag började också att elda med grillkol och köpte 20 säckar. De eldade jag upp på mindre än tre dagar...sen köpte jag efter mycket letande stenkol. Då gnällde grannen.

Nu har jag sedan rätt lång tid köpt och brukat koks. Ett mycket bra alternativ till ovanstående bränslen. Koks kan du köpa av Saléns Coal AB, tel 070-8322192. Företaget ligger i Lidköping och där kan man köpa ett släp koks (= 500 kg) för 3250 kr. Det blir mer prisvärt än att köpa säckvis, 35 kg åt gången. I Lidköping betalar du alltså 6,50 kr/kg inkl moms, medan en säck á 35 kg kostar minst 10 kr/kg.

Själv smider jag såpass lite att det räcker med en säck per vecka. Ett helt lass skulle ta mig flera år att elda upp. Alltså, kryper jag till korset då och då och handlar lite dyrare.



Din julklappssmed
Anders Möller
Mer
20 år 4 månader sedan #3194 av Eklanda
Svar från Eklanda i ämnet trä/stenkol
Någon som bor i närheten av Nossebro-,Vara-;Grästorpstrakten som skulle vlilja vara med och köpa & dela på ett 500kg´s las stenkol från Lidköping? Det skulle ju bli billigare om någon ville vara med och dela på ett las imot att flera åkter och köper dyra säckar.

Mvh Andreas
  • pippi
  • pippi Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
18 år 3 månader sedan #8970 av pippi
Svar från pippi i ämnet trä/stenkol
Hej!
Jag läste på denna hemsidan att man kunde få tag i stenkol i göteborg. Någonstans i närheten av torslanda jag tog telefonnummret och ringde dit då,
Mer
18 år 3 månader sedan #9029 av Myring
Svar från Myring i ämnet trä/stenkol
Jag brukar använda kol från en lantbruksskolas kolmila, rent och fint och räcker bra länge för att vara träkol. Grillkol är mest en nödlösning och en ganska dyr sådan. Träkol ger nästan ingen slagg heller.
Sidan laddades på: 0.068 sekunder
Powered by Kunena Forum