Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Sand/Lera som isolering

  • BamCe
  • BamCe Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 2 veckor sedan #12163 av BamCe
Sand/Lera som isolering skapades av BamCe
Jag är väldans ny på detta forum men jag tänkte att jag kunde fråga på engång om det funkar att andvända lera(samma som keramiker andvänder) som man vattrar(rätt ord?) med ren sand som isolering i en ässja? Frågan gäller både gas och vanlig.
Om det går så kommer det ju såklart bli känsligt för slag och liknande men priset på denna borde bli isolering rekordlåg om man har en butik som säljer konstnärsmaterial inom rimligt avstånd. Har för mig att Dave Gingery nämner detta som en ersättning till "Fireclay" i sina böcker.
Mer
18 år 2 veckor sedan - 18 år 2 veckor sedan #12165 av Granlund
Svar från Granlund i ämnet Sand/Lera som isolering
Det finns de som använder sandmagrad lera i kolässjor, kolla t ex här: http://www.livelyknives.com/washtubforge.htm ofta har man tydligen i lite träaska eller dylikt i ler/sandblandningen också.

Hur det skulle funka med gasol har jag ingen aning om, men det känns som att det skulle vara smidigare med keramisk fibermatta, som jag personligen inte tycker verkar vara så våldsamt dyrt om man inte ska ha så mkt.

I övrigt så finns det ju en gammal typ av ässja som man har i en jordgrop med en botten av tex en sten och så lägger man kolstybb i gropen och har härden där ovanpå. För att hålla elden under kontroll, så vattnade man runt omkring då och då. Kolla t ex i boken om Lima och Transtrand, volymen om smide och myrjärn. För att få arbetshöjd på det hela byggde man ofta upp en låda med stockar, som sedan jordfylldes och däri hade man sedan själva härdgropen.

/ Henrik
Last edit: 18 år 2 veckor sedan by Granlund.
  • BamCe
  • BamCe Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 2 veckor sedan - 18 år 2 veckor sedan #12168 av BamCe
Svar från BamCe i ämnet Sand/Lera som isolering
Man tackar för det snabba svaret :)

Tack för att ni flyttade den åt mig oxå.

Jag tror att denna blandning funkar för gasol oxå. En av anledningarna till att jag vill greja med denna blandning är för att jag är arbetslös och har kasst med pengar och för jag itne gillar tanken på att handskas med nått som påminner om Rockwool och Gullfiber.
Sen att jag komemr dra i mig en massa skit ändå är en annan femma
Last edit: 18 år 2 veckor sedan by BamCe.
Mer
18 år 2 veckor sedan - 18 år 2 veckor sedan #12169 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Sand/Lera som isolering
(Nä, att va arbetslös och utan pengar behöver man nog knappast skämmas för att erkänna nuförtiden, lediga jobb växer ju sannerligen inte på träd... :( )


Hur skulle det fungera med en blandning av hälften vanlig blålera/hälften sand?
Last edit: 18 år 2 veckor sedan by EeWe.
  • BamCe
  • BamCe Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 2 veckor sedan #12170 av BamCe
Svar från BamCe i ämnet Sand/Lera som isolering
Så länge det går att bränna leran tror jag att det ska funka kom ihåg att låta den torka ur helt innan du bränner den annars har du gjort en ångdriven kanon.Jag har tillgång till lite eldfast tegel(det fula gula kompakta sorten) som jag tänkte ha i botten av gasolässjan jag tänkte bygga,för att skydda keramiken mot eventuella stötar. Dock tror jag det går ändå för när man bränt fodret så blir det ju som stengods vilket håller bra om man itne går in för att slå sönder det. Däremot kommer ässjan bli känslig för snabba avkylningar och du får inte välta den i golvet. Det jag däremot sitter och funderar på för gasolässjan är dock om jag ska göra en venturi-brännare(självdrag) eller en med en fläkt. enda som är problematiskt är att få ta på nipplarna och liknande för att bygga den.Men det första jag ska bygga är en fältässja av en bromstrumma som är sprucken eller av en gammal klotgrill så jag får prova fodret på den först.

Sen blir det en gasolässja och sedan kanske en pedalhammare
Mer
18 år 2 veckor sedan #12171 av SCB
Svar från SCB i ämnet Sand/Lera som isolering
Det går säkert men jag tror nog att du får väldigt mycket bättre bränslekonomi om du fodrar gasässjan med något som isolerar lite bättre, typ fibermatta eller isolertegel.
Ässjan kommer att ta väldigt lång tid på sig att komma upp i temp, innan dess kommer den att vara väldigt ineffektiv.
Lera/sand är, liksom vanligt eldfast tegel,väldigt dåligt på att isolera så en stor del av värmen kommer att vandra rakt igenom väggarna.
Det finns dock gott om folk som gjuter gasässjor av eldfast gjutmassa men jag är ändå lite skeptisk..
Men till det priset så är det väl bara att prova och se!  :)

//Olof Nilsson
  • BamCe
  • BamCe Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 2 veckor sedan #12172 av BamCe
Svar från BamCe i ämnet Sand/Lera som isolering
Man kanske kan blanda i leca kulor? då blir det fortfarande låg kostnad och lite bättre isolering. :)
Mer
18 år 1 vecka sedan #12271 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Sand/Lera som isolering
Gjorde en ommurning av vår ässja. Då använde vi fin lera och sand att sammanfoga de eldfasta tegelstenarna med, det funkar ypperligt. Blanda lerpulvret med sand och vatten så det får en "mysig" koncistens att jobba med. Sedan är det bara att mura som med vanlig cement. Tänk dock på att ässjan måste stå ett tag så allt vatten har dragit ur. Sedan ska du elda försiktigt med vanlig ved utan blästern påslagen. Så du bränner ur det sista vattnet. Se till att elda en dag ca. Annars så spricker alltihopa.

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.080 sekunder
Powered by Kunena Forum