Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Cirkelsågblad

  • erri
  • erri Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
19 år 11 månader sedan #4160 av erri
Cirkelsågblad skapades av erri
Jag som inte kan nånting om det här med härdning och anlöpningen och allt vad det heter? Om jag slipar/ sågar ur ett knivblad ur en klinga, tappar det härdningen då? Vad bör jag göra när knivbladet är färdigt?
  • Rizzo
  • Rizzo Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 11 månader sedan #4161 av Rizzo
Svar från Rizzo i ämnet Cirkelsågblad
Så länge du inte ser anlöpningsfärger på klingan när du formar den så ändrar du inte på härdningen/anlöpningen. Det betyder iofs inte att härdningen/anlöpningen från början är så som du vill ha den. Du kan t.ex. råka arbeta med en klinga som är anlöpt olika på olika ställen.
  • erri
  • erri Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
19 år 11 månader sedan #4162 av erri
Svar från erri i ämnet Cirkelsågblad
Och om man vill härda om den och anlöpa den igen...hur går man tillväga då? Är det nåt man kan göra på hobbynivå?
Mer
19 år 11 månader sedan #4163 av SCB
Svar från SCB i ämnet Cirkelsågblad
Visst går det. Problemet är bara att man antagligen inte vet vilken stålsort som finns i klingan och då får man experimentera lite.
Börja såhär:
Sätt fast en (stark) magnet i änden på en ca 30 cm lång pinne.
Skär en remsa ur såkglingan och värm upp den i ässjan, värm långsamt så du får en jämn värme. När stålremsan börjar bli röd/orange så kollar du med magneten, när magneten inte fäster längre har du nått upp till rätt härdtemp.
Tänk dock på att magnetismen försvinner om du värmer upp magneten för mycket, så var snabb när du kollar.
Flytta snabbt remsan från ässjan till en burk med olja. (matolja går bra)
När remsan är kall provar du om den tog härdning genom att spänna fast den i ett skruvstycke och försöka slå av den med en hammare (Skyddsglasögon!!)
Går den av så är allt bra.
Böjer den sig så har inte härdningen tagit och då är det bara att börja om men denna gång använder du vatten istället för olja.
Var noga med temperaturen, är det för kallt så tar inte härdningen och är det för varmt så är det stor risk att man spräcker materialet samt att man får ett väldigt grovkornigt stål.
Ovanstående gäller bara om klingan är av någon form av olegerat kolstål eller vissa låglegerade stålsorter. Är det legerat stål så blir det genast lite svårare...
När du har tagit reda på hur man ska härda stålet så är det dax att anlöpa. Små bitar går bra att anlöpa i en vanlig ugn.
Prova lite olika temperaturer mellan 220-375 grader och kolla hur mycket provbiten fjädrar innan den går av eller förblir böjd.
Sen är det bara att avgöra vad som är "lagom" [:D]

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Sidan laddades på: 0.086 sekunder
Powered by Kunena Forum