Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon smida eller slipa?

  • smedJan
  • smedJan Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
22 år 4 månader sedan #398 av smedJan
smida eller slipa? skapades av smedJan
Jag har smidit i några år och vill nu börja smida knivar, i helstål till att börja med. Efter första försöket infinner sig frågan- hur tunn skall jag smida eggen och när skall jag börja slipa? jag avslutade smidet med en plansätt på blad och egg...
  • OErjan
  • OErjan Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
22 år 4 månader sedan #399 av OErjan
Svar från OErjan i ämnet smida eller slipa?
Min åsikt är att du bör smida eggen ca 0.5-0.7mm tjock och slipa resten. anledningen är att avkolningen är störst de första tiondelarna.

avkolning är ALDRIG helt obefintlig vid smide även om du har smitt I en uppkolande eld (syrefattig) eld.
varför?? Enkelt utryckt avkolar stålet MYCKET fortare än du kolar upp det en ässja.
För att HÅLLA kolhalten OFÖRÄNDRAD så får du smida mindre än 1 minut var 25 minuts värmning (stålet mår INTE bra av sånt).

Ändrat av - OErjan on 2001/12/15 14:32:10
Sidan laddades på: 0.077 sekunder
Powered by Kunena Forum