Nya inlägg

Topic-icon Fråga angående anlöpning

  • jobo
  • jobo Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
11 år 7 månader sedan #29707 av jobo
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Jag vet inte om jag är på rätt plats i forumet eller om detta har dygt upp i någon tidigare tråd...

Hursomhelst så är det en sak som jag inte begriper vad gäller anlöpning. Måste här påpeka att jag som glad, men okunnig, amatör inte hunnit med detta moment ännu men jag vill reda ut så mycket som möjligt innan jag drar igång. Målet är att smida mig en kniv. Jag har förstått att man kan anlöpa på t.ex. ett uppvärmt järnstycke och invänta färskiftningarna eller man kan stoppa kniven i ugnen ett tag. Min fundering är: En del pratar (här på forumet) om anlöpning i ugn med anhållningstider på flera timmar medan anlöpning på varm platta borde gå tämligen fort. Borde inte dessa båda metoder ge väldigt olika resultat på stålet då den ena hålls länge på samma temperatur (Om jag förstått detta korrekt) och den andra avbryts just då temperaturen nås? Är detta ett riktigt problem eller är det bara jag som inte fattar? Vilket är isåfall att föredra?

Okunnig men vetgirig...
Mer
11 år 7 månader sedan #29709 av Lidskjalf
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej, hur lång tid någonting anlöps har ingen betydelse så länge ämnet uppnått samma temperatur rakt igenom. På ett mindre föremål går det väldigt snabbt (Knivblad t.ex.) att få hela ämnet genomvarmt vilket man med fördel kan göra genom att hålla knivbladets rygg mot en spisplatta eller mot en större järnbit som man värmt i ässjan. Och invänt rätt färgskal på den någorlunda blankslipade eggen.
När det är större föremål med mycket massa man talar om, kanske pen till maskinhammare t.ex. så är det av betydelse att hela ämnet är genomanlöpt och då kan det vara aktuellt med anlöpning i ugn under flertal timmar.
Det är så jag har förstått i alla fall.
Mer
11 år 7 månader sedan #29712 av Kallsmén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hålltid efter full genomvärmning kan vara från några minuter till åtskilliga timmar, beroende på materialkvalite´
Mer
11 år 7 månader sedan #29717 av gustav_metal
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag tycker du ska testa.
Jag har alltid smitt med ambitionen att man lär sig så länge man lever
den dag en kniv går av för dig vet du att något gick fel... men
det har inte hänt mig än så mitt svar på frågan är att det är lugnt
gör som du vill så blir det nog bra.

Lycka till

//Gustav
Mer
11 år 7 månader sedan #29721 av Spiroux
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej Hopp

Anlöpnining är en viktig behandling för knivar och skärande verktyg, för att inte eggen ska urflisas eller att hela knivstålet ska brista vid böjpåverkan. Olika stål och det slutliga användningsområdet kräver olika anlöpnings temperaturer och hålltider.
Tex ett filé blad som är mjukt och flexibelt kräver längre anlöpnings temperatur/tid, i förhållande till ett bruksknivs blad som är hårdare och mindre flexibelt och har då kortare tid-lägre temperatur om båda bladen är tillverkade av samma stålkvalite.
Jag använder ibland ett stål som heter AEB-L ett rosttrögt stål från Uddeholm till mina blad och det härdas vid 1025 grader och får då en hårdhet på 64-65 HRC, anlöpnings temperaturerna för detta stål är som följer, 63 HRC 100 grader i 30 minuter, 60 HRC 200 grader i 30 minuter och 58 HRC 250 grader i 30 minuter. Jag anlöper dessa blad i vanliga ugnen i ca 225 grader, 30 minuter. Och får då en hårhet på ca 59-60 HRC. När jag smider blad i 2258 så kallat kullagerstål härdas dessa i en relativt låg temperatur 850 grader, får då en hårdhet på
62-63HRC, och dessa blad anlöper jag två omgångar, 200 grader i 1o minuter och låter dem svalna av i mellan anlöpningarna. Hårdheten blir då ca 60HRC.
Kolla på nätet det brukar finnas info om anlöpningstider.
Anlöp i ugnen INTE på plattorna, fungerar inge vidare, tycker jag.
Mer
10 år 9 månader sedan #31688 av karcih
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ytterligare frågor på samma område. Hur placerar man då kniven i ugnen, är det bara att lägga den på gallret? Och om jag förstått rätt så kyler man inte järnet efter uppvärmningen utan man låter den svalna av sig själv
Mer
10 år 9 månader sedan #31698 av Spiroux
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ja precis, det är bara och låta bladet svalna till rumstemperatur.
Sidan laddades på: 0.064 sekunder
Powered by Kunena Forum