Nya inlägg

Topic-icon Yxa med invälld damask

  • mr_president
  • mr_president Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
12 år 1 dag sedan #28930 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Dagens yxa. Blev inge vidare. Övergången mellan huvudet och damasken blev inte så där snygg som jag hade tänkt mig (närmast osnygg). En skäggyxa blev det hur som helst.

Ingen metod jag tänker fortsätta med känns det som nu.

Dålig kontrast i damasken oxså. Men det kanske jag får fason på om jag pular lite till när jag inte är hungrig som en grobian.....

Har du slagit din lärling idag ??
Bilagor:
Mer
11 år 11 månader sedan #28939 av Melchior
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Tycker den har riktigt bra form, att du fick lite sprickor i vällfogen är ju svårt att komma undan... Bra jobbat!

Emil Schönning
  • mr_president
  • mr_president Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 11 månader sedan #28940 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Tack för det Melchior.

Det jag lyckades med denna gång var att yxhuvudet beskriver en "kil" hela vägen från ögat till eggen. Tidigare har jag bankat lite hårt på hammaren så den mer blivit som en "plåtbit" fäst mot ett "rör" (den tunnar ut direkt efter ögat). Vet inte om denna beskrivning går att förstå ??

Nu när jag sovit (och ätit) på saken så tror jag att jag hade för mycket material kvar på huvudet "ovanpå" vällfogen. Jag sågade upp huvudet och kilade in damaskämnet. Dock lämnade jag kanske 7-8mm materiel av yxhuvudet på varsin sida om damasken. När jag sedan bankade ihop det så drev jag detta tjocka materiel framåt ut mot eggen och där vart det nog fullt av glödskal eftersom det låg oskyddat från första värmningen. Skulle nog ha förberett fogen (smitt fram kilformen på huvudet före vällning), så att vällfogen/skarven blir kvar där man först förbereder den (mer "slå ihop" än "driva ut").

Så här blev den efter skaftning. Har behållit träts naturliga rundning fram/bak och täljt sidorna med bandkniv (björk från norra norrland).

[attachment=1:3s9t0jt8]<!-- ia1 -->skäggyxa2.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:3s9t0jt8]

Här är kilformen (jaja, det är en liten bula på sidan men när jag såg att skarven blev dålig så orka jag inte finlira. Jag bröt ihop å tog en öl III istället >:D )

[attachment=0:3s9t0jt8]<!-- ia0 -->skäggyxa3.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:3s9t0jt8]

Nu i efterhand skulle jag nog oxså behållit mer av yxan med stålborstad_glödskals_utsida och bara slipat/etsat ca 15mm av eggen. Då hade skarven dålts mer. Övergången till slipat ser inge vidare ut. Kände dock inte för att härda/anlöpa om. Ska ge den till en kompis som present till hans nya sommarstuga. Han e dum i huvudet så han fattar ändå inte att det är "fel" på yxan ;D ;D

Har du slagit din lärling idag ??
Bilagor:
Sidan laddades på: 0.064 sekunder
Powered by Kunena Forum