Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Erfarenheter av Bäckedals fhsk?

  • Granlund
  • Granlund Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
19 år 7 månader sedan #4552 av Granlund
Erfarenheter av Bäckedals fhsk? skapades av Granlund
Vet inte riktigt under vilken forumrubrik jag skulle placera detta under, men jag provar här så får vi se...
Jag undrar om det är någon här som har erfarenheter av utbildningen Forntida smide och metallhantverk på Bäckedals folkhögskola? I sånt fall får ni gärna dela med er av vad ni tyckte om skolan, utbildningen etc. Funderar på att söka, och då kan det ju alltid vara bra att höra vad f.d. elever eller andra som haft kontakt med skolan tycker.
mvh, Henrik
Mer
19 år 7 månader sedan #4553 av Sofia
Svar från Sofia i ämnet Erfarenheter av Bäckedals fhsk?
Hej!
De erfarenheter jag har av Bäckedals, men främst dess rektor Nils-Erik Eriksson, är inte så bra. Det hela började försommaren -02 då jag bestämde mig för att söka till kursen du nämner. Under olika evenemang de kommande månaderna tog jag tillfället i akt att höra mig för bland de smeder jag mötte, allt för att kunna avgöra hur bra rykte skolan och dess utbildning hade. Det här momentet gick förhållandevis bra. Ingen rynkade på näsan utan framhöll att det var en bra skola, men att det finns de som anses vara bättre.

På den tiden var sista ansökningsdag satt till första december och jag ringde till skolan i slutet av augusti för att beställa blanketter. Receptionisten skrattade åt mig samtidigt som hon sa att alla utbildningsplatser redan var upptagna. Besvikelsen och irritationen var, som du säkert förstår, stor.

Jag skrev senare ett brev till rektorn där jag kritiserade skolans rutiner och ifrågasatte att kursens hemsida inte uppdaterats. Var det först till kvarn som gällde? Och hur skulle man veta det? Rektorn svarade på äkta politikermaner, babblade på massa om könsfördelningen bland studenterna på skolan, och frågorna jag ställt förblev obesvarade.

Efter detta gav jag upp. I och med att det skulle dröja minst ett och ett halvt år innan jag kunde fortsätta min utbildning inom metallhantverk, om nästa anhalt skulle vara Bäckedals, så började jag söka efter andra vägar.

Nu går jag andra året på metallinjen på Företagarnas folkhögskola i Leksand och trivs jättebra. Det traditionella järnsmidet har dock fått ta ett steg tillbaka till förmån för silversmide, titanbearbetning, bronsgjutning och olika typer av svetsning. Sjukt roligt!

Av elever på smideslinjen på Sätergläntan, som gått kursen på Bäckedals, har jag hört att den historiska vinklingen på kursen är ganska stor. Men att den är bra trots att rektorn är som han är.

Lycka till med smidandet!
Sidan laddades på: 0.069 sekunder
Powered by Kunena Forum