Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hur torka björkknöl

 • marberg
 • marberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #4020 av marberg
Hur torka björkknöl skapades av marberg
Hej på er.

Ja jag vet att det är fel forum men jag har ingen lust att leta upp ett träforum och jag är övertygad om att det finns någon här som vet svar på mina frågor.

När jag var i skogen idag och fällde hittade jag en björkknöl av det större slaget, ca 30*30*10 cm. Tänkte såga loss den och använda den till något, kanke knivskaft eller något annat. Men två frågor kommer då.
1, Är det någon ide? Kan man förvänta sig ådring/mönstring som är värt besväret?
2, Hur bär man sig åt för att torka den så den inte blir genomkorsad av sprickor?

Mina tänkta svar:
1, Det är litet besvär att såga loss den, så ja visst alltid är det väl något.
2, Såga upp den i skivor ca 30*10*2 cm packetera den med strö mellan varje skiva och tvinga ihop (för att bitarna inte skall slå sig) lägg dom i jordkällaren för långsam torkning och vänta (hur länge???).

Ettan är väl inte mycke att be för, motorsågen gör jobbet, men tvåan hur gör man?

Mvh
Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
 • erri
 • erri Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
20 år 3 månader sedan #4021 av erri
Svar från erri i ämnet Hur torka björkknöl
Jag har för mig att jag läst/hört att man ska vaxa in dom sågade ytorna så att fuktaen tar sig ut på "sidorna", jag kan tänka mig att det tar rätt lång tid.
Mer
20 år 3 månader sedan #4022 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Hur torka björkknöl
Om man läser i diverse knivböcker får man lite olika alternativ...

Jag ska försöka komma ihåg två...

1. Såga med råge, dvs 10-20 cm ovan och under knölen och ta med minst halva tjockleken på stammen (beror lite på hur stort träd...) Stryk in alla 'öppna' ytor med ett tjockt lager trälim. Ta inte bort barken. Lägg på ett ställe ute som är lite skyddat från regn (lite regn gör nog inget, mest skada på limmet...) se till att solen inte kommer åt att steka!!
Glöm bort biten i 1-2 år. Sedan kan du flytta in den i lite torrare klimat någon månad innan den kommer in till rumstemp.
Enligt detta skall det inte bli så mycket sprickor. Har en knagge på tork själv...

2. Såga nära knaggen, koka den i vatten i några timmar, det skall laka ut saven... Lite mer osäker på denna metod.

Några generella saker om trätorkning...

Ta aldrig av barken.

Ta materialet från trädet helst på vintern innan saver rinner till.

Om du inte kan göra förarbete på en gång men ändå måste ta hem materialet, lägg det i en hink med vatten! Det tar inte skada så fort, en vecka gör inget...

Lycka till.

/Patrik
Mer
20 år 3 månader sedan #4023 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Hur torka björkknöl
Hej

Har lite funderingar på det här med att torka björkstubbe, då jag inte kan något om trä alls, men borde det inte vara bäst att såga ner
trädet ifråga sent på hösten då alla löv har fallit bort, för då vet man ju att det inte suger upp något vatten, borde det inte ta kortare tid att torka då, eller är jag helt ute och cycklar?????
Jag tänker mest på det logiska, men det kan ske är fel i detta ämne.

Kallsme´n
Mer
20 år 3 månader sedan #4024 av SCB
Svar från SCB i ämnet Hur torka björkknöl
1§ i vedeldarnas stora regelbok: Träd skall fällas mitt i kallaste vintern för då är vattenhalten som lägst. Träden kan inte ta upp vatten från den frusna marken så det vatten som finns i veden kan dunsta bort i lugn och ro.

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Mer
20 år 3 månader sedan #4025 av orlow
Svar från orlow i ämnet Hur torka björkknöl
Ett litet tillägg i fråga om just torkning.

Har torkat sjödränkt ek några gånger och en sak som man väl har igen är att låta det gå långsamt! Rulla in knölen i gamla luggiga trasmattor å förvara bakom boden (i skugga) i ett par år funkar fint! Ta med några testbitar ifrån samma träd som du kan ta in å testa med.

Lycka till!

Orlow på Ön
 • Annani
 • Annani Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
20 år 3 månader sedan #4026 av Annani
Svar från Annani i ämnet Hur torka björkknöl
Hej!
Om du ändå tänkt att såga den i "skivor" så gör det med en gång, det går fortare att torka och det blir mindre sprickor. Bivax kan man smälta och pensla på på ändträt där den mesta fukten tränger ut. Knölarna på träden är väl egentligen en svampsjukdom, och dessa kan få ett snyggt mönster, och blir ofta mycket hårdare än "vanlig" björk. Det viktiga är att det inte torkar för fort. Jag har svarvat en del i färskt virke, och för att inte skålarna ska spricka så lägger man dem i en kartong med spån som de får torka i. Se upp för mögel bara, ta upp dem och borsta av dem och blanda om i spånet. De bitar som jag inte använder med en gång låter jag ligga kvar ute (iallafall nu på vintern) i en plastsäck, så att inte fukten tar sig någonstans. (Har sett på en del bitar som jag inte velat ha som har fått ligga kvar utan plast, att de spruckit redan nu, när det bara varit ett par plusgrader.) Men såga upp dem i skivor på ca fem centimeter, låt dem torka sakta, se upp för mögel. Lägg dem med strö-pinnar emellan och inga tvingar. Det måste få röra sig, och sätter du tvingar på finns risken att det spricker ännu mer. Kanske finns det någon såg i närheten som har ett torkrum? I dessa rum är det varmt, med mycket hög luftfuktighet. Hör om du kan få "hyra in dig" i ett hörn?
Lycka till och hoppas att det går bra!
Anna, möbelsnickare
 • fotograf
 • fotograf Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
20 år 3 månader sedan #4027 av fotograf
Svar från fotograf i ämnet Hur torka björkknöl
Håller på en del med knivar förutom att just smida bladen.
Några regler som väl är det som gör det ovanligt att man skaffar sitt eget råmaterial till träsniderier.

1, det tar en sån dj,,,a tid och man vill ju testa den därt biten NU!
räkna som tidigare inlägg redan har varit inne på med en torktid på ett par år på en mörk och sval plats (men inte i källaren om det är fuktigt)
sen handlar det om ett år inomhus för det där sista, ta gärna och väg bitem mellan varven för att se hur mycket vikt du torkar bort.

Tipset om trälim som också jag använder mig av har jag ärvt av farfar som var sameskulptör i just björkvrilsträ, (kladda in hela biten rikligt, rätt kul att dra av limmet som en extra hud från händerna senare:-)

Vintern är den torraste årstiden så det är ju lämpligt att samla då, och man kan ju dra dom i en pulka om man drar på sig skidor.

Det ska visst finnas nån sanning i att månens dragningskraft vid fullmåne ska kunna påverka torkprocessen, skulle tro att det handlar om att fullmåne drar upp vatten i trädet och då borde det ju ta längre tid att torka? månen har ju kraft att förflytta hela oceaner.

Det där med mönster är ett ämne för sig, alla bitar är vackra, men på olika sätt.
masur är den sorten med "ögon" och mer oberäkneliga vindlingar, man kan titta efter små piggar på träet som indikerar att det skulle vara masur.

Alla vrilar handlar om angrepp ungefär som om trädet skulle ha cancer, orsakas av svamp eller genetiska defekter, oftast är det härligt hårt trä med vacker lyster om det poleras upp ordentligt, det blir liksom en tredimesionell lystrer.

Det kan hittas på många sorters trä även om björk har blivit vanligast för slöjdarbete.
Mer
20 år 3 månader sedan #4028 av mogård
Svar från mogård i ämnet Hur torka björkknöl
Mindre bitar av trä går alldeles utmärkt att torka i micron. Ta det försiktigt bara, trä´t torkar innifrån och ut. Jag torkade en bit som började glöda innifrån och det var totalt omöjligt att släcka med mindre än att såga sönder biten. Rökutveckligen var enorm.
 • masteroak1
 • masteroak1 Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
20 år 2 månader sedan #4029 av masteroak1
Svar från masteroak1 i ämnet Hur torka björkknöl
Hej

Jag ser att det mesta om hur man torkar träbitar av olika slag redan besvarats.... själv har jag bara för tre veckor sedan fällt en masur björk som ligger på tork... hur kunde jag nu se att det var masur??? Jo jag läste en artikel i en skogstidning säkert två år gammal, om hur man kunde se skillnad på masur och vanlig björk... och det skulle vara ett gott täcken om stammen hadde svullster på sig.. Ugefär som en orm hade svalt ett egg eller flera.

Och då tänkte jag att det måste jag leta efter.... så jag gick en långpromenad och hittade just ett sådant träd... jag har förstått att jag hadde en jäkla tur att hitta ett träd med just dom klara tecknen på sig...
för jag visste nämligen inte skillnaden mellan vårtbjörk och vanlig björk...
Det är tydligen så att det är ett selldelningsfel i vårtbjörkar som bildar masur... Det kan ju ske i olika stadier i en björks liv eftersom jag endast hadde masur i fem centimeter av ytveden. Andra har det i kärnan av veden har jag hört talas om...

Nu till torkningen då. de små bitarna som jag tog ur stubben har jag sågat upp i fem centimeter tjocka bitar och smetat på trälim på endträt...
Såcken sågade farsan upp på sågbänken även de till femcntimeter tjockt plank som jag sedan strök lim på endträt... ingen av bitarna har spruckit än ;-)... Jag är ingen expert men att trä spriker handlar vell om spänningar i trädet och att kärn ved och ytved torkar olika snabbt. Rätta mig om jag har fel..

(Fotograf) vad menar du med piggar??? förklara... "nyfiken" och hur ser man skillnad på vårtbjörk och vanligbjörk.. Glad för svar och tillrättavisningar... ;-)
 • fotograf
 • fotograf Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
20 år 2 månader sedan #4030 av fotograf
Svar från fotograf i ämnet Hur torka björkknöl
"Piggarna" är små taggiga utskott på vrilarna (utväxterna) som hänger ihop med dom små "ögon" som man ser i masurved.
Jag har oftast funnit dom längst ner på träden, prova att följa början av roten in under myllan.
Man ska nog ha en sagolik tur ifall man ska hitta en stor björk med masur i hela trädet, snarare är det nog som så att det är i delar av träden.
I de trakter där man odlar masurbjörk t,ex i findland tar man skott som skjuter upp från en avsågad stubbe av ett träd som hade masur i sig.
sen är det visst bara att plantera det skottet så ska man få en ny masurbjörk, det går visst genitiskt i arv.
Är det inte så att också alla Ornäsbjörkar härstammar från ett och samma träd?
Mer
17 år 6 månader sedan - 17 år 6 månader sedan #16852 av Jimpla
Svar från Jimpla i ämnet Hur torka björkknöl
Ett tips är det en stor bit grovklyv/såga eller bearbeta så mycket som möjligt för då blir det mindre spänningar i ämnet och det är mindre risk för att det spricker. Täpp igen ändträt för där sticker fukten iväg snabbast. En annan bra grej är att linda in det i något som släpper igenom fukt långsamt. Papperskasse är kanon.. Kom ihåg torka större bitar stegvis till varmare utrymmen. Tänk på det här också ska du ha en träbit till knivskaft och vill tälja hela skaftet så är det lättare om du klyver fram ämnen för då följer fiberriktningen klyvningen+(skaften blir mycket starkare) och det är lättare att arbeta med handverktyg, har du en spricka eller borrar ett litet hål i en huggkubbe kan du sticka ner knivbladet i kubben och bearbeta med täljbila skaftet då går det fort även utan maskiner så gör jag. (Ett litet ämne kan man snabbtorka inne i rumstempratur tar ett dygn ungefär täpp igen ändträt för säkerhets skull)../ Slöjda på
Last edit: 17 år 6 månader sedan by Jimpla.
Mer
17 år 6 månader sedan #16856 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Hur torka björkknöl
Trä är fina grejjer=)

Generellt har vi fått lära oss att att när man ska torka virke ska man först fälla vintertid när det är som minst vatten i trädet, sen ska man låta stocken ligga som de andra sa, ute mörkt och fuktigt en tid. Sen ska man randbarka stocken, dvs. hugga upp ränder på max 5 cm med kanske en decimeters mellanrum, samtidigt ska man limma på något grövre papper på ändytorna för att täppa till fibrerna där fukten går ut snabbast. Låt ligga mörkt i källare eller ute under tak i ca ett år, sen kan man klyva upp stocken och torka ytterligare. Vad jag förstod så skulle man inte klyva för tidigt, för då slår sig plankorna så mycket.

Jag är inte säker, men jag tror att om det inte finns några smithål för fukten (öppnä ändytor och liknande) borde en vril vara lättare att torka än virke med helt raka fibrer, eftersom vrilen vänder i fiberriktning hela tiden och därmed är stark åt alla håll.

Om man vill skära sig en tjusig skål eller liknande kan man stoppa sin knöl i en plastpåse och slänga in den i frysen, då kan man holka ur den färsk när man har tid sen.

Några snabba tipps från en blivande slöjdlärare
Ludwig

Klurgubbe i unga år
Mer
17 år 6 månader sedan #16859 av åke w.
Svar från åke w. i ämnet Hur torka björkknöl
Hejsan, den här tråden är snart tre år gammal, så jag är lite nyfiken på hur gick det med din träknöl?
Fick du den torr utan sprickor eller blev det en trevlig brasa till slut...(jag har provat, min möglade och sprack men den brann bra ;D / åke w.

Varen icke bekymrade för morgondagen,
Ty morgondagen skall ha sina egna bekymmer.
Var dag har nog av sin plåga.
 • marberg
 • marberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
17 år 6 månader sedan #16861 av marberg
Svar från marberg i ämnet Hur torka björkknöl
Jag var ärlig nog att fråga skogsägaren om lov att ta den. Naturligtvis skulle han själv ha den när han fick reda på att den fanns. Så björkknölen blev till luft. Korkat, för jag var och gallrade aldeles bredvid. Hade jag bara knipit k-f så hade saken varit klar.

Men än lever trädet och knölen sitter kvar, nu ännu större. Så jag får väl ta motorsågen en mörk natt och göra lite skogsarbete. Det blir ett styvt jobb att få ut den ur skogen, men snö och pulka skall visst vara villiga hjälpare under dyliga uppdrag

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Sidan laddades på: 0.124 sekunder
Powered by Kunena Forum