Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Dekorativt för män?

  • kerk
  • kerk Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
17 år 2 veckor sedan #19710 av kerk
Dekorativt för män? skapades av kerk
Har luggit å funderat på det ett tag, finns det några smidda "smycken" som passar på män?, t.ex sånna de brukar ha på överarmen etc, tror jag bara har sett detta på kvinnor, eller har jag bara missat något? :)
Kanske lite andra tips på sånna saker? Visst halssmycken går ju på alla typ.

Ahh och en delfråga, kan järn missfärga guld ? Tänkte göra något att hänga på min halskedja men är rädd för missfärgningar :)

Ha en bra söndag! :)
Mer
17 år 2 veckor sedan #19722 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Dekorativt för män?
Hej,

Det är nog ingen större risk att järn missfärgar guld. Det skulle vara om järnet rostar och "smutsar" guldet, men det lär inte reagera med järnet.

Däremot kan järnringar ge en liten missfärgning på huden om man tvättar händerna osv, eller om det blir lite varmt och svettigt. Min smidda tumring (för övrigt rätt dekorativt på män tycker jag själv i alla fall...) har jag haft flera år nu, och även om det som sagt kan bli en liten missfärgning på huden emellanåt så rostar inte ringen hur jag än bär mig åt. Det blir väl någon slags kontinuerlig infettning av hudkontakten kan jag tro.

Annars är det förstås en fråga om tycke och smak vad som är dekorativt att ha på sig. Jag har gjort ett antal armringar till både män och kvinnor, och de lite nättare till tjejerna vet jag har använts vid alla möjliga tillfällen även till vardags, medans de lite kraftigare till killarna nog främst används vid marknader, reenactment och lajv.

De halssmycken jag gör verkar funka i alla möjliga sammanhang för båda könen, och något jag lärt mig i det sammanhanget är att många föredrar "fin" finish och lite nättare dimensioner. Råsmidd yta verkar inte vara så gångbart för smycken i alla fall. Och någon missfärgning från halssmycket behöver man inte oroa sig för om dom är linoljebrända och bivaxade.

Mvh Uffe
Mer
17 år 1 vecka sedan #19740 av Sofia
Svar från Sofia i ämnet Dekorativt för män?
Hur järnet beter sig i smycken beror mycket på bäraren. Olika människor utsöndrar (hm, trevligt ord) olika mycket av olika kemiska ämnen som påverkar järnet. Skillnaden kan vara stor.
Kombinationen järn-guld är ofta mycket lyckad, både rent estetiskt och praktiskt. De påverkar som sagt inte varandra nämnvärt.
Om järnytan är grov eller kanterna aningens för vassa kan det slita på guldet, som ett järnhänge på en guldkedja.
Även om 18k guld är förvånansvärt hårt när man ska smida eller bocka låter sig en skärande bearbetning ganska lätt göras.
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum