Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hydraulpumpar

 • folkabo
 • folkabo Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
17 år 1 månad sedan #19427 av folkabo
Hydraulpumpar skapades av folkabo
Fick göra en akututryckning till en fastbränsleanläggning idag. I botten på en ca 25 m hög betongsilo sitter hydrauldrivna skrapor som matar ut flisen till ett transportband som i sin tur för flisen till pannorna. Skraporna drivs av två stora hydraulaggregat. Det ena hade stannat p.g.a. ett elektriskt problem och på det andra hade hydraulpumpen spruckit. Eftersom det troligen inte går att få tag på reservdelar till dessa gamla pumpar funderar jag på om det skulle gå att svetsa igen sprickan. Pumpen är av gjutjärn och arbetar med ett tryck på 100 bar. Finns det någon här på antracit som har testat att svetsa spruckna hydraulpumpar?

Keep the blues alive
Mer
17 år 1 månad sedan #19435 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Hydraulpumpar
svetsningen är nog inte problemet utan efterbearbetningen , det brukar ju vara skapliga precissionskrav, å ja misstänker att det blir där som problemen uppstår .

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
17 år 1 månad sedan - 17 år 1 månad sedan #19442 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Hydraulpumpar
Hei folkabo!

dette har jeg stort sett ikke peiling på, så jeg kjører till!

støpegods kan sveises - det er allerede sagt. vi snakker om pinnesveis, og det skal være en spesiell (og dyr) elektrode. utfordringen er for -og etterarbeide. i forarbeidet inngår å slipe fuger som passer til sveisen. for å komme "på plass" bør litt av det sprukne materialet sitte igjen i bunnen av fugen, antar jeg. før sveisingen begynner må det forvarmes, for å motvirke spenninger og deformasjon i godset. etter sveising skal avkjøling også foregå kontrollert, for å motvirke strekk/krefter i sveiselarvens periferi ...
hvis dette kan oppfylles, kan du kanskje unngå innvendig bearbeiding i motoren eller pumpen.

finn en som har greie på dette og som kan sveise støpejern - les: har erfaring. dette er noe som typ *ingen* som ikke har øving fikser.

å skaffe nytt utstyr er alternativet, det tør være en del dyrere enn å forsøke å sveise. det lär va värdt ett försök, eller hur ..

risken för at det skiter sej e nog der även för en erfaren svetsare, men skoj att prova ..

lycka till!


:-) jens-erik


OOOOPS! Jeg visste det - har ikke peiling!
Last edit: 17 år 1 månad sedan by jenlangs.
Mer
17 år 1 månad sedan #19446 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Hydraulpumpar
Jag får in en hel del reparationsarbeten på min verkstad. Min erfarenhet är att en som kan sin sak kan svetsa ett "godtagbart" resultat för en allmän konstruktion i gjutgods. Det blir däremot i princip alltid en försvagning där svetsen är. Blir det inte sprickor i svetsövergången blir det det i godset runt om... Och svetsen blir hårdare och segare är godset och då det ojämna spänningar i materialet under påfrestning i vilket fall. Jag skulle inte besvära mig om ett försök om det inte var mycket goda förutsättningar i ditt ärende. Men om det är fina och rena brottytor kanske man kan utforska möjligheten att löda i stället? Någon som har erfarenhet om det?

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
17 år 1 månad sedan #19453 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Hydraulpumpar
Får man bara tag i rätt elektrod ock rengör stället så att man får riktigt blanka och rena ytor, så skall det gå bra att svetsa med en kallsvetsekektrod speciellt för gjutjärn.
Har själv provat med gott resultat.
Det gäller att inte ha för bråttom utan göra exakt som det står på paketet.
Skall försöka komma ihåg att titta vad elektroden heter imorgon

Kallsme´n
Mer
17 år 1 månad sedan #19510 av Ingemar
Svar från Ingemar i ämnet Hydraulpumpar
Det går bra att svetsa gjutjärn. Som sagts är det bra att få upp hela biten i värme före svetsningen, och efteråt packa in den i gullfiber eller liknande så att den får kallna sakta. Vill man vara säker på att sprickan inte fortsätter är det bra att "stoppborra" i båda ändarna av sprickan.

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
 • folkabo
 • folkabo Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
17 år 1 månad sedan #19511 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Hydraulpumpar
Tack för tipsen. Har tidigare lagat elektriska motorer, vattenpumpar m.m. som varit tillverkade av gjutjärn. Har använt mig av både lödning och svetsning. Det viktigaste är att förvärma ordentligt samt att det inte får kallna för snabbt. I allmänhet brukar det bli ett bra resultat. I det nu aktuella fallet gäller det som sagt en hudraulpump som arbetar med väldigt högt tryck. Det kan ju, om man inte får till svetsningen på rätt sätt, leda till att hela pumpen exploderar. Ett tryck på 100 bar är ju inte direkt att leka med.

Keep the blues alive
 • folkabo
 • folkabo Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
16 år 4 månader sedan #23528 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Hydraulpumpar
Har några bilder från reparationen av pumpen. Har nu lärt mig leka lite mer med datorn och fixat till ett bildspel som jag lagt ut på YouTube.
[youtube] www.youtube.com/v/HHUPAx_WKsU [/youtube]

Keep the blues alive
Mer
16 år 4 månader sedan #23532 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Hydraulpumpar
Snyggt och proffsigt! :-)
 • folkabo
 • folkabo Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
16 år 4 månader sedan #23533 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Hydraulpumpar
Efter någon timmas körning kom det ut lite olja ur en por så det blev till att svetsa om. Så här i efterhand skulle man nog helst ha svetsat som vanligt med gjutjärnspinnar och därefter slipat rent och gassvetsat ett lager med mässing allra ytterst. Det är ju alltid problem med porbildning då man svetsar i gjutjärn.

Keep the blues alive
Sidan laddades på: 0.113 sekunder
Powered by Kunena Forum