Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Om Antracit Smidesforum och portal - Ekonomiskt stöd

 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 1 månad sedan - 11 år 3 månader sedan #5688 av Johan Sangberg
Varför startades Antracit smidesforum?

Skandinaviens ledande mötesplats för smide och metallhantverk på Internet.

Kontakterna har blivit många genom åren på Internet. Det började 1995 med den första webbläsaren som kunde hantera bilder. Året efter skapade jag min första hemsida och började ta kontakt med likasinnade. Främst var det då Amerikanska smeder som skapat egna sidor.

1997 fick jag ett mail från Niel Winikoff som undrade om jag ville komma med på hans Webplats. Den hette WINIKOFF'S KEEN-JUNK PAGE och här skulle man snacka smide! Spännande tyckte jag och deltog. En annan man som jag fann där va Jock Dempsey som verkade ha massor av energi och kunskap. Han deltog i massor av ämnen och bidrog starkt till all information på KEEN-JUNK. Senare startade Jock siten Anvil Fire som är en av de bästa på nätet om smide. Tack vare Neil och enu en site ,Artmetal startad av Enrique Vega , kom jag så över till US 1998 för att delta i Smidekonferensen i Asheville, North Carolina.

Precis som Neil Winikoff, Jock Dempsey och Enrique Vega tyckte jag att det saknades ett forum om all sorts metall dit man kan ställa frågor och få svar, både nybörjare och proffs. Beröringspunkter mellan konstsmeder, silversmeder, knivmakare osv. är många och frågorna intresserar alla metallhantverkare i olika grad. Smidning, lödning, polering, verktyg och mycket annat är det som spänner över allt metallhantverk. Något år senare startade jag Antracit smidesforum.

Smide på Internet

Antracit smidesforum är därför ett försök från mig att fylla upp det tomrummet på Internet om metallhantverk. Här kan man enkelt bli medlem och lägga upp inlägg för diskussion eller ställa frågor. Allt sker i "realtid" och man ser resultatet omedelbart. Det gör även andra som kommer in på Antracit och kan på så vis tillgodogöra sig eller delge kunskaper om smide. Genom att sprida kunskap om smidet och hantverket lever det vidare och växer. Det är detta som Internet är bra till, man kan inna sitt intresseområde enkelt och man kan knyta ihop ”udda” och små verkamheter till större. En ”ensam” smed djpt inne i skogarna kan ha långt till kollegor men Internet blir det närmare. Länkavdelningen ger tips på andra resurser på Internet som metallhantverkare kan vara intresserade av och just nu har vi över 300 länkar där!

På sikt blir det en stor kunskapsbank och resurs för metallhantverkare som vi alla som deltar i kan utnyttja. Tips om var man kan köpa kol, stålval vid damask, teknik vid spiksmide osv. Kunskaper som är ovärderliga för framtidens metallhantverkare och fortlevnaden av olika smidesinriktningar.

Dessutom blir det en mötesplats, ett torg. Till torg kommer flera och dit kommer våra framtida kunder och köpare av våra tillverkade alster! Mötesplatser samlar fler och vårat ställe sprider sig till fler.

Arbetet med Antracit

Antracit smidesforum sköter jag nästan helt själv och med Moderatorer. Det finns inget företag eller organisation bakom Antracit smidesforum. Denna webbplats innehåller information, upplysning och tips relaterat till smide och metall. Materialet kommer från medlemmarna och mig.

Sedan 2004 träffas vi ”Antracitare” dessutom regelbundet på vår ”egen” smidesträff. Den har uppstått på initiativ av admin och medlemmen Kallsmén och går av stapeln i slutet på september varje år. i å Granbergsdal i Värmland. Där arrangerar sedan 20 år tillbaks byalaget en kolarvecka men olika aktiviteter och smidesträffen är en uppskattad sådan. Den helgen är det massor av smeder på plats och det serveras kolbullar och musikuppträdanden pågår hela dagen. Samtidigt milas det träkol. På begäran från Granbergsdal skedde ingen träff 2012 oh vi får se hur det blir 2013.

Alla Smeders Dag

Sedan år 2007 har dessutom ”Antracitarna” instiftat fjärde lördagen i maj till Alla Smeders Dag, en aktivitet som är riks (världs) täckande med massor av smedjor öppna i Skandinavien. Detta är ett initiativ från medlemmarna och Solberga som ursprunglig idé makare!

Redan första månaden ( 16/10-2000 ) anslöt sig 30 medlemmar och diskussionerna och tipsen är igång på Antracit.

Idag (1/12-2002) är vi över 1000 stycken!!
Idag (29/05-2003) är vi över 1400 stycken!!
Idag (20/06-2008) är vi över 3000 stycken!!
Idag (15/02-2009) är vi över 3600 stycken!!
Idag (09/03-2013) är vi över 7000 stycken!!!!

Samtliga länder i Skandinavien och flera i Europa samt resten av Världen finns representerade!! Det har skapats över 34713 rubriker och över 4969 ämnen.

Gratis medlemskap

Medlemskapet kostar givetvis inget (bidrag för utveckling mottages dock) utan är av teknisk natur. Det gör bl.a. att man "äger" sitt inlägg och kan ändra och redigera i det (bra för sådana som mig som slinter titt som tätt på tangentbordet). Dessutom kan medlemmar som skickar in olämpligt material "avstängas" och på så vis hålls forumet "rent" från ex. personliga påhopp eller olämpligt språkbruk.

Adress till Antracit smidesforum: http://www.antracit.se/

Är det något som bör vara med på Antracit som du känner till så skicka gärna e-post till info@antracit.nu

Hantverksdagar, sméträffar, utställningar, material och allt annat som intresserar oss som hanterar metall kan du numer sända in direkt på Antracit som ett inlägg. Bidrag till hantverkets fortlevnad och bli medlem på Antracit smidesforum och sänd in inlägg.

Vill du hjälpa till på annat vis med Antracit smidesforum kan du skicka e-post till info@antracit.nu

Ekonomiskt stöd

Bidrag till Antracit smidesforum mottages tacksamt för dess utveckling....
De vanligaste summorna som kommit in till Antracit är:
25kr, 50kr, 100kr, 200kr, 300kr eller 500kr.

Sedan 2009 kan du enkelt använda din Internetbank, Payson, Paypal och andra betalningsalternativ på Antracit. Det innebär säkrare, snabbare och enklare betalning av stödbidrag till Antracit. Allt fixas i Butiken som genererar en del ekonomi och sprider kunskapen genom böcker och ledladdningsbara filer.

Du kan även använd Plusgiro och skicka in ditt bidrag på.
Plusgirot: 456911-7.

Med bidrag och stöd kan vi hålla forumet öppet och gratis för oss alla [:)] och bidra till hantverkets utveckling. Dessutom "fyller" vi Internet med vad vi ser som vettigt innehåll. Sist men inte minst är vikten av alla insända inlägg från alla medlemmar. Utan dem inget Antracit!

Sedan 2009 har vi nu fått en enkel möjlighet att publicera filmer "Smé Tube" och en "BluePrint" för Hur gör man. Fortsätt fyll på dessa avdelningar så att vi får mer inlägg och därmed lär oss och andra mer.Vänligen
Johan Sangberg
Webkreatör/Konstsmed
Johan Sangberg
Last edit: 11 år 3 månader sedan by Johan Sangberg. Orsak: uppdaterad 2009-02-15
Ämnet är låst.
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 4 månader sedan - 18 år 8 månader sedan #7280 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Om Antracit Smidesforum och portal - Ekonomiskt stöd
Hej

Jag har länge försökt nå http://www.keenjunk.com . Nu visar det sig att Neil Winikoff stängt siten sedan en tid. Läste detta på http://www.anvilfire.com som är en av de "siter" som startat som en direkt följd av Neil's arbete i slutet på 1997!!!

Flera "siter" på Intenet startade med Neil's ide som förlaga och med tanken om att dela med sig till andra och hjälpa varandra att bevara smidet som hantverk och tradition!!

Det är sorgligt att den stora resursen försvann eftersom det samlats massor av information där som var mycket nyttig och inspirerande. det fanns skissarkiv, foton och massor av inlägg.

Orsaken till stängningen känner jag inte till men Neil va en gammal man och borde nu närmat sig 95år ?!! Vi får hoppas att andra "siter" inte går samma öde till mötes. Att dessa lever vidare och inte "drunknar" i allt annat "brus". En viktig detalj för överlevnaden är just bidragen till sådana "siter". Dessa bygger ju på frivillighet både vad gäller text, bild eller till och med ekonomi. Detta gäller givetvis Antracit med som genom åren tacksamt tagit emot bidrag från medlemmarna!!

Jag hoppas att det fortsätter och att vi framöver ser Antracit utvecklas i positiv riktning!! Vi har ju anordnat 2 träffar i Granbergsdal och "skickat" flera smidesintresserade till kurser och utbildningar i smide. En och annan kanske till och med bytt arbete och numer är smed?? Vem vet? Vi har fått läsa om reparationer av fjäderhammare och lufthammare. Ässjor och bäljar har byggts. Det har visats Gasässjor och en och annan hemmabyggd fjädehammare. För att inte tala om tramphammare och faktiskt några lufthammare! Vi kan även se "hur gör man filmer" på Antracit som ett resultat av en gåva från Hedenäset!! Fantastiskt verkligen och tack för det! Vi har behandlat ytbehandling och hjälp t smeder i Sydafrika och US.

Vi får fortsätta så och kanske nästa år ordna enu en träff någon stanns? Tack alla som bidrar och bidragit!! Fortsätt så och välkomna alla nya medlemmar!!

Hälsningar
Johan

Johan Sangberg
Last edit: 18 år 8 månader sedan by Johan Sangberg.
Ämnet är låst.
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 7 månader sedan #30013 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Om Antracit Smidesforum och portal - Ekonomiskt stöd
Hej

Det är dags att uppdatera detta inlägg med lite mer information och omvärldsbevakning. Som de flesta vet kommer nya tjänster fram på Internet i "rasande fart" och sätten att kommunicera blir flera, likaså möten. Det växer upp nya Sociala mötesplatser och Antracit deltar även där och sprider smidet till fler.

Så här beskriver vi Antracit på dessa Nya platser:

Antracit är ett oberoende nätverk för kontakter och utbyte av information i frågor som berör allt inom smide, metallarbete och konstsmide. Detta innefattande alla metaller från guld, koppar och mässing till järn. Alla metall och smidesinriktningar är välkomna!

I en välkomnande atmosfär respekterar vi här varandras kunskaper och tillkortakommande, proffs såväl som amatör och hobbysmed.

Vi smider stål och varmt järn med ett leende på läpparna!!

Antracit startades år 2000 i en anda att förmedla kunskapen om smide vidare till en bredare allmänhet. År 2008 skapade vi Antracitgruppen på Facebook. Tidigare har Antracit funnits som Youtube kanal sedan 2006 och som fotogrupp på flickr sedan 2007!

Du kan följa Antracit på Twitter med, http://twitter.com/antracit

Sprid smidet vidare och Visa ditt arbete, möt gamla och nya vänner här! I en välkomnande atmosfär respekterar vi här varandras kunskaper och tillkortakommande, proffs såväl som amatör och hobbysmed.

Antracit uppmuntrar till möten och träffar i hela världen och i Skandinavien i synnerhet. Låt hammarslagen vina och smideskonst skapas!

Välkommen
Johan Sangberg

Johan Sangberg
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.082 sekunder
Powered by Kunena Forum