Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Skruvstycken???

  • SWE275
  • SWE275 Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
10 år 11 månader sedan #35910 av SWE275
Skruvstycken??? skapades av SWE275
Jag håller på att forska kring min farfars farfar. Han var smed och levde 1838-1912. Han lär ha gjort för den tiden väldigt fina skruvstycken. Det som tydligen var speciellt var att han vällde ihop gjutjärn med härdat stål till backarna i skruvstycket. Några frågor kring detta: Var detta en speciell teknik som bara några få kunde eller var det nåt som var vanligt förekommande? Han var i USA åren 1892-1894. Kan han lärt sej denna teknik där eller var det för att kunde detta som gjorde det lönt för honom att åka över atlanten för att tjäna pengar? Vad annat kunde en bra smed tjäna pengar på i USA?
Tacksam för fakta eller teorier!
Mer
10 år 11 månader sedan #35911 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Skruvstycken???
Intressant, att forska kring sin historia!

Att välla ihop gjutjärn med något annat låter väldigt främmande för mig. Gjutjärn är helt osmidbart. Om det däremot handlade om gjutet stål borde det ha varit fullt möjligt tycker jag.
Har själv ett stolpskruvstycke som ser klart gjutet ut i stora delar medan själva benet känns smitt. Lite skumt på nått sätt. Gjutningen ser ganska grov ut med en del porer och diverse ojämnheter som möjligen skulle kunna skvallra om stål, snarare än gjutjärn, som man kan få mycket fin finish på i vanliga fall. Vore spännande att veta mer kring teknikerna som användes.
Sidan laddades på: 0.062 sekunder
Powered by Kunena Forum