Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Försörja sig på konstsmide

  • freesmith
  • freesmith Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
14 år 1 månad sedan - 14 år 2 veckor sedan #30717 av freesmith
Försörja sig på konstsmide skapades av freesmith
Hej! Eftersom smide är ett konstnärligt yrke, så antar jag att det är underbetalt, som de flesta andra konstarter. Min fråga är hur väl det går att försörja sig som konstsmed idag. Kan man ha det som ett heltidsyrke och klara sig på det, eller måste man ha något vid sidan om? Hur mycket ungefär kan man dra in per månad? Nyfiken. Ni behöver ju inte berätta exakt hur mycket ni tjänar, men kanske vad ni hört att man som konstsmed kan tjäna. ;) Tack på förhand!
Last edit: 14 år 2 veckor sedan by freesmith.
Mer
14 år 1 månad sedan #30719 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Försörja sig på konstsmide
Jag resonerar snarare hur lite kan man dra in på en månad. Hur lite klarar man sig på. Min beräkning är att eftersom studiebidrag och lån sammanlagt är ca 7000 kr per månad och många av de studernade på steneby klarade sig med råge på de pengarna (många levde på bara bidraget ca 2500 kr per månad) så borde du kunna klara dig på runt 4000-5000 kr per månad... Så om det går att få ut så mycket i lön så klarar du dig...

Jag vet många konstsmeder som gjort beställningar som gett flera tusen kronor i timmen för att sedan kunna ägna sig åt flummeri i ateljen ett par dar. Men sånna beställningar är givetvis inte var dag man får.

Jag har hitintills inte haft några problem att dra in några tusen i månaden men då är minst vartannat jobb riktigt tråkigt. Så ja det går att leva på men det lär nog dröja innan man kan leva på att enbart göra det där fantastiskt roliga.

//Gustav Thane
Mer
14 år 1 månad sedan #30728 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Försörja sig på konstsmide
Inget är underbetalt. Man måste inte utföra det "underbetalda". Det är genom att utföra det "underbetalda" som man manifesterar det rimliga i priset.

Det som gäller i princip alla branscher är att man måste vara flitigare, mer intresserad, uthålligare och mer kapabel/kunnig än de man "slåss" mot. Den som är "bäst" får alltid jobb och kan ta, i sammanhanget, bra betalt.

Man måste dock förstå att om det är "bra betalt" man eftersträvar så måste man vara bra på "bra betalt" (med allt vad det innebär). De flesta vill dock inte betala det pris det innebär att bli "bäst" utan försöker hitta det "perfekta fusket". Man vill komma in i någon form av pyramidspel där någon annan skall göra jobbet som man själv skall skörda frukten av ( t ex. sno någons design eller liknande). Om man bara vill ha "finjobb", men inte efter kl. 16.00 och man skall inte behöva vara utomhus när det regnar och man vill inte göra massproduktion, man ska ha 3 månaders semester på sommaren och man vill göra på sitt eget sätt och inte det kunden frågar efter et c etc. då får man nog acceptera att man valt något annat än "bra betalt" vägen.

90% väljer inte "bra betalt" vägen men vill ändå ha bra betalt. Att vara konstnär är, i allmänhet, synonymt med att inte vara bra på "bra betalt".

Det är inte så svårt att få bra betalt men det är svårt att betala priset. Det perfekta fusket finns inte, lika bra att lära sig uppskatta det man har för i Sverige har vi mer än ca 5 miljarder andra..... Bra betalt har med inställning att göra inte siffror.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
14 år 1 månad sedan #30741 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Försörja sig på konstsmide
Jag tror iochförsig att begreppen "konstnär" och "konstsmed" har rörts ihop lite här.
Men visst går det att försörja sig som konstsmed, det känner jag flera som gör. Man får vara beredd att svetsa ihop ett och annat pinnräcke, men det kan vara rätt kul det med.
I början kan det vara bra att ta en del jobb vid sidan av för att få det att gå ihop ( när jag startade började jag på verkstan 8, åkte till mitt jobb som idrottsinstruktör 16, åkte vidare till mitt krogjobb 20.30 och slutade 03.30)
men sen , när det lossnar, så är det bara att köra på.
En bra utbildning i grunden, med mycket verkstadspraktik, så brukar man kunna försörja sig hyggligt.
Sidan laddades på: 0.080 sekunder
Powered by Kunena Forum