Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Katanasmide

  • Distheart
  • Distheart Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
15 år 3 månader sedan #26856 av Distheart
Katanasmide skapades av Distheart
Hej. Är det någon därute som känner till något ställe, helst runt värmland, där man kan lära sig riktigt katanasmide? Även hur man bygger egen smedja för detta ändamål?
tack på förhand //Dist
Mer
15 år 3 månader sedan #26858 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Katanasmide
Hej, det är ett svårt svärdssmide du önskar lära dig. Jag vet inte någon som håller på med just katanasmide här i sverige (hojta till om någon gör det).

Här finns en video på hur de smider katanor i japan. Där syns också många av de verktyg de använder.
http://www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=65&t=3445&p=16522&hilit=katana#p16522

Sök efter svärdssmide här på forumet så får du upp ganska mycket gott om just det ämnet.

MVH
Emil

Emil Schönning
Mer
13 år 3 månader sedan #32392 av pixeleye
Svar från pixeleye i ämnet Katanasmide
Att smida en katana är en ganska lång och svår process, jag tvivlar på att man hittar den riktiga kunskapen om detta utanför japan faktiskt.
Men eftersom jag är en nyfiken person har jag kollat en del dokumentärer och så om just detta legendariska vapen, tyvärr har jag inte namnet
på nått att titta på.

Steg 1 för att göra en katana är iaf att leta rätt på den speciella sanden som innehåller järn för att sen göra järnet av det, om jag minns rätt
tog det 3 dagar i en special ugn för att göra det.
Sen är det enormt mycket jobb med själva smidet och härdningen skall vi inte tala om, eller jo det skall vi.
När bladet härdas täcks det in av olika lersorter för att järnet skall kylas på rätt sätt, det är också under denna del som klingar får sin speciella
krökta form då olika delar av järnet kyls ner olika snabbt och det skapar spänningar i järnet.
Efter anlöpning/annan efterbehandling skall det göras handtag till det hela och sen skickas det iväg till sliparen. Det är nämligen en annan
person som slipar klart svärdet tillslut eftersom det i sin tur kräver mycket special kunskaper.

Som du märker så är det inte det snabbaste eller enklaste mankan ge sig på och det kräver mycket utbildning och träning om man skall göra
det på "rätt" sätt.

Annars kan man ju smida en klinga med katana form och får den både fin och vass med "vanligt" smide, precis som man gör ett svärd och då är
det inte riktigt lika mycket krångel. Inte för att förringa svärdssmide eller så, det är inte heller så enkelt.

För att bygga en smedja som funkar behövs inte så mycket, ett städ, en ässja och lite verktyg kommer man långt med. Tak över huvudet är ju iofs
också bra.

Som föregående person sade, en grundkurs i smide (kolla in folkhögskolor för det t.ex.) är ju ett bra ställe att börja på. Där får du ju också
se hur en smedja kan se ut så du vet vad som behövs. Du kan dessutom under en utbildning göra en del av de tänger du kommer vilja ha när du skall
ge dig på att ha en egen smedja :)

Vilket sätt du än väljer att fortsätta på så önskar jag dig lycka till och vi förväntar oss givetvis bilder på alla vackra saker du kommer göra i framtiden :)

<M>
Mer
13 år 3 månader sedan #32400 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Katanasmide
Finns bra böcker på engelska.

För att kunna svara lite bättre så skulle man behöva veta vilka delar av traditionellt katana smide du vill följa/kopiera/efterlikna. Om du vill vara ultrakonservativ så finns det nog ingen hjälp att få i Sverige då blir det nog japan och andra ställen som gäller.

Om du däremot vill göra en fin klinga med hammonline och rocka-skinn i handtaget så kan du göra det i vilken knivsmedja som helst (vad gäller utrustning).

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 3 månader sedan #32436 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Katanasmide
Jag förundras varje gång detta evinnerliga katanasmide kommer upp igen. Det är nästan som om vissa svenskar tror att smide av en katana är bättre än smide av eropeiska svärd. Japanska klingor är verken bättre eller svårare en eropeiska och den enda skillnaden av betydelse är egentligen att de japanska smederna alldrig slutade tillverka svärd när skjutvapnen tog över.

Om du vill smida ett eropeiskt svärd som man gjorde på den tiden vi hade en levande tradition i europa eller om du vill smida en japansk klinga så stöter du dock på bekymmer. En riktig klinga enligt en gammal tradition är nämligen inte alls samma sak som att lära sig cykla eller skotta snö. På en klinga är det ett antal olika mästare som var och en specialicerat sig på ett smalt område. Det tar lång tid att lära sig det ena men om du vill göra alltihop så kan du glömma det. Inte ens i Japan skulle du göra en hel katana själv.

Vad du däremot skulle kunna göra i verkliga livet är att lära dig tillräckligt mycket om smide att du kan tillverka något som i allt en vanlig Svensson ser påminner om en riktig katana. För det behöver du bara ett par smideskurser och ett japanskt temprament... jag talar om tålamod och vilja nog att inte ge upp efter bara några hundra timmar i smedjan.

Lycka till
Mer
13 år 3 månader sedan #32439 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Katanasmide
Är ju som att smida en kniv i Sverige och börja med myrmalm, eldgrop och en sten som städ ......... känns på något vis lite otidsenligt. Men heder och ära åt den som vill försöka.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 3 månader sedan #35482 av Gholam
Svar från Gholam i ämnet Katanasmide
Det skulle vara helt onödigt att gå igenom processen smederna i japan går igenom för att följa den traditionen, eftersom det stål dom använde var av så dålig kvalitet och hade en hög kolhalt, och det var bara kärnan och eggen som var av det stål "tamahagane" som dög till detta.

och även detta var dom tvungna att få ner halten av kol i, där av vikningarna, som sänker kolhalten med 0,1% ungefär vid varje vikning.

Men vill du ha ett svärd med samma former som ett katana kan du ju prova samma teknik som ger katanat den distinkta böjen vilket den får när man härdar bladet.

Men det är bara att ge sig på att testa, nått annat kan du inte göra ;D om du inte vill offra 7 år som lärling i japan, då du bara lär dig smida själva bladet det tar 7 år till för att lära sig att putsa bladet osv. Det är en typ av mästare till varje steg.

"Till shade is gone, till water is gone,into the shadow with teeth bared, screaming defiance with the last breath, to spit in Sightblinder's eye on the last Day."
-Aiel Oath.
Sidan laddades på: 0.075 sekunder
Powered by Kunena Forum