Nya inlägg

Topic-icon Vad är smide.

 • SCB
 • SCB Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
16 år 11 månader sedan #15053 av SCB
Vad är smide. skapades av SCB
En följdfråga till tråden

//Olof Nilsson
Mer
16 år 11 månader sedan #15054 av ruter
Svar från ruter i ämnet Vad är smide.
ja så är det!
Mer
16 år 11 månader sedan #15055 av AuntyJack
Svar från AuntyJack i ämnet Vad är smide.
;D ;D ;D

Smide är när du har bankat på nåt med nåt när den första nåt ligger på nåt.

Flytta dom j**la molekuler f* f**.
Mer
16 år 11 månader sedan #15059 av Ingemar
Svar från Ingemar i ämnet Vad är smide.
Du kunde inte ha sagt det bättre! Jason, det händer inte nåt innan man tar till hammaren och flyttar på något, om det hamnar där man vill: då är det smide.

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
Mer
16 år 11 månader sedan #15060 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Vad är smide.
Smide är plastisk bearbetning av stål, å när man säger plastisk bearbetning så menar man att
man ändrar molekylerna och dom där andra småjävlarnas form på grundmaterialet.

Så i min mening med smide så är inte Skyrup, Ikea, å andra trådbocknisföretag smidda produkter:

Kallsme´n
Mer
16 år 11 månader sedan #15062 av Johan Admin
Svar från Johan Admin i ämnet Vad är smide.

Ingemar skrev: Du kunde inte ha sagt det bättre! Jason, det händer inte nåt innan man tar till hammaren och flyttar på något, om det hamnar där man vill: då är det smide.

Ingemar
Haha

Håller verkligen med här alltså. Det skall formas, knådas eller så. Då e det "plastisk" bearbetet och "Smide". Sedan finns det ju bockat järn, svarvat järn osv.

<br>Bomärke<br>
Johan Sangberg
Mer
16 år 11 månader sedan #15064 av JOJ
Svar från JOJ i ämnet Vad är smide.
Så här står det i wikipedia ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Smide ):

Smide är en formningsoperation av ämnen där man med hjälp av stora krafter låter materialet få en ny struktur. I princip kan man föreställa sig en dyna där mitten är urgröpt som en halv kula, och en stämpel som är urgröpt för den andra halvan av kulan. Lägger man en lagom stor kubik med material i däremellan och låter dyna och stämpel pressas ihop tillräckligt hårt omformas kuben till en kula i maskinen.

Tidigare värmde man upp ämnet (ofta en metall) och la det på ett städ (stor metallklump som ofta står på en stubbe, med en kon på ena sidan och en platt ovansida på den andra), sedan slog man på det med en hammare för för att få den formen man vill (blacksmith). Vid bearbetning i kallt tillstånd får man bättre precision. När man gör bearbetningen i varmt tillstånd krävs det istället mindre krafter.

Då man får kontroll över hur kornen lägger sig i metallerna (hur bindningarna inuti ligger) ger smide resultat med god hållbarhet, styvhet. Det står därmed emot mycket nötning.


Det skulle väl vara det där med ordet tidigare då som man kan ha åsikter om, man vill väl inte vara gammalmodig

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli.
Mer
16 år 11 månader sedan #15065 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet Vad är smide.
"smidde" på min gamla wv-pickupp idag, ändrade säkert på en hel del molekylers placering till det bättre,

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Mer
16 år 11 månader sedan #15076 av Myring
Svar från Myring i ämnet Vad är smide.
Vill bara inflika att detta med plastisk bearbetning inte bara gäller järn, det gäller ju likaväl koppar, silver, guld och alla andra metaller man smider. I ett vidare begrepp kan man säga att man även kan smida läder då även detta kan bearbetas plastiskt (brukar göras på knivslidor).

håller med om att diverse pulverlackad maskinluffarslöjd med punksvets inte kan betraktas som smide
 • martinahlsen
 • martinahlsen Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
16 år 11 månader sedan #15081 av martinahlsen
Svar från martinahlsen i ämnet Vad är smide.
Ja håller med er. Men visst är det synd att orden smide och smed under en period (60-70-80-tal) liksom blev lediga och kunde användas utan protester allsköns metallarbeten och metallarbetare och gör så än idag till oss riktiga smeders förtret. Nu finns ju faktiskt smedyrket på riktigt igen! Men det blir nog svårt att ändra på vanorna som den breda allmänheten fått att kalla metall för smide bara för att det är metall...Järn som aldrig ens sett en hammare...
Men svårigheter är vi ju vana vid eller hur så det bör väl inte inte hindra oss från att
Bilagor:
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 11 månader sedan #15085 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vad är smide.

martinahlsen skrev: Ja håller med er. Men visst är det synd att orden smide och smed under en period (60-70-80-tal) liksom blev lediga och kunde användas utan protester allsköns metallarbeten och metallarbetare och gör så än idag till oss riktiga smeders förtret. Nu finns ju faktiskt smedyrket på riktigt igen! Men det blir nog svårt att ändra på vanorna som den breda allmänheten fått att kalla metall för smide bara för att det är metall...Järn som aldrig ens sett en hammare...
Men svårigheter är vi ju vana vid eller hur så det bör väl inte inte hindra oss från att


Johan Sangberg
Mer
16 år 11 månader sedan #15090 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Vad är smide.
Traditionellt sett har smide för det vanliga folket inneburit sånt som bara smeden kan göra. Alltså alla tekniker som har med metall och verkstad att göra. Under industrialismen blev stålindustrin och verkstadsindustrin så stor att praktiskt taget varje kotte kunde kalla sig för smed. (Detta är anledningen till att 75% av sveriges befolkning kommer fram till en på marknader och säger att deras farfar allt va smed och han kunde allt smida på riktigt han.)

För smederna däremot fins där en konflikt. Är hovslagere smeder? är hejarsmeder smeder? är metallkonstnärer smeder? är verktygsmakare smeder? är vapensmder smeder? är kallsmeder smeder? plåtslagare, valsverksarbetare, outbildade smideskunniga bönder och så vidare.

Konflikten ligger kanske främst i att smide egentligen är en teknik bland många. Att plastiskt bearbeta metall är smide, men det metallarbete som utförs av en smed är smide det också. Åtminståne för pöbeln, och det är dom som köper våra produkter.

För oss smeder är det så klart viktigt att veta skillnaden mellan smida och bocka men är det så viktigt för pöbeln? Om ett föremål håller hög kvalitet är det kanske inte så viktigt hur det är framställt. Alla verkstadsarbetare vet att ett hejarsmitt skruvstycket är bättre än ett vanligt. Detta vet de eftersom de har testat båda och dragit en slutsats själva. Det smidda kostar tre gånger så mycket men det är också bättre. Samma sak med handsmidda knivar, de är ofta bättre och det märks. Konstsmide har sin fördel i att det har en möjlighet att skräddarsy en form till ett visst sammanhang och smidda hästskor kan anpassas till hästens fot. Om de inte var bättre än andra föremål, om de bara kostar mer för att de tog tid att göra så är de faktiskt inte motiverade på marknaden.

Jag tror att smeder måste inse var deras kompoetens ligger. Vi kan göra saker ingen annan kan. Vi kan behandla järnet/stålet på ett vis som ger kvalitéer utöver det vanliga. Om vi slutar gnälla på alla dåliga kopior och istället börjar framhäva vad vi är bra på så kommer ordet smide återigen stå för det som endast en smed kan göra.

Gustav
Mer
16 år 11 månader sedan #15094 av barmark
Svar från barmark i ämnet Vad är smide.
Tror jag måste leka språkpolis här och tipsa om att inte kalla sina presumtiva kunder för "pöbeln". NE förklarar ordet så här vackert: "Föraktade personer ur de lägsta samhällsklasserna med tonvikt på förment brist på moral".
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 11 månader sedan #15098 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vad är smide.

gustav_metal skrev: .................
Jag tror att smeder måste inse var deras kompoetens ligger. Vi kan göra saker ingen annan kan. Vi kan behandla järnet/stålet på ett vis som ger kvalitéer utöver det vanliga. Om vi slutar gnälla på alla dåliga kopior och istället börjar framhäva vad vi är bra på så kommer ordet smide återigen stå för det som endast en smed kan göra.
................................................


Där har vi lite att ta på verkligen. Var först med det bästa och mest användbara för Kunden och va inte blyg för att visa upp och "skryta" eller ta betalt för den Unika varan . . ;D

Johan Sangberg
Mer
16 år 11 månader sedan #15100 av JOJ
Svar från JOJ i ämnet Vad är smide.
Jag håller med Gustav, vi som kallar oss smeder (de som huserar på det här forumet bla) kan behandla materialet på ett sätt som inte går att göra i någon större serieproduktion. Det är alltså i någon form arbetat för hand, låt vara att det ibland är en maskin som har stått för slagen det är fortfarande en hand som styr och inte ett program i en dator eller liknande. Om det inte ger bättre kvalitet hållfastshetsmässigt så ger det helt andra kvaliteter i form av skönhet, specialanpassning eller liknade.
Jag tycker mig märka att "pöbeln" också börjar upptäcka det så om vi håller fanan högt och framhäver vårt kunnade och talar för HANTVERKET så kommer nog folk att lära sig vad riktigt smide är.
I alla fall som vi ser det ;)

/JOJ

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli.
Sidan laddades på: 0.101 sekunder
Powered by Kunena Forum