Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hur blev ni intresserade?

 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 3 månader sedan #11269 av kerk
Hur blev ni intresserade? skapades av kerk
Lite roligt att få reda på hur andra hamnat i smidet.

Själv var jag helt såld och är helt såld på rollspel, dvärgarna som var mycket skickliga smeder var de jag associerade mig själv mest med, Har nästan alltid fått rysningar nedöver ryggraden när jag så mycket som ser en riktigt varm eld, en stålbit som blir formad under en hammare. Kanske kan förstå lyckan man kände när man talade med farsan om en ässja sen säger han "tror det var med en i det där jag köpte" (Han köpte ett gammalt hus på andra sidan vägen) och mycket riktigt, där stog en fältässja i så gott som perfekt skick :>

Hehe kan minnas än hur dum man var första gången, helt ensam, fick eld i ässjan och började slå på rör å trodde att de skulle gå att smida ihop till en klump, vilket inte gick så väldigt bra, har iallafall kommit en bit från det. :>

Har varit utan ässja i ett par veckor och har varit rena tortyren, har haft ideer men inte kunnat göra något, den nya ässjan gick åt skogen så nya bälgen står och väntar på sommarens smältnings försök istället. Idag fick jag äntligen ut och tända eld i något modifierad gammal ässja... ny kåpa som drar ut rök ist för blåser den ned i lungorna på mig, värmen, färgen på stålet, tiden försvinner, är i min egen lilla värld. HELT underbart. Så har äntligen börjat på farsans julklapp som jag lovade honom ;P

Men hur som helst, kanske var lite offtopic i det där men hur hamnade ni i smidet? Vad drev er till att prova?
Mer
18 år 3 månader sedan #11271 av Ungsmed
Svar från Ungsmed i ämnet Hur blev ni intresserade?
För mig var det på ett scoutläger för några år sedan, då vi fick testa att smida bland annat en väggkrok och en "krumilur". Jag kände på en gång att jag var fast! Jag har alltid haft en förkärlek att arbeta med metall och att skapa något med händerna. Intressant hur man kan fastna så på en gång!

/ Danne "Ungsmed" Borgström
Mer
18 år 3 månader sedan #11272 av JiBe
Svar från JiBe i ämnet Hur blev ni intresserade?
Jag började att slipa fram lite knivblad och svärd som ni kanske sett, sen tyckte jag det skulle vara roligare att smida dem och så provade jag det och snart upptäckte jag att det var roliigare att smida andra saker.

Jag brukar tröttan o byta hobby vartannat år eller så, hoppas detta håller i sej längre :)
Mer
18 år 3 månader sedan #11290 av Myring
Svar från Myring i ämnet Hur blev ni intresserade?
Jag var till en början också frälst på rollspel och Lajv, där kom en del rustningar in i bilden. jag provade mig fram och hade turen att ha en styvfar som drev en bilverkstad är jag fick hållas några år. Till att börja med kalldrev jag bara rustningsdelar men har det senaste året även börjat forma dem varmt. Övrigt smide har jag pysslat med sporadiskt de senate åren, men nu har jag köpt hus så nu har jag nånstans att hållas. Det blir så gnälligt att hållas på parkeringen vid hyreshuset jag bodde i
Mer
18 år 3 månader sedan #11293 av lishar
Svar från lishar i ämnet Hur blev ni intresserade?
Hej
My way to the blacksmith world began in a diferent way. After I was kicked out ot elementary school, I was send to a blacksmit as a last chance solution, >:( it's seems to work good ;D I did a long time pre-aprentice and then aprentice time, journy man etc. I think I learned to love this way of life ;)
Mer
18 år 3 månader sedan #11294 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Hur blev ni intresserade?
Knivar! Har alltid varit intresserad av knivar och des olika utforming. Jag har alltid haft en dröm om att göra en kniv som jag tillverkat helt själv, från smide till härdning, skaftning och slida.

Då var det naturligt att också intressera sig för smidet och därefter har jag upptäckt att det finns så mycket mer skojj att smida. En hobby som har växt!

Jag kommer ihåg första tafatta slagen på farsans garageuppfart med den nyinköpta ässjan. De första slagen som får en att inse hur mycket jobb det egentligen är att tillverka smide. Givetvis också den ganska jobbiga insikten att knivar är något som man behöver träna på att göra innan de blir så bra att de går att använda till en ordentlig kniv.

Men nu börjar det röra på sig, knivar är inom kunskapsramen så nu är det bara att prova sig fram till en bra modell.

Finns det något härligare än att stå och drömma lite lätt och planera arbetsmomenten under tiden järnet blir varmt i den strålande ässjan... Det är rekreation det... helt annat än datayrket. ;)

/E

Emil Schönning
Mer
18 år 3 månader sedan #11298 av SCB
Svar från SCB i ämnet Hur blev ni intresserade?
Jag har alltid varit intresserad. Det är någon underlig urinstinkt helt enkelt! Vi har en hel del typer i släkten som är rätt konstnärliga av sig villjan att skapa är nog medfödd.
Det kan ju även bero på att mina föräldrar var silver/guldsmeder när jag var liten, med verkstad hemma i lägenheten där de gjöt silver, knackade smycken, trumlade, sågade och slipade stenar och sysslade med facettslipning… Underligt att inga grannar klagade!!..
De la av efter några år men alla prylar har ju funnits kvar så jag har testat det mesta inom silversmidet.
Det vore väl enklast om jag hade fortsatt på silverspåret men järnsmidet har alltid haft en större dragningskraft, vet inte riktigt vad det beror på men det är en fantastisk känsla att kunna kontrollera något så våldsamt och till synes okontrollerbart som en eld och något så hårt och oformbart som järn.
Dessutom kan ju smide vara väldigt mycket kemi om man vill, ett annat av mina stora intressen, och det är ju alltid kul att kunna kombinera flera olika intressen på en gång.
Det är ju även så oerhört avslappnande att sitta vid en eld och bara titta på lågornas fantastiska dans...

Sen en vacker dag för .. Hm.. kanske 8 år sedan så hittade jag en klensmedja i ett hörn på jobbet och började låna den på kvällarna, Sökte igenom internet efter allt om smide på dagarna och testade i smedjan på kvällarna...
Sen var det kört! Då började jakten på egna verktyg och en egen smedja och det är nog ett evighetsprojekt. Hur mycket man än släpar hem så finns det alltid behov för mer!

//Olof Nilsson
Mer
18 år 3 månader sedan - 18 år 3 månader sedan #11308 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Hur blev ni intresserade?
För mig började det som för Ungsmed med ett scoutläger. Två scoutpatruller byggde en smedja som ett ledarprojekt ute på en lägergård som tillhör Norrköpings Missionsförsamling som jag är med i. Efter att ha provat på lite smide under ett scoutläger började jag och farsan åka ut någon helg ibland och vartefter bodde jag och en kompis hela veckor på gården och badade på dagarna och smidde på kvällarna när det inte var så varmt ute. Vi rustade upp smedjan och fixade verktyg och arbetsbänk, bättre fläkt osv. (Numera sitter jag med i styrelsen för gården och är ansarig för att rusta upp smedjan ytterligare.)

Men smedjan i Getsjötorp är ganska primmitiv och drömmen om en smedja med el väcktes. Det finns lite bilder på mig i den gamla smedjan om ni klickar på länken. http://www.antracit.se/cpg/displayimage.php?pos=-1741

2001 började bygget på den nya smedjan som ligger ute hos min kompis och elektrisk fläkt skulle det bli! Det blev det också, om det endå hade stannat där....

Ludwig

Klurgubbe i unga år
Last edit: 18 år 3 månader sedan by Ludwig.
Mer
18 år 3 månader sedan #11309 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Hur blev ni intresserade?
Jag som många andra har alltid intresserat mig för vapen i olika former som liten... Dock det som stannat kvar som vuxen är nog mera knivar och svärd. Bankade t o m ut en mini-katana kallt av en spik i slöjdsalen...
Medeltiden har blivit ett intresse efter en del rollspel i unga år och senare en hel massa fantasyböcker (det blir fler och fler också).
En annan del är det här med eld! Det har alltid facinerat mig. Vår och höstbrasor har alltid varit roligt att hålla på med, att stå en eftermiddag/kväll och elda upp pinnar och sånt är inte så dumt...

Allt detta har lett till att jag började med knivslöjd och sedan på min första vecka på medeltidsveckan på gotland så anmälde jag mig till en introkurs i smide, det var Nico Caspers som ledde den i 4 timmar. Sen var jag fast!

Har gått kvällskurser och har utrustning till en liten smedja hemma. Själva huset är under uppbyggnad.

Ett mål för mitt smidande är att kunna tillverka kniv från järnbit till färdig och även svärd. Har en bra fjäderstålbit som står i garaget och väntar på att jag ska bli så bra på att smida att jag använder den. Den har stått i 3 år nu!!

/Patrik
Mer
18 år 3 månader sedan #11310 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet Hur blev ni intresserade?
Till att börja med har jag alltid gillat att arbeta med händerna..

Jag och en kompis var och körde mountainbike runt en sjö i Östergötland och samtidigt som vi kom fram till "startplatsen" kom det en trevlig herre och skulle smida i hembygdsgårdens smedja där, det skulle tydligen komma en busslast med turister och kika. Vi körde vår runda och när vi kom tillbaka så hade inga turister kommit så vi stod och pratade med knivsmeden och kikade på ett bra tag tills bussen med turister kom.

Eftersom jag hade en smedja på min gård i Dalsland (ja, det är lååångt från Östergötland) så var det ju bara att röja bort fågelbon och annat skit som var i vägen och sätta igång! Köpte på mig böcker och plöjde internet efter information. Sedan var det klippt. Hänger i en smedja i bland på lunchen hos en äldre smed för att se och lära (och förhoppningsvis även tillverka nåt där tids nog).

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
 • SmedisEddie
 • SmedisEddie Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
18 år 3 månader sedan #11346 av SmedisEddie
Svar från SmedisEddie i ämnet Hur blev ni intresserade?
jag har alltid varit intresserad av metall och metall arbeten.. alltid sparat på smides föremål.. men mest av allt var det gammla lås och smidesnycklar som intresserade mej,jag började låna smides böcker från biblioteket..min första ässja var en stenhög som jag hade gjort ett forma högs upp med murbruk och använde grillkol och en gammal damsugare som fläkt och bankade med en vanlig hammare.. men nu är jag fast och smider nästan varje kväll. kan inte förstå att det kan vara så intressant och kul..
Mer
18 år 3 månader sedan #11349 av Stålpojken
Svar från Stålpojken i ämnet Hur blev ni intresserade?
Ett av uthusen på landet gick inte att ta sig in i. Det var bokstavligt talat fullt med möbler och skrot och skräp och allehanda saker som ingen längre tyckte sig behöva och tyckte sig inte ha plats för. När jag hade städat ur hela uthuset fann jag - under all bråten - en komplett och fullt fungerande bondsmedja från 30-talet.

Så kan man också halka in på det!
Johan
http://hem.bredband.net/b100761/
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
18 år 2 månader sedan - 18 år 2 månader sedan #11719 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hur blev ni intresserade?
Hur hamnade jag i smidet?

Jag kopierar in lite som jag skrev på annan plats om mig själv.

Jag skulle bli slöjdlärare i yngre dar (15år gammal). För det krävdes både trä och snickeriutbildning. Då passade Stenebyskolan in rätt bra. Men jag kom inte in på snickeriet utan jag hamnade i smedjan. Blev utbildan till Konstsmed på Stenebyskolan och Gesäll 1976 och har sysslat med smide sedan dess, både på heltid och deltid.

Jag har varit anställd som konstsmed på Boda Glasbruk i Småland (sent 70-tal)och arbetat med designers och konstnärer där. Tillsammans med två kollegor Startade jag Smedja Ragnarök 1986 och samma år grundade vi Konstsmidesföreningen. Jag har sysslat med smide i Sydafrika och deltagit i flera smidekonferenser och haft egna utställningar. Svaveloset har följt mig vart jag en varit.

Gillar dessutom datorer och Internet, detta resulterade i skapandet av min första hemsida 1995. Det gav massor av kontakter och förfrågningar om metall och hantverk.

Alla dessa kontakter med smeder över Internet i bl.a. Amerika ledde 1998 till en månads resa bland smeder där och deltagande i Smideskonferensen i Asheville. Resan planerades genom ett antal olika forum på nätet, Anvilfire, Keenjunk och Artmetal. Financiering kom från ett Kulturstipendium från Göteborgs stad, där jag bor.

Som ett resultat av denna resa startade jag år 2000 Antracit Smidesforum för att samla och dela kunskaper om smidet och metallhantverk på Internet.

Jag gjorde en tur som snickare men blev inte kvar mer en något år och numer pysslar jag med IT, smide och lite annat? ???

johan

Johan Sangberg
Last edit: 18 år 2 månader sedan by Johan Sangberg.
 • martinahlsen
 • martinahlsen Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
18 år 2 månader sedan #11726 av martinahlsen
Svar från martinahlsen i ämnet Hur blev ni intresserade?
Började på Nyckelviksskolans smedja 1987 och fastnade rejält som nått slags instinkt, ingen annan var direkt intresserad så jag fick ha smedjan för mig själv för det mesta. Har haft smeder i släkten i generationer men det var inget jag tänkte på då men det kanske spelar en roll trots allt (inte minst för alla verktyg jag sentomsider fick ärva)( sista generationen före min sysslade inte längre med det gamla hantverket) . Byggde en första provisorisk smedja i vårt då ockuperade Ultraland ( ett punkrockhak i Handen). smedjan flyttade sedan med verksamheten till ny lokal på samma ort. Efter några år var föreningen nedlagd men jag vart kvar och smider vidare alla dar.
två av mina syskon sysslar också med smide på olika sätt.
Mer
18 år 2 månader sedan #11728 av TSmide
Svar från TSmide i ämnet Hur blev ni intresserade?
Hej

Jag köpte ett hus där en verkstad med smedja ingick (Han innan mig var aktiv yrkessmed). Eftersom mitt intresse var
att snickra tyckte jag att det var kul att kunna göra beslag mm till snickrandet. Men nu har smidet tagit överhanden
och det har inte blivigt så mycket snickrande sm jag tänkt.

/Tony

TSmide
Sidan laddades på: 0.117 sekunder
Powered by Kunena Forum