Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Ramnäs Smides och Hantverksdag 24-26 juli 2009

 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
15 år 3 månader sedan #28384 av Kenth
Ramnäs Smides- och Hantverksdag 24-26 juli 2009

Ramnäs Hantverksby inbjuder alla smeder och hantverkare till en oförglömlig helg 24-26 juli 2009 i och kring Ramnäs Lancashiresmedja. Ramnäs Smides- och Hantverksdag sker 25 juli 2009!

Ramnäs Hantverksby är ett projekt med målet att åter väcka liv i området kring Lancashiresmedjan i Ramnäs där man tillverkade stångjärn och gjorde stålet smidbart med Lancashire metoden ända fram till 1964. Förädling av järn har pågått här ända sedan 1590 då Katarina Stenbock, Gustav Vasa's änka anlade den första stångjärnshammaren i området.

I området finns förutom Lancashiresmedjan även flera byggnader som är tänkt skall inrymma flera hantverkare som utöver tillverkning och försäljning av hantverksprodukter även skall komma att erbjuda besökarna att få prova på de olika yrkena.

I området finns redan idag Ramnäs Glashytta samt Schenströmska Herrgården. Till sommaren räknar vi med att även en smedja med anor från mitten av 1800-talet skall ha fått liv igen. Här finns även en mycket lång magasinsbyggnad i trä samt en liten gästhamn med 5 båtplatser, toaletter och en grillplats. Vi räknar med att området skall bli mycket attraktivt i turisthänseende.

I detta natursköna område skall vår smidesfest väcka liv i Lancashiresmedjan. Festen börjar redan den 24 juli med studiebesök på Ramnäs bruk ( http://www.ramnas.com ) med sin unika tillverkning av kedjor. Dessutom kommer en smed och en glasblåsare att visa hur dessa två hantverkare kan jobba ihop.

Senare på kvällen kommer det att bli fest (mat, dryck och trubadur) för alla smeder m.fl. i järnboden.

Under den stora besöksdagen, 25 juli, 2009, då allmänheten bjuds in kommer det att visas smide endera inuti Lancashiresmedjan eller utanför på styckebacken beroende på vädret och humör samt en hantverksmarknad för inbjudna hantverkare. Alla Antracitare bjuds in att vara med som smed eller som besökare och delta på festen under fredagen men även på festen under lördagen. Guidade visningar kommer att ske av Lancashiresmedjan samt att ett antal andra händelser under dagen, näckentävling, ponnyridning, lekar för barn, hästdroska mm mm. Under dagen kommer vi att göra om att en smed och en glasblåsare visar hur dessa två hantverkare kan jobba ihop. Dessutom kommer det att serveras mat och dryck under hela dagen av lokala restauranger på plats runt evenemanget. På kvällen tar den stora festen vid när ässjorna slutat brinna och städen tystnat där alla är välkomna att delta.

Evenemanget fortsätter även under söndagen då det ges möjlighet till studiebesök på Ramnäs Bruk samt guidad visning av Lancashiresmedjan och lite smide på förmiddagen.

När smidesträffen i Granbergsdal var slut förra året blev Antracit kontaktad av Ramnäs Hantverksby som önskade att Antracit skulle delta i ett möte i början på februari 2009 för att diskutera ett smidesevenemang i och omkring Ramnäs Lancashiresmedjan sommaren 2009. Undertecknad och Johan (admin) deltog i mötet.

Detta har nu utvecklats till ett evenemang i tre dagar (24-26 juli 2009) för de smeder som vill vara med om denna händelse. Antracit kommer att stödja Hantverksbyn direkt och indirekt.

Planeringen är i full gång och vi kommer att återkomma till detta framöver då mer underlag finns.

Ramnäs Hantverksby och Antracit hälsar alla smeder som besökare mycket välkomna till dessa oförglömliga dagar. http://www.ramnashantverksby.se

Surahammars kommun är också med som en av arrangörerna ( http://www.surahammar.se/kulturfritidturism/evenemang/ramnassmidesochhantverksdag.4.7e1f30b611fbb31ed2a80003852.html )

Kenth Dagérus
Mer
15 år 3 månader sedan #28398 av Cegga
Hej!!
Låter skit kul jag är på.
Cegga

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
15 år 2 månader sedan #28428 av Kenth

Cegga skrev: Hej!!
Låter skit kul jag är på.
Cegga


Hej Cegga
Kul att du e me, visst ser det spännande ut och vilken miljö. Tänk om Lancashirsmedjan skulle kunna sättas i drift vilken grej det skulle kunna bli. Undrar om det då inte är världsunikt? Å så har vi två restauranger som kommer att servera både mat och dryck under hela tiden alldeles intill Lancashirsmedjan. Man får hoppas på bra väder bara, men det brukar vi ju ha, tänker på Granbergsdal.

Funderar du på å ta med dig städ och ässja, eller funderar du på att ta med dig lite av dina vackra yxor, hammare mm för att ställa ut?

kenth
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
15 år 2 månader sedan #28610 av Kenth
Hej
Idag måndag den 30 mars ytterligare ett möte för att styra upp Ramnästräffen, tyvärr var det några som inte kunde komma denna gång men vi gick igenom det hela och skall träffas den 20 april nästa gång.
Det som kom fram denna gång var att ytterligare smeder hade anmält sig som också framgår av ett annat inlägg under Aktiviteter/Ramnäs Smides- och Hantverksdag 2009. Dessutom ett ganska så stort antal hantverksknallare om jag får kalla dem så. De som blir inbjudna som knallare till att vara med och sälja under träffen skall vara de som har en egen produktion av ett hantverk. Dessa får också visa sitt hantverkskunnande för besökarna. På plats kommer att finns, träsnidare, de som målar på stenar, smyckestillverkare, målare mm mm.

Dessutom tycks det vara klart att vi får stå inne i Lancashiresmedjan med våra ässjor, vilken miljö det kommer att bli, det blir en höjdare inte bara för oss som kommer att stå där utan även för besökarna. Det här blir något alldeles extra.

Jag frågade också specifikt idag om hur kommunen ser på att sätta Lancashiresmedjan i drift vilket också är kommunens ambition även om den just nu är lite avlägsen men i närtid ska i alla fall delar av smedjan startas upp men som sagt på sikt hela smedjan. Det kommer att bli ett turistmål att vara stolt över vill jag lova.

Jag uppmanar er att ta chansen att komma till Ramnäs i sommar helst som smed på plats annars som besökare.

mvh/kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 10 månader sedan #28611 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Ramnäs Smides och Hantverksdag 24-26 juli 2009
;D Hej

Ja det här låter "för bra" för att vara sant. Trots allt spännande om den långsikitga visionen är att få till någon "tillverkning" i Lancashiresmedjan igen. På vägen dit kan ju sommarens träff vara ett utmärkt tillfälle att marknadsföra smideskunskaperna i landet. Detta artar sig till att bli något riktigt spännande och självklart bokar admin upp sig denna helgen.

:P :P

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.094 sekunder
Powered by Kunena Forum