Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Grundläggande smide (Handbok) - Blacksmithing (Handbook)
- Anlöpning
Anlöpning
- Johan Sangberg
- Författare till inlägg
- Offline
- Administrator
- Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
19 år 6 månader sedan #5625
av Johan Sangberg
Johan Sangberg
Anlöpning skapades av Johan Sangberg
Anlöpning
Härdade stål är visserligen hårda, men inte hållbara. För att motverka skörheten anlöper man materialet. Det är viktigt att man kan se anlöpningsfärgerna vid anlöpning. Därför ser man till att ha en blank yta på arbetsstycket, där färgerna visar sig tydligt. Oftast försöker man anlöpa samtidigt som man härdar. Det går till på det viset att man låter en del av värmen stanna kvar i materialet. Eftersom ytorna kyls fortast kommer det vara en högre temperatur inuti. När denna temperatur sprider sig vid avslutad avkylning kommer materialet automatiskt att anlöpas. Idealet är att värmen har sin topp vid den anlöpningstemperatur man eftersträvar. Om man har kylt för mycket, kommer man att behöva värma föremålet mer så att anlöpningen blir ordentlig. Har man inte kylt tillräckligt kommer härdningen inte att ta. För att förhindra detta får man kyla igen, eller göra om härdningen från början.
Ju högre temperatur man har vid anlöpning ju mjukare blir härdningen. Man bör inte komma upp i 325 C, vilket ger en grå anlöpningsfärg. Annars kan man säga att olika föremål har olika anlöpningsfärger, beroende på hur hårda de skall vara. Hammare och liknande verktyg bör vara rejält anlöpta vid ungefär 300 C, vilket ger en blå ton. Eggverktyg, såsom knivar bör anlöpas vid 280 C, en violett färgton. Stenverktyg, svarvstål och andra verkligt hårda eggar skall anlöpas vid ca 240 C, d v s en mörkgul färg.
Bilder nedan på Anlöpningstemperaturens färgskala.
Härdade stål är visserligen hårda, men inte hållbara. För att motverka skörheten anlöper man materialet. Det är viktigt att man kan se anlöpningsfärgerna vid anlöpning. Därför ser man till att ha en blank yta på arbetsstycket, där färgerna visar sig tydligt. Oftast försöker man anlöpa samtidigt som man härdar. Det går till på det viset att man låter en del av värmen stanna kvar i materialet. Eftersom ytorna kyls fortast kommer det vara en högre temperatur inuti. När denna temperatur sprider sig vid avslutad avkylning kommer materialet automatiskt att anlöpas. Idealet är att värmen har sin topp vid den anlöpningstemperatur man eftersträvar. Om man har kylt för mycket, kommer man att behöva värma föremålet mer så att anlöpningen blir ordentlig. Har man inte kylt tillräckligt kommer härdningen inte att ta. För att förhindra detta får man kyla igen, eller göra om härdningen från början.
Ju högre temperatur man har vid anlöpning ju mjukare blir härdningen. Man bör inte komma upp i 325 C, vilket ger en grå anlöpningsfärg. Annars kan man säga att olika föremål har olika anlöpningsfärger, beroende på hur hårda de skall vara. Hammare och liknande verktyg bör vara rejält anlöpta vid ungefär 300 C, vilket ger en blå ton. Eggverktyg, såsom knivar bör anlöpas vid 280 C, en violett färgton. Stenverktyg, svarvstål och andra verkligt hårda eggar skall anlöpas vid ca 240 C, d v s en mörkgul färg.
Bilder nedan på Anlöpningstemperaturens färgskala.
Johan Sangberg
Följande användare sa tack: Rocksmith
- Johan Sangberg
- Författare till inlägg
- Offline
- Administrator
- Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Grundläggande smide (Handbok) - Blacksmithing (Handbook)
- Anlöpning
Sidan laddades på: 0.072 sekunder