Nya inlägg

Topic-icon Vart är vi på väg

 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 11 månader sedan #23158 av Kenth
Vart är vi på väg skapades av Kenth
Hej alla och god fortsättning
Har funderat på vart vi är på väg, vad Antracit skall bli på sikt? Jag vet att Johans tankar är att Antracit skall bli "Den största, bästa och vänligaste resursen för alla metallhantverkare på nätet." men hur kommer vi dit och vad fattas för att det skall bli bättre än vad det är idag? Tänkte lägga ut en fråga om det men tyckte att det kanske är bättre att först fråga lite löst här för att ge Johan lite stöd på hur vi skall agera för att åstadkomma detta.
Idag har vi förutom forumet och allt runt om det Alla smeder dag och träffen i Granbergsdal men vi får inte stå stilla utan det gäller att hitta nya vägar och en väg har ju Johan börjat med och det är skolan som det i alla fall finns en sida om men vad händer där framöver men vad behövs för att säkerställa Antracit som den ledande sidan om metallhantverk?

Jag efterlyser en diskussion om detta bland oss och våra medlemmar.

mvh/kenth
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 10 månader sedan #23467 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Vart är vi på väg
Antracit framtid

Samarbete med skolor för att få till kurser via antracit hemsida. Kurserna kan vara dels rent teoretiska och/eller med praktiska inslag och då med fysiska träffar. Träffarna kan genomföras regionalt hos en smed som är anlitad eller så sker det på någon av skolorna. Avslutningen kanske skall vara vid någon av skolorna. Först bör kontakt tas med de olika skolorna för att utröna om de skulle vilja vara med om ett upplägg enligt ovan, därefter är det nödvändigt att söka smeder regional för att få till en närhet till potentiella elever. Det behöver inte bara vara hantverks skolorna som vi söker samarbete med utan även andra skolor som har någon form av metall på sitt schema, kanske vi t.o.m. kan påverka vilka kurser som skall erbjudas.

Antracit tidning, en kvartals/halvårstidning till att börja med för att sedan bli en månadstidning. Innehåll, ja vi får väl snegla på andra smidestidningar och kanske t.o.m. skapa ett samarbete så att endast översättningar behövs??

Medlemsarbetare som tar tag i medlemsdialoger, någon som riktar sig till de etablerade och påverkar dessa till att bli aktiva i forumet, kurser, tidning mm mm. Förmodligen behövs det fler av oss som håller kontakten och då skulle en uppdelning av medlemmarna behöva göras. Jag ser en uppdelning där du Johan tar dig an de etablerade smederna och håller en dialog med dem men jag och andra tar tag i ett antal var.

Bilda en förening med syfte att främja metallhantverket och då ser jag de andra förslagen här som delar i föreningen, utbildningar, tidning, medlemsarbete som viktiga inslag. Jag tycker också att vi inte ska vara rädda för att ta för oss i ett nordiskt perspektiv och kanske söka kontakter ute i Europa. Många av våra medlemmar har ju fina kontakter och dessa skulle vi kunna utnyttja för att skapa samarbete i Europa men även globalt i övrigt, Sydafrika är ju aktuellt. Frågan är om inte en förening är nödvändig för att bli trovärdiga utåt då räcker det inte med en enskild firma som Antracit vi kommer att få svårt att hitta bidrag. Jag tror t.ex. att vi via EU skulle kunna göra något.

Ja det var några fundering som jag har vilka har ni och vad säger ni om det här?

Mvh/kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 10 månader sedan - 14 år 10 månader sedan #23468 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vart är vi på väg
Hej Kenth

Ok! Många bra uppslag och en del pågår ju redan. Kontakter har knutits till diverse utbildare med Stenebyskolan i spetsen!? Jag tror det kan bära frukt speciellt nu när jag lämnar mitt andra jobb för att ta tag i Antracit mer (halvtidssysslesättning). Jag har en del skolor jag skall besöka och som är possitiva till ideen om ubildning via Antracit. Jag har även talat med ett 20-tal Antraciare som har smedja på heltid. Även här finns possitiva tongångar!

Tidning e bra oxå men det kräver massor av arbete. Kanske kan vi engagera någon som utbildar sig som vill göra redaktionellt material av Antracit. Som ett projektarbete eller liknande??? Det finns ju att ta av vad gäller aktiviteter osv. Smidesträffar och enskilda smeder / Antracitare kunde ju besökas/Intervjuas för att hamna både på Antracit webb och papper??!!!

Föreningsideen e intressant med och för bidrag e det lämpligt kanske, man kan bilda en stiftelse med tror jag.

Medlemsialoger låter super Kenth...

Sedan har vi design och teknik oxå. Jag håller just på att titta på detta (hela hösten) och är nu ganska så säker åt vilket håll det lutar. Utseendet och enkelhet e viktigt men så har vi en annan sak oxå. Medlemmarna blir duktigare och duktigare på nätet och kan mer om hur det fungerar. Eftersom Antracit är ett så kallat socialt nätverk (typ Facebook, MySpace) fast vi va först, så måste vi anpassa os på det planet.

Det innebär att vi måste kunna länka ihop Antracit med dessa andra Sociala Nätverk på lämpligt vis....Det finns moduler för det till viss del men inte allt. En ny funktion somär på gång är att (när vi byter) så får alla medlemmar en egen blog (om man vill) där man kan vara mer personlig och blogga. Detta är ett suverent komplement till Forumet.

Nu tycker jag det e mycket bollar att hålla koll på så ett verktyp, typ projektverktyg vore smartast att driva detta med. Vi provade ju ett för något år sedan men det va inge vidare. Jag har ett annat som e ruskigt enkelt men det har sin igen inloggning, alltså är inte ihopkopplat med Antracit tyvärr.....Men skall vi ta oss framåt så måste i någ använda ett sådant verktyg. Här e ju en lista på aktiviteter:

Kurser
Tidning
Dialoger
Förening
Bloggverktyg
Socialt nätverk
Design
Ekonomi
Alla Smeders Dag
Granbergsdal
mm
mm

Sedan ser det ut som om Antracit idag i huvudsak behandlar dessa ämnesområden

1 Järnsmide
2 Silversmide
3 Gjutning av metaller

En annan gemensam nämnare här ser vi i detta; Smides och metallintresse kombinerat med Internet och dataintresse vilket tillsammans men ämnesområdena bildar Antracit Community!!


Jag tycker dessutom att det är viktigt att vi samtalar här innan vi går ut ibland medlemmarna då det blir rörigt och otydligt för dessa...

//johan

Johan Sangberg
Last edit: 14 år 10 månader sedan by Johan Sangberg.
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 10 månader sedan #23473 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Vart är vi på väg
Bra det där med Steneby men fler borde vara med, vi fick ju bra kontakt med träakademin under Granbergsdal å det finns ju fler.

Tidning e tung att jobba fram men det kan finnas lösningar, ska vi gå denna väg så måste vi vara säkra på att orka.

Tänkte på det här med Sydafrika vad det blivit av det? Har det inte fungerat och om så kan en orsak vara att vi inte har en förening??

Medlemsdialog som gör att man känner sig utvald, proffsen i en, gesällmedlemmar i en och så övriga i en eller om man kan hitta en annan indelning för övriga. Viktigt är naturligtvis att vi har ett mål för dessa medlemsdialoger så att de får ett innehåll.

kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 10 månader sedan #23507 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vart är vi på väg
Hej

Jodå det är fler en Steneby. Träakademien några Gymnasium osv...Det rullar på men kan bli fler givetvis.

Sydafrika, ja det tvärstannade främst på grund av en massa otrevligheter och påhopp från Ordföranden i Ksmidesföreningen. Detta kom när jag helt enkelt förklarade att alla projekt va satta på is i avvaktan på en Utredning pga regeringsbyte. Jag har avgivit skriftig rapport till föreningen och i dagsläget finns det inget att söka pengar ifrån eftersom Sisa och Regeringen avvaktar. En projektansökan kunde ju skrivits i vilket fall men jag ser ingen som helst mening med det då det ju saknas pengar.

Inte så mycket avsaknad av förening alltså ;D

Sedan läser jag att Ksmidesföreningen fortsätter att direkt motarbeta Antracit genom att arrangera träffar samtidgt med Antracit, Suck. Jaja skit i det vi kör vidare tycker jag.

Jag tror att en stor enkät bland medlemmarna på Antracit skulle vara utmärkt relativt snart. Men då behöver vi lämpliga frågor??? Hjälp

Johan Sangberg
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 10 månader sedan #23542 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Vart är vi på väg
Vad är det för diskussioner du för med skolorna och vilken utbildning planeras och när ska det börja?

Vad är det för datum mm som konstsmidesföreningen diskuterar?

Vilket syfte har du tänkt med enkäten, är den för att utröna vart antracit skall ta vägen eller?

kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 10 månader sedan #23543 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vart är vi på väg

Kenth skrev:
Vad är det för diskussioner du för med skolorna och vilken utbildning planeras och när ska det börja?


Det finns inga färdiga planer men Jag såg till så att Kföreningen, Stenebyskolan och några till samlades på Steneby och vi tänker börja samarbeta med Antracit som en del. Till en början så ha de som deltog fått ett eget forum på Antracit (igår). Jag kan nämna att alla redan är medlemmar på Antracit sedan ett antal år. ;D Mer eller mindre aktiva.

PowerPoint dokumentet som jag la upp använde jag på Steneby.

Utbildning e "min egen ide" för att komma vidare och jag har hela hösten utvärderat olika system och tror jag hittat ett. Men här behövs resurser från någon med pedagogisk bakgrund som kan bidra, lärare eller liknande. Jag har några uppslag att följa där...Återkommer så fort jag vet mer.

Kenth skrev:
Vad är det för datum mm som konstsmidesföreningen diskuterar?


Smidesträff och tävling i slutet av September i regi av Konstsmidesförening i Smedjebacken. Inte klart enu men man driver frågan hårt.

Kenth skrev:
Vilket syfte har du tänkt med enkäten, är den för att utröna vart antracit skall ta vägen eller?


Japp, vad som är bra, vad som kan bli bättre, vad man vill ha ut av portalen, bilder, blogg, kan man tänka sig betala medlemsavgift, vill man ha tidning, om man kan tänka sig hjälpa till, Alla smeders dag, Granbergsdal osv, osv.

Vet inte om jag sagt det tidigare men jag slutar mitt heltidsarbete på Eka nu i Januari. Tänkta ta "time out" med kontorsarbetet och satsa mer på Smide, Skriva, Fotografera och Antracit!? Eventuellt halvtid eller "konsult" på datafronten.

Johan

Johan Sangberg
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 10 månader sedan #23596 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Vart är vi på väg
Tänkte på det här med utbildning om den nu är av teoretisk natur så är ju kurslitteratur en viktig del att fastställa och med den som grund är det då lättare att diskutera med en eller flera tilltänkta lärare.

Även vid praktiska moment är ju litteraturen viktig och om det inte finns någon att tillgå så bör det skapas ett kompendium på något sätt som stödjer den tilltänkta utbildning.

Vore intressant om vi kunde föra en diskussion om vilken utbildning som vi skall erbjuda och då i samarbete med någon skola.

Vad sägs om;
Teoriutbildningar
Järnets historia
Materiallära
Semipraktiska utbildningar Jag menar att det ingår träffar men att man gör saker hemma i smedjan
Silversmide grunder
Järnsmide grunder
Gjutning grunder
Verktygssmide
Brukssmide
Låssmide
Rustningssmide

Ja det finns nog hur mycket som helst

Det skulle vara roligt om både scb och Patrik kan vara med och diskutera

mvh/kenth
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 10 månader sedan #23635 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Vart är vi på väg
Uppdaterad 19/1 2008
Började på med lite frågor, lägger dem både här synligt samt att jag bifogar en fil i word

kenth

Enkät frågor Antracit

Personliga frågor
Vad heter du?
Hur gammal är du?
Hur länge har du varit medlem på Antracit?
Hur länge har du hållit på med smide?
Har du egen smedja eller lånar du en då och då?
Är du järnsmed eller någon annan sorts smed?
Är det en hobby eller har du det som heltidssyssla?
Vad smider du helst?
Skulle du kunna tänka dig att komma till Granbergsdal för att visa dina kunskaper för andra?
Kan du tänka dig ha din smedja öppen under Alla smeders dag?

Vilken uppfattning den enskilde har om Antracit
Vad tycker du om Antracit på en skala från 1 – 10, där 10 är högsta betyg?
Tycker du att det är en bra struktur på Forumsidan?
Är det lätt att hitta vad du söker på Antracit?
Om inte, har du något förslag på hur man skull kunna komma till rätta med det?
Saknar du något på Antracit?

Ta på sig arbetsuppgifter på Antracit
Skulle du kunna tänka dig att ta på dig någon arbetsuppgift för Antracit?
Vad skulle denna arbetsuppgift kunna vara tror du?
Skulle du kunna ta på dig att sammanställa fakta genom att utnyttja forumet på Antracit, t.ex Hur bygger jag min egna fältässja, Handbok elda i min ässja, Momentbeskrivningar i smide, Handbok järnsmide, Handbok gjutning mm mm?

Utbildningar via Antracit
Om Antracit skulle erbjuda utbildningar är det något för dig?
Vilken sorts utbildning skulle du vilja ha?
Tror du på distansutbildning i smide, det vore bra om du kan utveckla ditt svar?
Hur mycket får en veckas teoretisk distansutbildning kosta tycker du?
Hur mycket får en veckas praktisk närvaroutbildning kosta tycker du?
Hur mycket får en veckas kombinerad praktisk/teoretisk utbildning med en träff kosta tycker du?
Skulle du kunna tänka dig att vara lärare på en utbildning?

Föreningsfrågor
Hur skulle du ställa dig om Antracit skulle bilda en förening?
Skulle du gå med i denna förening?
Hur mycket anser du att medlemsavgiften skall vara?
Vilken nytta tror du att ett föreningsbildande kan göra jämfört med hur det fungerar idag?

Tidningsfrågor
Tycker du att Antracit skall ge ut en papperstidning?
Vilket format skulle den ha?
Tror du på att det skulle räcka med en digital tidning där användaren får själv skriva ut sitt ex?
Hur många nummer skulle den ha/år?
I stort vad skulle du förvänta dig av tidningen?

Medlemsfrågor
Hur tycker du att du blir omhändertagen som medlem på portalen Antracit?
Har du något förslag på hur medlemshanteringen skulle kunna fungera?
Skall man kategoriindela medlemmarna på något sätt?
Hur skulle en sådan indelning kunna se ut?
Vilka frågor skulle föreningen ägna sig åt?

Nya verktyg på Antracit
Skall Antracit försöka starta upp sida för ett djupare socialt nätverk typ FaceBook?
Skall Antracit tillhandahålla verktyg för den som vill blogga?

Alla smeders dag

Hur ska vi göra för att komma ut mer på bredden och göra dag mer känd?
Hur ska vi göra för att få med fler smeder under denna dag?
Vilket material skulle kunna produceras av antracit så att det gör nytta för den smed som tänker hålla öppet under dagen?

Granbergsdal
Hur ska vi göra för att komma ut mer på bredden och göra dagarna mer kända?
Just nu har träffen lördagen som sin huvuddag, hur ska vi göra för att även söndagen skall bli lika intressant som lördagen?
Du som varit i Granbergsdal, är det något som du saknar för att göra dagarna mer intressanta?
Hur ska vi göra för att locka fler besökare?
Hur skall vi göra för att locka fler smeder?
Skall det anordnas utställning under dagarna?
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 10 månader sedan #23636 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Vart är vi på väg
Helt utmärkt Kenth.

Jag har en väldigt bra enkät från ABANA som har stora problem med att medlemmarna inte engagerar sig. Enkäten e på Engelska men frågorna e väldigt bra.
När vi sedan får ihop en enkät skall den ju vara kort så att man vill fylla i svaret och att det inte tar för lång tid...Återkommer.

Johan Sangberg
Mer
14 år 10 månader sedan #23638 av SCB
Svar från SCB i ämnet Vart är vi på väg
Hej.
Ursäkta att jag inte har läagt mig i denna diskussion tidigare. :)
Angående enkäten så finns det ju ett väl beprövat sätt att få fler att svara och även uthärda en lite längre enkät och det är ju att lotta ut lite roliga saker bland dem som svarar. Lite smidesböcker är ju aldrig fel som "morot"
Enkätsvaren skall naturligtvis få vara anonyma om man så vill.

Sen har jag ett förslag på uppdatering på förljande fråga:
Är det en hobby eller har du det som heltidssyssla?
Jag skulle vilja lägga till "deltidssyssla" där.

//Olof Nilsson
 • Kenth
 • Kenth Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
Mer
14 år 10 månader sedan #23639 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Vart är vi på väg
Funderade lite kring det här som alla visar vad de gjort under Visa och Berätta och att det skulle utgöra grunden för att utse månadens, kvartalets, halvårets eller årets Antracitare. Intervallet vad vi orkar med är ju lite avgörande och vad vi kan locka med, pris, förutom äran att få sitt alster publicerat som månadens, eller vad vi bestämmer, Antracitare och att den då på ett eller annat sätt får berätta hur iden och hur han/hon gick tillväga för att skapa det som vi röstat fram. Röstningen skall inte vara för alla utan det kan vara vi som ser detta inlägg. Detta kanske kan sporra till att visa vad man gjort samtidigt som vi får till en kreativ debatt om hur desigen kom till och hur de sedemera gjorde.

kenth
Sidan laddades på: 0.075 sekunder
Powered by Kunena Forum