Nya inlägg

Topic-icon Pressmedelande publicerat

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
15 år 4 månader sedan #21290 av Johan Sangberg
Pressmedelande publicerat skapades av Johan Sangberg
Hej
Här kommer pressmedelandet som det såg ut vid publicering nyss! Hoppas det väcker mer intresse för Smide, Antracit, Hejarsmedjan och Granbergsdal!
Smidesträff och "kulturresa" i Granbergsdal 22-23/9 2007
2007-09-05 18:18


Smidesträff och "kulturresa" i Granbergsdal 22-23/9 2007

Möt smeder, hantverkare, it-folk och kolarmästare bland musik och vacker natur i Granbergsdal i Värmland.


<b>Tradition med anor</b>

Fjärde årliga smidesträffen i Granbergsdal är ett unikt möte mellan kultur med tusenåriga traditioner och nutida kultur med virtuella samlingsplatser på Internet, sk. ”Communities”. Antracit är en sådan ”Community” sedan 7 år tillbaka och anordnar nu sin traditionella smidesträff i Värmland.


<b>Smeder och kolarvecka</b>

Möjlighet ges att på plats göra en tids och kunskaps resa inom metallhanteringens olika aspekter. Mötet sker mellan kolare, byalag, proffsmeder, hobbysmeder, amatörer, it-folk, teknik och historieintresserade som årsvis samlas till en stor smidesträff vid Granbergsdals hytta och kolarveckan 22/9-2007. Träffen kretsar kring metaller och de som arbetar med detta att skapa, bearbeta och forma metaller, vare sig det handlar om stål, guld, silver, ”wootz” eller brons.


<b>Hefaiston i Tjeckien</b>

Här kan du träffa Sommartorpets Ernst Kirchsteigers favoritsmed, Lina Sundin som smider på plats på ”hyttblecket”. Rikssmederna Erik Vargtand, Ville och Niko Caspers, just hemkomna från den Internationella smidesfestivalen Hefaiston i Tjeckien, deltar med sin ”show”, smide och trolleri.


<b>Damaskusstål och Arn</b>

Utöver rent varm-handsmide med hammare vid städ och ässja kan man se och känna på hejarsmide i kraftiga lufthammare. Nytt för i år är tillverkning av sk. damaskusstål (wootz). Under lördagen 22/9 2007 kommer medlemmar ur Antracit och Mälardalens Högskola utföra tillverkning av metallen som använts sedan 2000 år tillbaks i tiden, främst i Persien. Läsare av böckerna om riddaren Arn, skrivna av författaren Guillou, minns säkert Arns möten med krigare från orienten som hanterade olika stridsvapen tillverkade i ”damaskusstål”.


<b>Uppfinningar</b>

På plats på smidesträffen finns dessutom en unik fjäderhammare från sekelskiftet (med trästativ!) som drivs med en Solo fotogenmotor på 3hk, en mobil fjäderhammare alltså! Utöver detta kan man få se olika smarta lösningar och uppfinningar omkring kolning, gjutning, smide, hammare, ässja och städ!<b>Antracit.se och Granbergsdals byalag</b>

Smidesträffen arrangeras för fjärde året i rad av medlemmarna på ”Communityn” Antracit.se och Granbergsdals byalag. Ett hundratal (utav 2400st) medlemmar från Antracit.se deltar och Granbergsdals Byalag har kolmilan igång. Hyttan som fick privilegiebrev för framställning av järn utfärdat redan 1649 producerade stål fram till och med 1925!. Under eftermiddagen kommer det dessutom att spelas musik och hållas tävlingar i både smide yxkastning och grönsaksodling.


<b>Mat och Skruvstycken</b>

Det serveras kaffe, mat, kolbullar och det går utmärkt att handla träkol från Granbergsdals kolmila som har tänts under ”Kolarveckan” regelbundet de senaste 20 åren av Granbergsdals byalag. Under dagen blir det lotteri av diverse medhavda grejor. Skruvstycken, kol, städ, verktyg, motorer och annat som skänkts till Antracit lottas ut i ”Iron In The Hat” och förra året vann en lycklig lottägare ett smidesstäd för 20 kr!


<b>Skandinavien</b>

Medlemmar från hela Skandinavien kommer att finnas på plats och vår norska medlem Sjur kommer att smida ett vikingasvärd! Evenemanget vart välbesökt under året 2006 och bevakades av olika media som press och radio.


<b>Välkommen</b>
Antracit Smidesportal
Johan Sangberg
med moderatorer
http://www.antracit.se/forum

kontakt:
Johan Sangberg
031-190885
info@antracit.nu

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.058 sekunder
Powered by Kunena Forum