Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Gjutning

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 10 månader sedan #18704 av Johan Sangberg
Gjutning skapades av Johan Sangberg
Många metaller har i smält tillstånd hög ytspänning, som gör att smältan helst drar ihop sig till en rund kula. Särskilt gäller detta när det handlar om små mängder smält metall. Gäller det en okomplicerad form, utan små långsmala detaljer och med kanska stort metallinnehåll, kan själva vikten av smältan räcka till att pressa ner metallen så den fyller ut formens mindre detaljer. Är så inte fallet, måste någon ytterligare kraft hjälpa till fylla formen. Det finns olika sätt att tvinga smältan in i formen. Enklaste typen av gjutmaskin tar centrifugalkraften till hjälp. Man talar om att slunggjuta. Både degeln, där metallen smälts, och formen sitter på en arm som kan bringas att rotera. När metallen smälts, startas rotationen, och smältan slungas av centrifugalkraften in i formen. Maskinen fortsätter att rotera tills metallen stelnat.


När man gör formen använder man sig av vaxmetoden. En kopia av det som ska gjutas görs i vax. Den förses med en ingötkanal, också i vax. Flera detaljer kan dela ingötkanal så att man kan gjuta många detaljer vid samma tillfälle. Detta vaxträd ställs i en kyvett (ett slags ytterhölje) och gjuts in med en inbäddningsmassa, som får stelna runt vaxet. Inbäddningsmassa är ett slags gips som tål de tempraturer som krävs för att smälta guld och silver. Massan värms i ugn till c.a. 700 grader, så att vaxet förångas och lämnar kvar ett hålrum som sen metallen gjuts i. Under tiden förbereds metallsmältan. Då man vet vaxets och metallens densitet, kan man räkna fram hur stor vikt av metallen som motsvarar det förångade vaxets volym, (man måste väga vaxträdet innan det bäddas in) Smälter man mer metall än vad som ryms i formen, kan detta slungas ut och orsaka olyckor. När formen börjar få rätt temperatur , börjar man smälta metallen, formen hämtas och sätts på plats. När metallen smält startar man slungan. När göten kallnat något kan inbäddningsmassan spolas av med vatten.


Vax för gjutning finns i många olika former. S.k. skulpturvax kan formas med fingrarna. Filvax bearbetas med såg och fil. Man kan också med värmda metallbitar stämpla mönster i vaxet. Injektionsvax, sprutas i smält form in i gummiform för att massproducera vaxkopior.
Andra typer av gjutmaskiner, arbetar med över- eller undertryck för att tvinga in smältan i formen. Dessa används mest i industriella sammanhang.
Sandgjutning används sparsamt inom silversmidet. Metoden går ut på att man stampar lätt fuktad, lerbemängd sand runt en träkopia av det som ska gjutas. Denna tas sen upp ur sanden. Sandformen får torka och är sen klar för gjutning. Formen klarar emellertid inte slunggjutning och lämpar sig bäst till större föremål.


Metallen smälts med låga eller elektricitet. När slungan börjar rotera “lyfts” smältan ut ur en öppning i sidan av degeln,och slungas in i formen. (Se bild.1 nedan)


Vaxträd, Kyvett färdig för gjutning (Se bild.2 nedan)

Johan Sangberg
Bilagor:
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.072 sekunder
Powered by Kunena Forum