Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Maskiner och hjälpmedel

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 9 månader sedan #18666 av Johan Sangberg
Maskiner och hjälpmedel skapades av Johan Sangberg
Det finns en mängd maskiner till hjälp inom silversmidet. Här nämns bara de viktigaste . Somliga kommer man kanske aldrig i kontakt med, andra kommer man att införskaffa så småningom.Vissa som t.ex. polermaskin (se bild.1 nedan) är svårt att vara utan, eftersom det är mödosamt och ibland direkt omöjligt att högglanspolera för hand. En bra polermaskin är försedd med någon form av utsugning, då lumptrissor dammar mycket. Den bör arbeta med ett varvtal på minst 2800/min. Viktigt är också att man har god belysning.

En liten borrmaskin, gärna batteridriven, är enklare att arbeta med, än de handdrivna drillborr, som ofta rekommenderas i metallslöjdshandböcker. Tänk på att skaffa lättast möjliga maskin, eftersom man då har bättre kontroll över hur hårt man belastar själva borret. I synnerhet är detta viktigt när det gäller mycket klena (och ofta dyra) borr.

Bänkslipmaskin ( ibland kallad “smärgel”), gärna med både slipskiva och slipsten, underlättar arbetet med att underhålla och forma punsar, skärpa sticklar m.m. Om maskinen inte har alltför högt varvtal, kan den också fungera som polermaskin. Förutsatt att den är försedd med någon typ av konisk spindel avsedd för lumptrissor. Om maskinen är omställbar för olika varvtal ( 700- 2800 v/min.), Kan den också användas vid kratzning med mässingborstar. Dessa bör i allmänhet inte köras på högre varv än 700-800 v/min. (Kratzning är ett ofta förekommande moment inom silversmidet).

En hängmotormaskin (se bifogad bild.2 nedan) hör också till de maskiner som i hög grad underlättar arbetet. Maskinen består av motor, från vilken en böjlig axel är kopplad till ett handstycke, där man fäster fräsar, borr, små slipskivor m.m.



Arbetar man med små föremål med känsliga lödningar, kan ett lödrör (se bild.3 nedan) vara en bra investering. Lödrör är en typ av gasolbrännare där man förser lågan med extra syre genom att blåsa i en gummislang. Fördelen med detta är att man snabbare reglerar värmen och att lågan hela tiden är konsentrerad till en spets.

Vill man minska värmen när man löder med en vanlig brännare, måste lågan avlägsnas från lödstället. Värmen sprider då sig över ett större område och man kan då av misstag smälta delar av arbetsstycket. Man kan istället minska gasmängden, men detta tar tid.

När man löder med lödrör måste man lära sig att blåsa och andas in samtidigt. Kan man detta är det här en smidig och användbar brännare.



Valsverk (se bild.4 nedan) kommer nog bara den som yrkesmässigt arbetar som silversmed, att skaffa sig. Valsverket används till att valsa ner plåt och tråd till tunnare dimentioner. Man kan flackvalsa tråd och plans. Vill man göra en silversked av en bit plans, kan man valsa bara själva bladet. Guldsmeder arbetar många gånger upp skrotguld. Man gjuter då en tjock plåt i en speciell gjutjärnsform. Plåten valsas sen ut till önskvärd tjocklek. På samma sätt gör man tråd.

Johan Sangberg
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.069 sekunder
Powered by Kunena Forum