Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Ädla metaller

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 8 månader sedan - 17 år 8 månader sedan #18643 av Johan Sangberg
Ädla metaller skapades av Johan Sangberg
Guld

Kemisk beteckning: Au, densitet 19,31, smältpunkt 1064Cº

Guld förekommer i naturen i rent tillstånd och är kanske den första metall som människan kom i kontakt med och lärde sig använda. Guld, som är rätt mjukt, är den mest smidbara och sträckbara av alla metaller. För att få guldet hårdare och mer användbart legeras det vanligtvis med koppar och/eller silver. Kopparlegerat guld ger s k rött guld, silverlegerat grönt och koppar-silverlegerat gult guld.


Guldets legeringar mäts i karat (24 -e delar) eller, i dag allt vanligare, tusendelar rent guld i legeringen. ( J.fr. 18k = 750/1000 ). Vitguld kallas guldlegeringar med palladium, zink och koppar som vanligaste tillsatser (se tabell nedan)



Silver

Kemisk beteckning: Ag, (lat, Argentum) densitet 10,50, smältpunkt 962Cº

Silver hör också till de metaller som människan, mycket tidigt, har använt sig av. Som ledare för elektricitet och värme är silver överlägsen alla andra metaller. Rent silver (finsilver) är mjukt och legeras därför med koppar för att få ökad hållfasthet vid användning i prydnads-och nyttoföremål. Legeringarna mäts i tusendelar. I äldre tider mättes silverlegeringar i 16-delar (lod), där Sterlingsilver (925/1000) som är dagens, särskilt i smycken vanligaste legering motsvarades av 15-lödigt silver. Verksilver (830/1000) som används där större hållfasthet krävs, motsvarades av 13 ½-lödigt silver


Sterlingsilver

Densitet 10,3 smältpunkt 896Cº ( Observera att legeringen har andra värden än rent silver.)

Smycken och andra smärre föremål tillverkas idag nästan uteslutande av sterlingsilver. Legeringens vackra färg och goda formbarhet är också mycket uppskattad då man hantverksmässigt framställer föremål.


Verksilver

Densitet 10,1 smältpunkt 830Cº

Används där man har behov av större hållfasthet, t ex i matbestick, och där man behöver den hårdare legeringens fjädrande egenskaper. Verksilver är också p.ga.av sin lägre silverhalt något billigare.


Platina

Kemisk beteckning: Pt, densitet 21,45, smältpunkt 1772Cº

En mycket tung metall med hög smältpunkt. Används främst till smycken. Har en kall klar färg.

Johan Sangberg
Bilagor:
Last edit: 17 år 8 månader sedan by Johan Sangberg.
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.083 sekunder
Powered by Kunena Forum