Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Mammut

  • nvc02mm
  • nvc02mm Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
21 år 1 månad sedan #1936 av nvc02mm
Mammut skapades av nvc02mm
Hej!
är det någon som vet var man kan köpa mammutbetar (hela eller i bitar) till ett överkomligt pris, har aldrig arbetat med mammut innan och det skulle vara kul att prova. nordell säljer fast det kostar 1000kr för ett par skalor, sedan så har jag hittat en rysk firma som säljer hela till en billig slant men minska order är 400 kg, lite mycket.

Mattias
Mer
21 år 1 månad sedan #1937 av Silver
Svar från Silver i ämnet Mammut
Tjenare

Nordell är nog det enklaste för din del. Han har normala priser och tar inget direkt överpris.
http://www.boneroom.com/fossils/fossils1.html <--- Här har de en bit för 20 000. Det står ingen vikt på den så det är svårt att säga kvalitén.
Annars så kan du besöka knivmässor eller fosilmässor. Där säljs det en del mammut.
http://ivoryworksltd.com/ <--- Här är en kille som säljer mycket mammut i USA, men som du ser på priserna så är det billigare hos Nordell.

Tänk dig för innan du köper hela bitar av betar!!!
Det är omöjligt att säga hur beten ser ut inuti. Du vet inte hur den är förrän du kapat upp den och då är det för sent att lämna tillbaka. Var bered att satsa 20 - 30 000 och då får du nog några fina och några mindre fina och i slutänden har du nog gjort en ganska bra affär. Men att köpa en bet bit för 5000 kan resultera i en förlust om du har otur.

Mammut är bökigt att jobba med. För det första luktar det verkligen avlopp och lukten är på något sätt fet och tränger in i kläder och huden. Det stinker och det göra också dina händer två dagar efteråt. Det är värmekänsligt och spricker om du råkar köra det lite för varmt. Spricker gör det hur som helst men man kan motverka det värsta genom att spraya fixativ på kniven när den är klar eller gnida in den med bivax. Köper du en hel betbit är den nog inte helt torr så då får du kapa upp den i skaftbitar och sedan låta torka ca. 1 år för att vara säker. Det skall torka väldigt långsamt. Är inte materialet torrt och du börjar arbete med det kommer det med tiden att krympa och med största sanorlighet också spricka. Det är väldigt mjukt och lämpar sig inte för karvning.

Mycket bök och stök med det men frågar du mig så är det helt klart värt besväret att ha det i kniven. Det är ett vackert material.

Men det du skall tänka på om du köper hela betbitar så är det framförallt vikten. Är biten för lätt så är den ihålig eller så är materialet i mitten mest bara kalk och oänvändbart. Sedan är det sprickorna på utsidan. Är de många, är de djupa? De kan gå genom hela beten och på så sätt göra den dålig. Sedan är en tillkapad bit alltid billigare än en hel snygg. Att köpa en hel intakt mammutbete är en dålig affär för en knivmakare.

Har sett den ryska firman och det kanske kan vara en bra investering att köpa 400 Kg. Men man får dock räkna med att ca. hälften går att använda, resten är för sprucket eller annan sorts spill.

// André Andersson
http://www.northland.nu

// André Andersson
<A HREF=" www.northland.nu "> http://www.northland.nu </A>
Sidan laddades på: 0.081 sekunder
Powered by Kunena Forum