Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Härdning

 • puppe
 • puppe Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
17 år 5 månader sedan #5449 av puppe
Härdning skapades av puppe
Om du är trött på att hålla koll på härdfärgen eller känner dig osäker så kan du använda en magnet.När magnetismen släpper är det dags att härda
Mer
17 år 5 månader sedan #5450 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härdning
Hej

En sanning med stor modifikation!
Det beror helt å hållet på vilket material du använder å vilka egenskaper stålet skall ha.
Härdtemp kan ligga allt ifrån ca 800-1150 grader.

Kallsme´n
 • HenrikGbg
 • HenrikGbg Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
17 år 2 månader sedan #6170 av HenrikGbg
Svar från HenrikGbg i ämnet Härdning
Hej. Som ny medlem tar jag risken att ställa en fråga om just härdning. Jag är INTE smed men jag får ändå i jobbet konfronteras med dylika uppgifter, och visst är ämnet intressant.
Jag ska härda några huggmejslar och körnare, men vore tacksam för lite tips om temperaturer och avkylning mm. Måste kylning ske i olja eller går det med vatten? Och ska man anlöpa direkt?
Tacksam för svar.
Man lär sig alltid nån nytt varje dag.
 • Karl_pedersen
 • Karl_pedersen Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
17 år 2 månader sedan #6174 av Karl_pedersen
Svar från Karl_pedersen i ämnet Härdning

HenrikGbg skrev: Hej. Som ny medlem tar jag risken att ställa en fråga om just härdning. Jag är INTE smed men jag får ändå i jobbet konfronteras med dylika uppgifter, och visst är ämnet intressant.
Jag ska härda några huggmejslar och körnare, men vore tacksam för lite tips om temperaturer och avkylning mm. Måste kylning ske i olja eller går det med vatten? Och ska man anlöpa direkt?
Tacksam för svar.
Man lär sig alltid nån nytt varje dag.


vad jag har hört av andra smeder, så skall du helst anlöpa materialet du jobbar med ganska direckt efter härdning. själva härdningen när det gäller huggmejslar och könare\ verktyg överhuvud taget.. jag vet inte vilket som är bäste\ skillnaden om man härdar i vatten ir ojla, men jag själv härdar alla verktyg i oja.
mvh\\smé kalle
Mer
15 år 5 månader sedan #19570 av Highlander
Svar från Highlander i ämnet Härdning
Om man som undertecknad missade att anlöpa efter härdning hur gör man då? Är kniven ohjälpligt full av spänningar som är svåra att få ur eller kan man hetta upp och härda om den för att sedan omgående anlöpa?

???

/Highlander
Mer
15 år 5 månader sedan #19571 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Härdning

Highlander skrev: Om man som undertecknad missade att anlöpa efter härdning hur gör man då? Är kniven ohjälpligt full av spänningar som är svåra att få ur eller kan man hetta upp och härda om den för att sedan omgående anlöpa?

???

/Highlander


Nej det är lugnt, om det inte uppstått några synliga sprickor eller hack i eggen när du väntat kan du anlöpa nu efteråt. Men om du fått sådana sprickor eller hack på grund av att du inte anlöpte direkt så hjälper det inte att härda den igen.

En gång härdade jag en damaskerad yxa på lite för hög temperatur. Jag lät den ligga över natten och strax innan jag somnade hörde jag ett kraftig metallisk knäckljud. Dagen efter hade yxan en stor spricka rakt igenom eggstålet längs med hela eggen. Jag har alldrig slutat undra vad som hänt om jag anlöpt på direkten.

puppe skrev: Om du är trött på att hålla koll på härdfärgen eller känner dig osäker så kan du använda en magnet.När magnetismen släpper är det dags att härda


Och nej det stämmer inte. som kallsmen sa.
Samma stål blir omagnetiskt på olika temperatur beroende på hur noggrant normaliserat det är också.
Och på de vanligaste fjäderstålen brukar det behöva vara precis lite varmare än gränsen mellan magnetiskt och omagnetiskt som gäller.
Mer
15 år 5 månader sedan #19578 av Micke M
Svar från Micke M i ämnet Härdning
Även legeringsämnen i stålet påverkar magnetismen. Magneten är som störst hjälp på rena kolstål, t.ex. krom (ganska vanligt legeringsämne i alla möjliga stål) kan göra det omagnetiskt. Testa på en diskbänk som ofta är legerat med just krom i höga halter.

MM
Sidan laddades på: 0.066 sekunder
Powered by Kunena Forum