Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Arbetsteknik [Kniv] - Technique [Knife]
- Härda halva kniven?
Härda halva kniven?
- JiBe
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
19 år 10 månader sedan #5059
av JiBe
Gamla projekt: http://www.brundin.biz/knifemakingsite/knife.htm
CNC-prylar: https://www.jbcnc.se
Härda halva kniven? skapades av JiBe
För att få en hård egg och en segare rygg på kniven, skulle man inte kunna bara sänka ner eggen och spetsen i kylvätskan?
Gamla projekt: http://www.brundin.biz/knifemakingsite/knife.htm
CNC-prylar: https://www.jbcnc.se
- Dark_Jester
- Offline
- Gold Boarder
19 år 10 månader sedan #5060
av Dark_Jester
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
http://www.nordanvinds.se
Svar från Dark_Jester i ämnet Härda halva kniven?
Tja, har du en helt rak egg som jag har på mina vikingaknivar skulle du, rent tekniskt sett, kunna göra det, men problemet är då att när du härdar hela bladet och sedan anlöper, behåller du en hel del härdning även i ryggen. Om du däremot bara härdar egg och spets så blir hela resten av bladet helt mjukt, d.v.s. att om det böjes så fjädrar det inte utan förblir krökt.
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
http://www.nordanvinds.se
- Silver
- Offline
- Senior Boarder
19 år 10 månader sedan #5061
av Silver
// André Andersson
<A HREF=" www.northland.nu "> http://www.northland.nu </A>
Svar från Silver i ämnet Härda halva kniven?
Du kan stoppa ner och stanna med eggen nere i 1 sec innan du sänker ner hela bladet. Du får en fin härdlinje om du ettsar och du år en lite mjukare rygg och hårdare egg.
// André Andersson
http://www.northland.nu
// André Andersson
http://www.northland.nu
// André Andersson
<A HREF=" www.northland.nu "> http://www.northland.nu </A>
- jonas.j.holmberg
- Besökare
19 år 10 månader sedan #5062
av jonas.j.holmberg
Svar från jonas.j.holmberg i ämnet Härda halva kniven?
Det går alldeles utmärkt att egghärda knivblad. Själv använder jag nästan uteslutande den tekniken. Jag har gjort som så att jag har lagt ett galler i min hehållare med härdolja ca 1 cm under ytan som jag vilar eggen mot och gungar den fram och tillbaka så att även spetsen blir härdad. När hela bladet har blivit svart så doppar jag ner hela bladet i oljan. Det krävdes lite träning för att få in tekniken rätt, det är bara att kolla med filen om härdningen har tagit överallt, annars är det bara till att normalisera och försöka på nytt. När du har putsat upp bladet kan du etsa det för att härdlinjen skall framträda tydligare.
Lycka till.
Jonas.
Lycka till.
Jonas.
- puppe
- Offline
- Fresh Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 17
- Tack mottaget: 0
19 år 8 månader sedan #5448
av puppe
Svar från puppe i ämnet Härda halva kniven?
Du kan även gjöra som japanska svärdsmakare. täck den delen som inte skall härdas med lera och hårda som vanligt
- JiBe
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
19 år 7 månader sedan #5596
av JiBe
Gamla projekt: http://www.brundin.biz/knifemakingsite/knife.htm
CNC-prylar: https://www.jbcnc.se
Svar från JiBe i ämnet Härda halva kniven?
Jag experimenterade lite med en bit ss2260.
När jag gjorde mitt svärd så lät jag det lufthärda, och det blev jäkligt segt, men eggen blev alldeles för mjuk.
Så jag experimenterade lite på en bit, jag kylde eggen i olja och lät resten lufthärda.
Och det verkar fungera mycket bra, utan att annlöpa satte jag den i ett skruvstäd och slog på den ganska hårt nåra gånger, och den gick inte av, eller böjdes.
Jag provade samma sak då jag kylt hela i olja, och då gick den av ganska lätt
När jag gjorde mitt svärd så lät jag det lufthärda, och det blev jäkligt segt, men eggen blev alldeles för mjuk.
Så jag experimenterade lite på en bit, jag kylde eggen i olja och lät resten lufthärda.
Och det verkar fungera mycket bra, utan att annlöpa satte jag den i ett skruvstäd och slog på den ganska hårt nåra gånger, och den gick inte av, eller böjdes.
Jag provade samma sak då jag kylt hela i olja, och då gick den av ganska lätt
Gamla projekt: http://www.brundin.biz/knifemakingsite/knife.htm
CNC-prylar: https://www.jbcnc.se
- Naugas
- Besökare
19 år 3 veckor sedan #7683
av Naugas
Svar från Naugas i ämnet Härda halva kniven?
Kanske lättast att härda och anlöpa hela kniven som vanligt, men sedan anlöpa ryggsidan mer/till en högre temperatur genom att kyla eggen med en våt trasa och värma på med gas på resten av bladet. Läste ett tips någonstans för ett tag sedan om någon som hade gjort på det viset.
- JiBe
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
19 år 3 veckor sedan #7704
av JiBe
Gamla projekt: http://www.brundin.biz/knifemakingsite/knife.htm
CNC-prylar: https://www.jbcnc.se
Svar från JiBe i ämnet Härda halva kniven?
Men då blir det ingen härdlinje.
Gamla projekt: http://www.brundin.biz/knifemakingsite/knife.htm
CNC-prylar: https://www.jbcnc.se
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Arbetsteknik [Kniv] - Technique [Knife]
- Härda halva kniven?
Sidan laddades på: 0.096 sekunder