Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Arbetsteknik [Kniv] - Technique [Knife]
- Härd olja
Härd olja
- Tyrfing
- Författare till inlägg
- Besökare
- SCB
- Offline
- Moderator
20 år 4 veckor sedan #4791
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Härd olja
Jag använder nån värmetålig mat/frityrolja när jag härdar. Det funkar utmärkt, är billigt och sprider en trevlig gatuköksdoft i smedjan.. []
Rapsolja brukar kosta runt 7-8 Kr per liter, frityrolja är något dyrare.. Om man inte köper 200 liter förståss.
Det finns de som använder motorolja men på grund av alla onyttiga tillsatser så undviker jag helst det.
För en hobbysmed räcker det bra med billiga vegetabiliska oljor eller mineralolja, finns ingen anledning att använda riktiga härdoljor..
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
Rapsolja brukar kosta runt 7-8 Kr per liter, frityrolja är något dyrare.. Om man inte köper 200 liter förståss.
Det finns de som använder motorolja men på grund av alla onyttiga tillsatser så undviker jag helst det.
För en hobbysmed räcker det bra med billiga vegetabiliska oljor eller mineralolja, finns ingen anledning att använda riktiga härdoljor..
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//Olof Nilsson
- Melchior
- Offline
- Platinum Boarder
20 år 4 veckor sedan #4792
av Melchior
Emil Schönning
Svar från Melchior i ämnet Härd olja
Så det innebär att frityroljan som jag har friterat lite kyckling i fungerar utmärkt till härdning?
Det låter toppen för då slipper jag köpa nytt!
Vad menar du med värmetålig? Finns det mindre värmetåliga oljor?
/Emil
"Just because you are a character doesn't mean that you have character."
Det låter toppen för då slipper jag köpa nytt!
Vad menar du med värmetålig? Finns det mindre värmetåliga oljor?
/Emil
"Just because you are a character doesn't mean that you have character."
Emil Schönning
- SCB
- Offline
- Moderator
20 år 4 veckor sedan #4793
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Härd olja
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">Kopia av meddelande:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Så det innebär att frityroljan som jag har friterat lite kyckling i fungerar utmärkt till härdning?
Det låter toppen för då slipper jag köpa nytt!
Vad menar du med värmetålig? Finns det mindre värmetåliga oljor?
/Emil
"Just because you are a character doesn't mean that you have character."
<i><div align="right">Ursprungligen postad av Melchior - 2004/11/04 : 16:07:48</div id="right"></i>
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Jepp. Borde funka helbra! []
Hög värme bryter ner oljan snabbare och då börjar den härskna..[V]
http://www.all2know.com/sv/wikipedia/m/ma/matolja.html
Jag har en hink med diverse blandade matoljor i smedjan, den har stått utan lock i snart 2 år utan att visa några tecken på att börja härskna. Har visserligen silat och filtrerat oljan ett par gånger för att minska risken för en oangenäm doftupplevelse men hittills så har jag inte märkt något...
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
Så det innebär att frityroljan som jag har friterat lite kyckling i fungerar utmärkt till härdning?
Det låter toppen för då slipper jag köpa nytt!
Vad menar du med värmetålig? Finns det mindre värmetåliga oljor?
/Emil
"Just because you are a character doesn't mean that you have character."
<i><div align="right">Ursprungligen postad av Melchior - 2004/11/04 : 16:07:48</div id="right"></i>
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Jepp. Borde funka helbra! []
Hög värme bryter ner oljan snabbare och då börjar den härskna..[V]
http://www.all2know.com/sv/wikipedia/m/ma/matolja.html
Jag har en hink med diverse blandade matoljor i smedjan, den har stått utan lock i snart 2 år utan att visa några tecken på att börja härskna. Har visserligen silat och filtrerat oljan ett par gånger för att minska risken för en oangenäm doftupplevelse men hittills så har jag inte märkt något...
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//Olof Nilsson
- Dark_Jester
- Offline
- Gold Boarder
20 år 4 veckor sedan #4794
av Dark_Jester
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
http://www.nordanvinds.se
Svar från Dark_Jester i ämnet Härd olja
Tja, onyttigheter att bortse från så använder jag en egen blandning av lika delar motorolja och diesel, det ger en hastigare kylning än ren olja, men ändå betydligt långsammare och stillsammare än vatten.
Har ingen aning om onyttigheten i det, men jag har inte börjar skjuta skott och växa nya armar, ben eller udda bölder, så... []
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
Har ingen aning om onyttigheten i det, men jag har inte börjar skjuta skott och växa nya armar, ben eller udda bölder, så... []
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!
http://www.nordanvinds.se
- Anders_Möller
- Offline
- Gold Boarder
20 år 3 veckor sedan #4795
av Anders_Möller
Anders M
http://www.andersmoller.net
Svar från Anders_Möller i ämnet Härd olja
Dark_Jester: men med tiden riskerar du överkänslighet mot kolväten eller ännu värre; cancer.
Din metod är att likna vid arbete vid ett oljeraff med den skillnaden att där försöker man på bästa sätt undvika kolväteångor i fria luften. (Svårt med tanke på genomströmningsvolymerna)
Fast om du har ett dragskåp när du gör dina härdningar är det ju ingen fara.
Anders M
http://www.andersmoller.net
Din metod är att likna vid arbete vid ett oljeraff med den skillnaden att där försöker man på bästa sätt undvika kolväteångor i fria luften. (Svårt med tanke på genomströmningsvolymerna)
Fast om du har ett dragskåp när du gör dina härdningar är det ju ingen fara.
Anders M
http://www.andersmoller.net
Anders M
http://www.andersmoller.net
- Kallsmén
- Offline
- Platinum Boarder
20 år 3 veckor sedan #4796
av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härd olja
Hej
En liten reflektion bara
Jag anser nog att det är betydligt hälsovådligare att stå i
röken från en ässja X=antal timmar å dra i sej massa svavelhaltiga
ångor å sånt, än att doppa en detalj i lite olja som i prinsip försvinner på en gång.
Riktigt svavelfattigt kol ( Antracit ) är nästan omöjligt att få tag på.
Kolväten (oförbrända) uppstår väl vid förbränning, och det här är väl ingen förbränning, eller????
Kallsme´n
En liten reflektion bara
Jag anser nog att det är betydligt hälsovådligare att stå i
röken från en ässja X=antal timmar å dra i sej massa svavelhaltiga
ångor å sånt, än att doppa en detalj i lite olja som i prinsip försvinner på en gång.
Riktigt svavelfattigt kol ( Antracit ) är nästan omöjligt att få tag på.
Kolväten (oförbrända) uppstår väl vid förbränning, och det här är väl ingen förbränning, eller????
Kallsme´n
- Anders_Möller
- Offline
- Gold Boarder
20 år 2 veckor sedan #4797
av Anders_Möller
Anders M
http://www.andersmoller.net
Svar från Anders_Möller i ämnet Härd olja
En kollega i oljebranschen sa en gång till mig att om jag blir förkyld skall jag gå till avsvavlingsanläggningen och andas en stund, det hjälper garanterat mot halsfluss och liknande.
Så hade han också gjort i flera år men...tja. Han jobbar inte där längre.
Eldar man svavelhaltigt kol/koks bör man anordna med ordentlig ventilation eller ännu bättre försvinna ut en stund i friska luften när man lagt på mer bränsle. Har man dessutom ett gott drag i ässjan samt en rökhuv slipper man mycket av den otäcka röken.
Hellre svavelhaltig rök än de lättflyktiga cancerframkallande ämnen som finns i oljorna!
Anders M
http://www.andersmoller.net
Så hade han också gjort i flera år men...tja. Han jobbar inte där längre.
Eldar man svavelhaltigt kol/koks bör man anordna med ordentlig ventilation eller ännu bättre försvinna ut en stund i friska luften när man lagt på mer bränsle. Har man dessutom ett gott drag i ässjan samt en rökhuv slipper man mycket av den otäcka röken.
Hellre svavelhaltig rök än de lättflyktiga cancerframkallande ämnen som finns i oljorna!
Anders M
http://www.andersmoller.net
Anders M
http://www.andersmoller.net
- Micke M
- Offline
- Expert Boarder
17 år 9 månader sedan #18591
av Micke M
MM
Svar från Micke M i ämnet Härd olja
När jag tog över en gammal smedja stog ett stort 200 liters fat däri, till en tredje del fullt med olja. Jag misstänkte att det var härdoljan som stod kvar och provade således att härda lite verktyg i oljan. Det fungerade ypperligt, men doften var lite speciell om röken som blev, den påminde lite om tran eller något sånt. Något år senare kom brukets sista smed (pensionerades 1982) dit och hälsade på mig. När han såg oljefatet skrattade han och sa "Va, står den kvar här än? Vet du vad det är?" Vilket jag inte visste. Han berättade då att "det är prima norskt valspäck, vi tog hem 200 liter på 60-talet, har aldrig haft bättre härdolja". Sen flinade han lite och frågade om han skulle tipsa Greenpeace om att det fanns valprodukter i östgötaskogarna...
Svårt att få tag på idag skulle jag tro.
Micke M
Svårt att få tag på idag skulle jag tro.
Micke M
MM
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Arbetsteknik [Kniv] - Technique [Knife]
- Härd olja
Sidan laddades på: 0.115 sekunder