Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Arbetsteknik [Kniv] - Technique [Knife]
- Svärds & Knivsmide
Svärds & Knivsmide
- Tyrfing
- Författare till inlägg
- Besökare
20 år 6 månader sedan #4248
av Tyrfing
Svärds & Knivsmide skapades av Tyrfing
Hej
Går det att smida knivblad och svärd med ss 2140 Uddeholm ?
Vilken härdtemperatur ska man ha ?
Vilken anlöpnings temperatur ?
Vilken hårdhet (HRC) bör man ha till kniv & svärd ?
Mvh Tyrfing
Går det att smida knivblad och svärd med ss 2140 Uddeholm ?
Vilken härdtemperatur ska man ha ?
Vilken anlöpnings temperatur ?
Vilken hårdhet (HRC) bör man ha till kniv & svärd ?
Mvh Tyrfing
- SCB
- Offline
- Moderator
20 år 6 månader sedan #4249
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Svärds & Knivsmide
Hmm.. 2140.. Ser ut som ett ganska bra knivstål, det är dock en aning för mycket kol för att det skall passa till längre klingor.
Kolla här för lite data om stålsorten:
http://www.fagteori.dk/mv/materiale/var ... -arne.html
Vilken hårdhet du ska ha beror på knivens användningsområde men runt 55-60 brukar funka bra
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
Kolla här för lite data om stålsorten:
http://www.fagteori.dk/mv/materiale/var ... -arne.html
Vilken hårdhet du ska ha beror på knivens användningsområde men runt 55-60 brukar funka bra
//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.
//Olof Nilsson
- smetompa
- Offline
- Fresh Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 3
- Tack mottaget: 0
17 år 1 månad sedan #22108
av smetompa
Svar från smetompa i ämnet Svärds & Knivsmide
hej! ja jobbar för uddeholm tooling (järnverket) där har ja stor tillgång till olika stål sorter. om ja snor med mig lite ARNE hem, funkar det till knivsmide då lr ska man ta hem nån annan typ orvar lr sverker kanske?
mvh tomas
mvh tomas
- marberg
- Offline
- Platinum Boarder
17 år 1 månad sedan #22109
av marberg
Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Svar från marberg i ämnet Svärds & Knivsmide
Gratis funkar till allt
Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
- Haidar
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 53
- Tack mottaget: 0
17 år 1 månad sedan #22111
av Haidar
En smed behöver smehalva, en halv smed är hälften smehalva, en smehalva är en halv smed, en halv smedja räcker åt varken halv smed eller smehalva.
Svar från Haidar i ämnet Svärds & Knivsmide
Vad jag vet så borde ett stål ha lite mer kol än nödvändigt till en början. Se bara på japanerna, har de 1,5% i sina råmaterial? Men då gör de förstås så att de väller stålet i en massa lager varmed kolhalten reduceras. till härdning har jag för mig att man behöver runt 0,35%, rätta mig om jag har fel, så att du kan väl göra som dem? Själv började jag smida min kniv med SS2172, med 0,2%. och jag vällde stålet i en massa lager så nu kommer jag att få dras med uppkolning och allt vad det innebär.
En smed behöver smehalva, en halv smed är hälften smehalva, en smehalva är en halv smed, en halv smedja räcker åt varken halv smed eller smehalva.
- Ingemar
- Offline
- Platinum Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 626
- Tack mottaget: 0
17 år 1 månad sedan #22113
av Ingemar
Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
Svar från Ingemar i ämnet Svärds & Knivsmide
"Arne" är ett utmärkt knivstål! Men till svärd som är så mycket längre blir det nog lite för sprött. Ett svärd måste ju vara lite böjbart. Så ett helstålsblad är nog olämpligt hur som helst. Har en bok om knivsmide av en Norrman som heter Jakup Heinesen. Han rekommenderar både 2140 och 2260, som lämpliga stål för knivar.
Till Marberg: Du är en filosof!
Ingemar
Till Marberg: Du är en filosof!
Ingemar
Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Arbetsteknik [Kniv] - Technique [Knife]
- Svärds & Knivsmide
Sidan laddades på: 0.087 sekunder