Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon avhärdning

  • Newbornkano
  • Newbornkano Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
9 år 10 månader sedan #35233 av Newbornkano
avhärdning skapades av Newbornkano
Hejsan alla

Blivit biten av hela grejen att slipa fram egna blad. Gillar att återanvända och förstått att man kan använda t ex gamla filar och liknande.
Var på en loppis i helgen och hittade lite saker. Se bild.

På filarna står det Öberg & Co, Eskilstuna.

Nu till frågan: Hur anhärdar jag dessa på ett enkelt sätt. Har inte tillgågn till ugn eller ässja. Finns det andra sätt? Får hjälp med att härda när jag slipat och format bladen.
Har slipat fram två blad redan - utan att ta bort härdningen, tog evigheter men var kul. Vore dock bra för slipband och liknande att ha lite mindre hårt material att jobba i.

Om någon har bra info om stålet i filarna jag köpt skulle jag vara tacksam

mvh/Mattias
Bilagor:
Mer
9 år 10 månader sedan #35234 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet avhärdning
För att "avhärda" så behöver dom värmas. För en riktig mjukglödgning så måste du upp i 750-800 grader tror jag. Men att göra de "mjuka" för att kunna slipa lättare behöver du inte upp så pass. Kanske kan du ladda grillen och lägga dom där en stund. Har dom väl passerat över blå anlöpningstemp (grå) så tror jag det är lugnt. Inte så vetenskapligt, jag vet... pröva!

Filar är väl gjorda av stål med rätt hög kolhalt vad jag vet. Funkar nog bra till knivar, men kanske kan bli väl sprött om man inte anlöper rätt. <ingen expert på knivar>
Mer
9 år 10 månader sedan #35238 av ejnar
Svar från ejnar i ämnet avhärdning
Du vet va en bra fil koster ?
Mer
9 år 10 månader sedan #35257 av ejnar
Svar från ejnar i ämnet avhärdning
5 filen från vänstre gilar jag , rätt användt visar den mycket när man filar Kolstål-Damaskus . Vills du "Starta-up" dina filar ska du va lite försiktig med dom i början så du inte fördärvar dom .
Sidan laddades på: 0.067 sekunder
Powered by Kunena Forum