Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hjälp med design på kökskniv :)

  • Ungsmed
  • Ungsmed Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 1 månad sedan #28142 av Ungsmed
Hejsan, det var länge sen jag skrev här nu, men det är verkligen kul att läsa här igen :)
Anledningen till mitt "försvinnande" är bla. Studier inom annat material/arbetstekniker samt en del personliga skäl.

Nu åter till ämnet, jag ska snart på smideskurs hos Mathias Baudin, bla. Konstsmed som är verksam på Olofsfors Bruk mellan Umeå och Ö-vik.

På denna kurs hoppas jag hinna med att göra 1, eller förhoppningsvis 2 köksknivar, har lessnat rejält på IKEAs plåtknivar där man måste såga sig igenom maten.

Jag har några ideer/Kriterier på hur designen på knivarna ska se ut:

* Inte ett spetsigt blad, utan ett "avrundat" knivblad, där knivryggen "droppar" ner mot eggen och bildar ett milt intryck på kniven
* Ganska tungt blad, ingen köttyxa utan kraftig kniv
* Längden tänkte jag mig kanske runt 20 cm, vad tror ni om det?
* Tjockleken får gärna vara lite tilltagen, dels går det att få till en "vettigare" slipfas och dels är jag lite sugen på att göra lite slagmärken i sidorna på kniven, alltså typ som stämplar :)

Kom med förslag!

Tack på förhand,

// Ungsmed

/ Danne "Ungsmed" Borgström
Mer
15 år 1 månad sedan #28150 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Hjälp med design på kökskniv :)
Tjenare mannen, välkommen tillbaka.

Köksknivar är rätt intressant. Det är ju lite svårt att göra pga den höga slipfasen. Det jag har sett folk göra är att slipa med en platt sliptallrik. Det kräver en speciell maskin ioförsig.

Detta tycker jag är en mycket fin modell på kökskniv.

http://www.feines-werkzeug.de/product_info.php/info/p1049_Tozaburo-Suminagashi-Gold-Steel--Santoku.html

Viktigaste tycker jag är själva handtaget, hur det är utformat där man skall hålla handen. Själv "kockgreppet" brukar inte fungera så bra på exempelvis globalknivarna eftersom de är vassa på ovansidan... se på denna länk som ett exempel

http://culinaryarts.about.com/od/knifeskills/ss/knifegrips_2.htm

Tycker du ska göra en ordentlig kniv dvs nära 20 cm. Sedan en liten kniv på ca 10 cm men med högt blad så du inte slår i knogarna i skärbrädan. Då har du ett bra kitt.

Kul projekt!

/E

Emil Schönning
  • Ungsmed
  • Ungsmed Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 1 månad sedan #28153 av Ungsmed
Svar från Ungsmed i ämnet Hjälp med design på kökskniv :)
Tack för svar Melchior, och tack för välkomnandet! :)
Den kniven på bilden var mkt intressant, dock vet jag inte om det kommer att bli nån damaskkniv i köket ännu, även om jag smidde Damask hos Baudin ifjol när jag var där på kurs! :)

Jag tror också på ett ganska högt blad, men då är frågan,vanlig tånge eller fulltånge-blad? angående slipningen ska jag tala med mathias om det, han är rätt duktig på det där samt att han har en riktig knivslip :)

Hyr ska man göra mönstret på sidan av kniven, ska man helt enkelt kanske bara hamra sidan??

Tjocklek på bladet, ja vill ha något saftigt o bita i, kanske rent av upp till 4mm uppe längs knivryggen? >:D

En fråga angående materialet, ska man köra helstål eller laminatblad? Skulle ju kännas maffigt med helstål-blad, men dom kanske lätt går av då :-[ Vet inte vad man rekommenderar för hårdhet i köksknivar..

Den lille ska man kanske begränsa till 120-150mm nånstans :)
Höjden på båda knivarna känns som att man skulle vilja ha runt 35-40 mm.

Ska bli riktigt kul att träffa Mathias igen, en riktigt trevlig kille! :)

PS: Kom med ris och ros! :)

/ Danne "Ungsmed" Borgström
Mer
15 år 1 månad sedan #28154 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Hjälp med design på kökskniv :)
Damask är kanske lite överkurs förstås. :)

Men det är viktigt att kniven är så hög att du inte slår i knogarna i skärbrädan....

4 mm i ryggen är helt okay om du sedan taperar bladet mot spetsen.

Om du vill göra hammaslag i sidan så måste slipfasen inte vara så hög. Dvs att eggen är 0 och ryggen är 4 mm. Det finns lite formler på eggvinkel och slipfashöjd som du kan titta på.

En fulltånge är ju vanligt på köksknivar.

Jag tror du klarar dig väldigt bra på ett helstålsblad fjäderstål borde vara helt okay.

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.082 sekunder
Powered by Kunena Forum