Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Smältning av ädla metaller

  • luar
  • luar Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
20 år 5 månader sedan #3274 av luar
Smältning av ädla metaller skapades av luar
Hej folks!

Först en hälsning till Er alla och blommor till ”Antracit” en toppen bra site med en kompetent administrator och mycket trevliga medlemmar.
Som nybörjare i silversmide har börjat experimentera med smältning av silver, koppar, brons, aluminium. Har märkt att ibland dröjer det ganska länge tills att metallen smälter. Vad kan det bero på? Vad kan jag göra för att påskynda smältningen? Tack för hjälpen
Mer
20 år 5 månader sedan #3275 av SCB
Svar från SCB i ämnet Smältning av ädla metaller
Hej.
Om det dröjer länge innan metallen smälter så har du för liten brännare. större galsolbrännare eller mindre metall helt enkelt!
(detta förutsätter förståss att du smälter med gasol.. [:D] )
En annan viktigt faktor är vilken typ av degel du smälter i. det går t.ex snabbare att smälta silver i en urgröpt kolbit än i en keramisk degel eftersom kol isolerar och koncentrerar värmen bättre än keramiska deglar.
Experimentera även med hur mycket fluss du har. Det skall inte vara för mycket, men inte heller för lite så att metallen oxiderar.

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Mer
20 år 5 månader sedan #3276 av Zpackel
Svar från Zpackel i ämnet Smältning av ädla metaller
När jag smälter silver använder jag en grafitdegel som jag värmer med acetylen (endast). om det är stora mängder så använder jag en liten ugn som värms på samma sätt. Det har då funkat väldigt bra hitils men jag har inte provat smälta så stora mängder.

MVH

Alexander F

MVH

Alexander F
Mer
20 år 5 månader sedan #3277 av SCB
Svar från SCB i ämnet Smältning av ädla metaller
Den största smälta jag har gjort med en gasolbrännare var på 125 gram silver i en träskoformad keramisk degel.
Det tog vääääldigt lång tid innan all metall hade smält men det fungerade. Slutresultatet blev en avgjutning av ett par kantareller i finsilver. Tanken är att det så småningom skall bli en liten skogsscen med lite lingonris, kantareller, mossa, lingon, barr och kanske nån stackars insekt, allt i finsilver.. En vacker dag kanske jag har tid/ork att fortsätta..

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
  • Angel
  • Angel Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
20 år 4 månader sedan #3278 av Angel
Svar från Angel i ämnet Smältning av ädla metaller
Du bör helt enkelt höja temperaturen: tillsätt syrgas. Man kan också köra med ett stort "smält" munstycke, men det är först när du använder acetylenen med syrgas som man kan nå iktigt höga temperaturer.
  • aurum80
  • aurum80 Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
20 år 4 månader sedan #3279 av aurum80
Svar från aurum80 i ämnet Smältning av ädla metaller
Jag skulle använda mig av en keramisk degel, förbehandlad med fluss samt i, vanlig ordning, tillsätta fluss när jag fått upp smältan på silvret. Silver kan ta upp fem gånger sin egen volym i syre från luften, därför undviker man helst att smälta om silver på egen hand över huvudtaget, men det beror ju också på vilken kvalitet man vill uppnå på resultatet. Eftersom silver kräver en ganska stor spridning på värmen bör man nog använda sig av ett acetylenmunstycke med stor spridningslåga. Med gasol får man aldrig upp den temperatur man behöver för att få en bra smälta. Man bör dock tänka på att inte ha en för vass låga heller. Det får hellre ta lite längre tid att smälta materialet än att man åstadkommer sprättning pga överhettning. Mitt tips är alltså keramisk degel och ett lagom stort acetylenmunstycke <u>utan </u>oxygen. På Konrad Wahlström http://www.konradw.se/ kan du köpa ett Perkeo-set med munstycken enbart anpassade för acetylen. De flesta guldsmeder använder Perkeo eftersom de fungerar bra både vid lödning och smältning.
Sidan laddades på: 0.090 sekunder
Powered by Kunena Forum