Nya inlägg

Topic-icon Fästa pärlor

  • Lottin
  • Lottin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
12 år 8 månader sedan #30989 av Lottin
Fästa pärlor skapades av Lottin
Hej!

Jag har helt snöat in på pärlor! Har gjort en del silversmycken med en större pärla fäst på. För att fästa pärlan har jag gjort en liten skålform och där lödit fast en smal pinne. Har sen använt sekundlim (verkar finnas många namn för sådan lim, snabblim, superlim mm) och satt en liten droppe lim på pinnen, sen tryckt fast den halvborrade pärlan. Verkar sitta bra och ser bra ut. Är dock lite orolig att jag ska råka ut för att pärlan tappas eller att limmet i sig gör att pärlan förstörs. Pärlor är ju lite ömtåliga och det känns som en hård behandling! Har även använt medoden med pålödd pinne där jag satte pärlan längst ut på en bit fyrkantsstav. Pärlan sitter liksom längst ner på stavbiten. Supersnyggt men pärlan är väldigt oskyddad i detta läge. Vore inte kul om jag sålde ett smycket och kunden tappar pärlan... Finns det bättre pärllim, både vad gäller hållfasthet och som är snällare mot pärlan? Har använt pärlor av bra kvalitet och stor storlek, då vill man ju även ta ut ett högre pris och vill kunna känna mig trygg med att det hela håller! Håller tummarna för att det finns nån vet mer om detta...

Lottin
Mer
12 år 8 månader sedan #31016 av skreddarn
Svar från skreddarn i ämnet Fästa pärlor
Hej,

Jag har själv ganska dåliga erfarenheter av det där snabblimmet, (jag gissar att det är sådant som säljs i små, små tuber).
Fogen blir förvisso hård, men limmet i sig är väldigt sprött och tål inte särskilt mycket påfrestningar.
Vidare så är det så kapillär-benäget eller vad jag skall säga, så det fyller väldigt dåligt.
Ruckar man det minska på grejorna så spricker limmet och förvandlas till damm.

Jag skulle nog rekommendera något som fyller lite bättre, och som dessutom ger en något elastisk fog, möjligen en mikroskopisk droppe PL-400, som inte spricker eller blir till damm om någon skulle vrida eller vicka på pärlan.

Eljest kan man kanske tänka sig att du försiktigt skar en liten gänga i pärlan, och lödde fast en liten skruv i skålen, och sedan skruvar dit pärlan. Då kan du nog använda snabblimmet som gänglåsning, eller skaffa lite "riktig" gänglåsning.
Finns på Biltema och liknande ställen. (Om det nu går att skära en gänga i en pärla, där har jag inte en susning...)

Lycka till!

/Skreddarn.
  • Lottin
  • Lottin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
12 år 8 månader sedan #31017 av Lottin
Svar från Lottin i ämnet Fästa pärlor
Hej!

Tack för svar! Det här verkar vara svårt för jag har frågat många, även ett par väldigt erfarna ädelsmeder, men det verkar inte så vanligt att använda pärlor. Kanske inte är på modet...vad vet jag? Tror du har helt rätt i att fogen inte ska vara för hård och spröd! Det finns lite olika typer av lim, vissa mer elastiska än andra. Har även provat att vrida loss en pärla som suttit limmad ca 6 månader och just den satt som sjutton. Vred loss den lilla pinnen från underlaget faktiskt och pinnen satt kvar i pärlan. Det kanske är så då att limningen var för hård och spröd. Ska kolla upp ditt tips om PL-400, som jag antar är ett lim? Jag får väl prova mig fram. Varken Konrad eller Sargenta har kunnat ge bra svar, låter som de gissar lite när jag frågat.

Trevlig helg!

Lottin
Mer
12 år 1 månad sedan #32287 av MWR
Svar från MWR i ämnet Fästa pärlor
Jag använder bara snabblimm, typ Loctite när jag limmar pärlor. Har provat massor av lim och det är bäst hittils. Visst blir det torrt men det sitter hårdare än de mer flexiga typerna. PL 400 låter inte så smidigt att använda men det kan funka.
Mer
11 år 6 månader sedan #33228 av Kyria
Svar från Kyria i ämnet Fästa pärlor
Jag använder UHU Plus 2-komponentslim. Dvs. man har två tuber som man blandar ihop innehållet i, och sedan har man fem minuter på sig att limma det som nu ska limmas innan det börjar stelna. Det är lite jobbigare att arbeta med eftersom man måste blanda, men sedan sitter det som berget :) Vore dock intressant att höra om det fungerar lika bra med ett lim som är lite enklare att använda också. En fråga av ren nyfikenhet, vet någon om professionella guldsmeder också limmar eller om det finns andra bra sätt att fästa pärlor?

Mvh
Marie
http://marie.gaillard.se
Sidan laddades på: 0.071 sekunder
Powered by Kunena Forum