Nya inlägg

Topic-icon Förtenning av koppar.

  • Jonas Flink
  • Jonas Flink Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 7 månader sedan #4883 av Jonas Flink
Förtenning av koppar. skapades av Jonas Flink
Hej!

Jag skulle bra gärna vilja veta hur man förtennar gamla kittlar, kaffepannor etc.[:)]

Vad behöver man, hur går man tillväga etc.

Tack på förhand/Jonas
Mer
17 år 7 månader sedan #4884 av joel
Svar från joel i ämnet Förtenning av koppar.
prova sökfunktionen här på forumet så ska du hitta vad du söker

Welcome to metalburg
Wir lebst in Metalburg
Der stadt of kohl und stahl
Metalburg

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
  • Jonas Flink
  • Jonas Flink Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 7 månader sedan #4885 av Jonas Flink
Svar från Jonas Flink i ämnet Förtenning av koppar.
Jag gjorde det men hittade inte det jag sökte.
Vilken metod är den traditionella, den som de gamla kittelflickarna använde sig av när dom förtennade? Jag tror knappast att dom använde Clas Ohlsons tennpasta på tub. =)
Mer
17 år 6 månader sedan #4886 av Anders_Möller
Svar från Anders_Möller i ämnet Förtenning av koppar.
jag har provat att förtenna. det är inte spec svårt men eftersom tennet håller runt 200 grader är det lite kinkigt att "pensla ut" tennet på kopparytan. men det går, som allt annat.

Jag använde mig av stålull, nr 000, som jag fuktat med vatten före.

Rengör ytan extremt noga innan förtenningen, annars får du nakna fläckar där tennet inte fäster. jag rekommenderar att du betar ytan före och torkar av med en ren duk. se till att allt är helt torrt och att det inte sitter ludd kvar.

Hetta nu upp kopparytan jämnt med gasollågan. du skall INTE rödglödga, utan bara värma jämnt. Tag tennstången eller vad du nu använder, dutta på ytan så det flyter ut. Sno runt med stålullen så att tennet fäster fint och tunnt mot väggarna.

Obs. Du lyckas säkert inte första gången, det tar tid att lära sig!

OBS nr 2!! använd inte lödtenn (innehåller bly för att få lägre smältpunkt) eller tennstång med mer än 1% antimon legering, då detta inte är bra att ha i föremål som utsätts för livsmedel. Det blir giftigt!

Lycka till och öva mycket!




Anders M
http://www.andersmoller.net
Sidan laddades på: 0.070 sekunder
Powered by Kunena Forum