Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Enkel kamin att ställa i ässjan?

 • sixt
 • sixt Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
11 år 8 månader sedan #34384 av sixt
Hej,

För att hålla varmt i smedjan händer det att jag sätter en vanlig brasa i ässjan (när jag inte smider). Mesta värmen går ddock ut genom skorstenen, och ibland sprätter det glöder ut bland allt skrutt och mög som är runt omkring. Inte bra.

Det hade varit praktiskt med en "kamininsats" som jag kunde ställa i ässjan, så att det brinner en brasa bakom en lucka och inte sprätter iväg glöder. Dessutom har jag en fläkt till ässjan som skulle kunna användas för att sprida värmen från kaminen. Jag funderar på att bygga nån slags metallåda att elda i, med rökgång ut i ässjans rökgång. Som står ovanpå fläktens utblåshål, så om jag startar fläkten så värms luften via en kanal genom kaminen och blåser ut i lokalen. Kanske finns nån grej man kan bygga om? Gärna inte så tung, så att den enkelt kan ställas ner på golvet när jag ska smida istället.

Låter det knäppt? Några idéer, någon?

Sixten
Mer
11 år 8 månader sedan #34386 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Enkel kamin att ställa i ässjan?
Låter som en bra ide. Funderade direkt på ha täljsten på något sätt i din kontraption. På detta sätt stoppar du i energi från elden och strålar det ut i rummet...

Ser framför mig någon slags anordning som leder gaserna runt stenarna upp i en liten miniskorsten. Löstagbara stenar så den är lätt att flytta...

Emil Schönning
Mer
11 år 8 månader sedan #34400 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Enkel kamin att ställa i ässjan?
En möjlighet skulle vara att du kan skifta "röken" från att gå "direkt ut" till att ta en längre omväg i ett spriorör längs golvet och sedan ut. Eventuellt kan man sätta in turbulatorer (någon som får röken att vispa runt) i spiroröret för att öka värmeavgången.

Lite mer avancerat är att bygga en värmeväxlare på befintlig "skorsten" och där ha en fläkt som blåser in luften i smedjan.

Eller stoppa in en värmeväxlare i skorstenen som värmer vatten (glykolvatten om kall smedja) och sedan med 1,5 - 2" rör leda ner detta i äldre radiator som tillåter självcirkulation. Eller bara ett par nakna 40mm kopparrör (eller alurör eller annat som leder värme bra). Med tillräckligt grova rör blir det självcirkulation (om man har tillräcklig höjdskillnad mellan lägsta och högsta) i alla fall 2 m vill jag tro

Eller om du kan tänka dig pump så gör man en liten vattenmantlad kamin som man "lägger" i ässjan och sedan pumpar vattnet till en fläktkonvektor. Kaminen sitter med Pex flexslag så man kan ställa den på golvet e.d.

Eller så ställer du en stor" kastull" på ässjan och låter vattnet koka. sedan leder du ångan till ett kondenseringskärl (t ex. en radiator) där värmen avges. Det kondenserade vattnet droppar ur radiatorn och hälls tillbaks i kastrullen när det är dax. Ångtrycket gör att ingen pump e.d. behövs. Iom att systemet är "öppet" behövs ingen kraftigt kastrull utan man skulle nästan kunna ta "pipen på en kaffepanna" . Denna lösning ger fin fin värmeöverföring. Kondenseringskärlet kan vara nästan vad som helst med tillräcklig yta i förhållande till effekten (oljefat).

En klassisk eldkråka är ju inte heller fel. Ett liggande "U" i grov dimension där man värmer "bakdelen/underdelen" på U:et vilket gör att det blir termisk självcirkulation. Viktigt att inloppet inte drar in "dålig" luft utan tar in rejält utanför härden. En fläkt på denna blir turbo.

Där har då några förslag O0

Har du slagit din lärling idag ??
 • sixt
 • sixt Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
11 år 8 månader sedan #34432 av sixt
Svar från sixt i ämnet Enkel kamin att ställa i ässjan?
Tusen tack för fantastiska idéer!
Och så tittade det ju fram något som skulle kunna bli min efterlängtade bastu! Jag och en pilsner i kondenskärlet så är den saken klar.
Jag får rapportera hur det går, efter hand.

/Sixten
 • sixt
 • sixt Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Junior Boarder
 • Junior Boarder
Mer
11 år 8 månader sedan #34433 av sixt
Svar från sixt i ämnet Enkel kamin att ställa i ässjan?
Jo, föresten, det där med eldkråka har jag provat. Jag visste inte att det hette så.

Jag tog en aluminiumfolieslang, som normalt används mellan en köksfläkt och spirorör upp och ut genom taket. Jag hade en bit över. Det fungerade riktigt bra tills det brann hål på aluminiumslangen... Lite grövre godstjocklek kanske funkar bättre.

S
Sidan laddades på: 0.068 sekunder
Powered by Kunena Forum