Nya inlägg

Topic-icon Patent,mönsterskydd?

 • Flisan
 • Flisan Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
11 år 5 månader sedan #33364 av Flisan
Patent,mönsterskydd? skapades av Flisan
Träffade på ett par på en hantverksmarknad som gör snäcksmycken i tenn och förgyller dem med guld. Då jag av ren nyfikenhet frågade hur dom är gjorda fräste mannen till mig att "försök inte kopiera dom, för då stämmer vi dig!". Har funderat på detta sen dess - hur förhåller det sig egentligen med detta? Han kan ju knappast ha ensamrätt på nåt som naturen skapat! ??? Kan man ta patent, eller mönsterskydda, sina skapelser?

Lena Elveröd
Mer
11 år 5 månader sedan #33365 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Patent,mönsterskydd?
Det går utmärkt bra att mösterskydda "saker" om de uppfyller kraven. De alster du nämner är nog inte helt lätta att mönsterskydda dock, och det skulle förvåna mig kungligt om de du nämner har mönsterskyddat sina alster. Det lär krävas att man har en rätt stor och långlivad marknad för att det dels skall vara värt att mönsterskydda men framför allt värt att försvara sitt mönsterskydd.

Sen är det så tror jag mig veta att man får bryta mot mönsterskydd och patent om man gör det för "eget bruk" eller liknande. Man får dock inte börja sälja saker som gör intrång i patent eller mönsterskydd.

Gör inte anspråk på att mitt svar är uttömmande eller helt juridiskt korrekt, bara lite förortsexpertis i arbete....

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 5 månader sedan #33367 av SCB
Svar från SCB i ämnet Patent,mönsterskydd?
Det är lätt att mönsterskydda men svårt att hävda sin rätt i en tvist.
Så det är mycket möjligt att de faktiskt har någon form av skydd men mindre troligt att de skulle lyckas göra något åt ett intrång. En process tar tid och kostar pengar, pengar som det är svårt för ett litet fåmansföretag att ligga ute med under processtiden.
Så, det är tyvärr ganska riskfritt att stjäla andras idéer utan någon större risk för represalier, speciellt om rättighetsägaren inte har så stora ekonomiska möjligheter att försvara sin produkt/teknik med.

//Olof Nilsson
 • Flisan
 • Flisan Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
11 år 5 månader sedan #33368 av Flisan
Svar från Flisan i ämnet Patent,mönsterskydd?
Det som slog mig mest var väl detta att man använde snäckor som modeller - det måste ju stå var och en fritt att använda naturens skapelser...ingen kan ju äga rättigheterna till snäckornas form, eller hävda att man uppfunnit dom! :P

Lena Elveröd
Mer
11 år 5 månader sedan #33372 av Klas
Svar från Klas i ämnet Patent,mönsterskydd?
Som jag förstår det så är mönsterskydd i allmänhet väldigt specifika. Att bara mönsterskydda snäckformen i alla tänkbara användningsområden går inte. Om de tillverkar sina smycken i tenn och guld och har produkten mönsterskyddad, så hindrar det inte dig att tex tillverka snäckformade tvålkoppar i plast. Var gränsen går vet jag dock inte, är det ok att tillverka snarlika smycken i silver?

Oavsett vad lagen säger är det ganska trist när någon gjort något smart och kreativt och sedan blir masskopierad

Att sälja hantverk och bli agressiv när potentiella kunder undraŕ om tekniken verkar å andra sidan inte vara någon vidare affärsidé.
Mer
11 år 5 månader sedan #33373 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Patent,mönsterskydd?
det räcker med att ändra måtten nån millimeter och kanske ändra t.ex upphängningen på smycket så räknas det plötsligt inte som kopia.
se på den gamla elflugan (eller hette den eldflugan?).
 • Flisan
 • Flisan Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
11 år 5 månader sedan #33374 av Flisan
Svar från Flisan i ämnet Patent,mönsterskydd?
Nu har jag ju inga som helst planer på att sno deras idé och börja gjuta snäckor i tenn, och förgylla dom....däremot har jag ju redan innan detta gjutit av snäckor i silver och gjort hängen av dom. Men nej, jag tror inte nån skulle komma på den befängda idén att stämma mig för detta. :)

Lena Elveröd
Mer
10 år 11 månader sedan #33986 av ejnar
Svar från ejnar i ämnet Patent,mönsterskydd?
Jag troer det är allas problem detta , man kommer på en sak som är annolunda och funktionel och man aner inte om det kan ha ett värde , hur som helst vill man gerna själv råda över sin ide eller sit mönster , så har jag det i alla fald med mina kniva , inte för att man förlora penga på att andra gör samma kniv för den möjlighet existera inte , men man kan tänka sig tanken att nogon kunde hitta en arbetsprocess som kan halvera produktionstiden och på så vis få en mer Industriell produkt och då förlore ju i mina ögon kniven och modellen i värde för mig .
Sidan laddades på: 0.077 sekunder
Powered by Kunena Forum