Nya inlägg

Topic-icon Nydanande eller historiskt?

 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
13 år 11 månader sedan #27234 av gustav_metal
Nydanande eller historiskt? skapades av gustav_metal
Vad är smide egentligen? Eller rättare sagt vad är intressant att smide ska vara egentligen?

Jag fascineras av att se, höra och vara med om saker som är nya för mig. Jag tycker inte det är intressant att de en film många gånger i rad eller höra samma skämt om och om igen. Inte ens i smide tycker jag det är kul att se samma former, samma ytor, samma historiska referenser och samma funktion i pryl efter pryl efter pryl.

Vad tycker du?
Ska smide se ut som det alltid gjort eller ska det vara nydanande?
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 11 månader sedan #27247 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Nydanande eller historiskt?
Hej Gustav

Det hela är väl ganska enkelt? :)

Nydanande bör det väl vara om vi lägger på begreppet konst eller skapandet för sin egen skull och något att bara "vila ögonen på" eller att provosera/vecka debatt med eller experiment exempelvis.

Sen kan ju en uppfunnen form upprepas givetvis och då kan det ju kallas design eller?

Historiskt måste det väl vara om det skall vara en kopia eller gjort som kopia enligt historiska förebilder.

Sen kan det vara uppdrepande också då en del gillar att saker "kommer i par" ex. ljusstakar. Och ibland är det ett krav helt enkelt eftersom funktionen kräver upprepning. En sked kan ju bara ha en kupning eller hur? Ett spett som du smider kan ju inte plötsligt bli 3 meter?

Alltså det skall vara båda delarna... :P :P

O0

//admin

Johan Sangberg
Mer
13 år 11 månader sedan #27252 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Nydanande eller historiskt?
Beror väl på vad kunden vill ha? Eller om du hobbysmider för din egen skull: vad du vill ha?
Mer
13 år 11 månader sedan #27258 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Nydanande eller historiskt?
Är väl upp till var och en vad de vill ägna sig åt och vad de har för målgrupp i sitt smide. För mig är många av smidets traditionella former tidlösa, jag tillverkar mestadels krokar, haspar, skohorn , ljusstakar med rätt traditionella former. Dels för att jag trivs i det, men det säljer också bra dessutom är jag fortfarande på lärling stadiet och jag lär mig på att tillverka de sakerna. Det finns inte så fasligt många smeder i Sverige så oftast upplevs på marknader mitt smide väldigt unikt, just efterssom det är smide. Trivs man i sitt arbete och har en fungerande kundkrets måste det väl var okej, finns väl ingen anledning att skapa en kollektiv "åsikt" av att så och så måste arbetet gå till och tanken bakom det vara för att det ska var "godkänt". Oavsett om man ägnar sig åt skulpturalt konstsmide eller bruks(föremåls)smide m.m.

Inte för att var konservativ, men jag anser att samhället i stort föraktar allt beprövat, allt fungerande. Det ska ständigt bli nytt och nytänkande till varje pris. Hur annorlunda kan man tillslut göra en kniv? eller en spiskrok t.ex.? Det finns en fungerande grundform, ska man sedan utveckla den tills den inte fungerar att använda längre?
 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
13 år 11 månader sedan #27267 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Nydanande eller historiskt?
Hmm. ja det är kanske mig det är fel på... jag är liksom lite för inne i genren för att vara representativ för den breda kundkretsen. Jag har sett alldeles för mycket smide... det är nog därför jag tröttnat på att nästan alla svenska nutida "smeder" gör så enformiga saker.

Jag håller med om att vissa verktyg t ex faktiskt prövats ut och optimerats för sin funktion under århundraden. Jag tycker inte på något sätt att en kollektiv åsikt skall få genomslag. Det är därför jag startat den här tråden. För att vi skall få vädra våra olika åsikter och låta dem ifrågasättas av varandra.

Jag upplever att den stora majoritetet smeder verkar ägna sig åt precis samma sak och jag tycker inte att det är intressant. Ljusstakar t ex, varför gör alla smeder alltid ljusstakar? För mig blir det som att höra samma skämt om och om igen. Visst det är nya designer ibland men varför gör så få smeder tavlor i smide? eller lampor? eller lådbilshjul? och kom nu inte och säg att det är kunden som vill ha det. Kunden vill ha det som är inne och populärt och om smeder började göra och promota något annat skulle det bli inne istället.

Det fins så oerhörda möjligheter i smide, jag tycker bara det är tråkigt att så få av dem utnyttjas.
Mer
13 år 11 månader sedan #27270 av SCB
Svar från SCB i ämnet Nydanande eller historiskt?
Självklart behöver man utveckla sitt smide hela tiden. Jag försöker variera mig så mycket det bara går, det kan vara för att jag har fått nya färdigheter som gör att jag kan göra en produkt annorlunda eller för att jag helt enkelt har tröttnat på mitt nuvarande formspråk.
Ibland är det kantigt och rena linjer som gäller och ibland tar det organiska och lite mjukare över. Utan dessa svängningar skulle jag nog tröttna på mitt smide ganska snabbt.
Och att folk smider ljusstakar tror jag beror på att det är en basvara, precis som pastan och potatisen hemma i köket.
Ack så trista men samtidigt väldigt nödvändiga för det vardagliga uppehället, hur många gör Coq au vain en vanlig tisdagskväll?
Står man på en marknad så vill man ju gärna ha med sig lite pengar hem också och då är dessa basvaror jättebra att ha med som ett grundutbud eftersom det är saker som folk köper utan marknadsföring.
Sen skall man ju naturligtvis även ha med sig lite friare och udda produkter som man har gjort, för även om de inte säljer lika snabbt som det vanliga marknadskramset så finns det ju köpare till det mesta, om inte annat så är det ju en bra publikmagnet som lockar folk (att köpa det vanliga marknadskramset)

//Olof Nilsson
Mer
13 år 11 månader sedan #27311 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Nydanande eller historiskt?

gustav_metal skrev: Ljusstakar t ex, varför gör alla smeder alltid ljusstakar? För mig blir det som att höra samma skämt om och om igen. Visst det är nya designer ibland men varför gör så få smeder tavlor i smide? eller lampor? eller lådbilshjul? och kom nu inte och säg att det är kunden som vill ha det. Kunden vill ha det som är inne och populärt och om smeder började göra och promota något annat skulle det bli inne istället.


Men det är faktiskt så, kunden vill ha ljusstakar. Det är något som man kan använda och som är kundens ögon är vackert, den har en funktion. Och ärligt talat jag tror de flesta kunder jag låt oss i alla fall säga på en marknad hellre köper en vacker handsmidd ljusstake än en vackert handsmitt lådbilshjul?? Och som SCB säger, det är ofta ett grundsortiment bestående av enklare saker som krokar, haspar, ljusstakar, spiskrokar m.m. traditionella smides produkter som säljer. Sedan är det ju inget som hindrar en från å göra arbeten och beställningsarbeten av större och mer unika slag, vid sidan av. Men grundsortimentet är många gånger en bra grund att stå på.

Jag anser som jag redan nämnt att det viktiga är att man själv trivs i att tillverka det man tillverkar, och av praktiska skäl om man nu försöker leva på smidet och inte ha det som hobby, har en fungerande kundkrets.
Sidan laddades på: 0.071 sekunder
Powered by Kunena Forum