Nya inlägg

Topic-icon Kopiera plastmodell till metall?

  • Olof_h
  • Olof_h Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
14 år 2 månader sedan #26520 av Olof_h
Hej!

Jag har gjort en modell av en lite metallkonstruktion i plast, den liknar ett knivblad. Jag har aldrig tidigare sysslat med smide och är väldigt nyfiken på hur man skulle gå tillväga för att skapa en samma modell av metall, en hård metall. Som inte bryts, men som gärna får vara lite, lite elastisk, men inte formbar.

Någon som kan förklara hur processen går till?

Hälsningar olof.
Mer
14 år 2 månader sedan #26522 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Kopiera plastmodell till metall?
Hej, det skulle vara toppen om du kunde visa en bild på din konstruktion. Då kan vi alla hjälpa dig med lite information.

MVH
Emil

Emil Schönning
Mer
14 år 1 månad sedan #26708 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Kopiera plastmodell till metall?
Hur elastisk då?

Jag skulle föreslå att du använder din plastmodell som plugg, och sandgjuter den i brons!

Brons är nu inte den mest elastiska legeringen , men ett bra val om man skall gjuta efter plugg och vill ha ett starkt, tåligt material med goda korrosionsegenskaper, mycket små formförändringar och liten volymreducering efter gjutning.

Brons är en legering av koppar och (vanligtvis) tenn (bly, för glidlager, eller annan tillsats beroende på användningsområde). Har för mig att tennét ligger på 11% (vikt, inte volym) i förhållandet till kopparen för en bra, stark bronslegering, men det var några år sen så jag är inte säker.
Pm:a mig, så letar jag upp infon om du inte hittar den någon annanstans.

Lägre tennhalt ger en mjukare legering (icke återfjädrande, deformerande), högre tennhalt ger ett styvare material som lättare går av, men återfjädrar i viss mån.

Det skulle helt klart hjälpa om vi visste vad det är för "knivliknande" modell det rör sig om och vad användningsområdet är!
Är den skärande? Används den till att "bryta" med? Är det något man hugger med? Skall den användas som projektil osv, osv?

Bilder på modellen vore trevligt. ^-^

Sök på forumet: "Bronsgjutning"

:Jimi

Det bästa med det här inlägget är att om jag har fel i något (vilket inte är otroligt eftersom det är flera år gammal kunskap), så kommer andra att korrigera det illa kvickt.
Det är en av forumets stora styrkor!
Sidan laddades på: 0.066 sekunder
Powered by Kunena Forum