Nya inlägg

Topic-icon Bruksmide eller konstsmide?

 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 8 månader sedan #24779 av gustav_metal
Bruksmide eller konstsmide? skapades av gustav_metal
Jag begriper inte riktigt det här med begreppet brukssmide. Vad är egentligen en bruksfunktion inom smide? Att varmsmide är nästan helt urfasat som produktionsteknik har ändå en anledning. Om någon endast vill ha en brukbarhet är det inte ekonomiskt nog att anställa en smed.

En ljusstakes främsta funktion är inte att lysa upp ett rum, den är att skapa en stämning. Om man bara vill ha funktionen ”lysa upp ett rum” köper man en lampa, den fyller funktionen billigare och enklare. Ljusstaken använder man till att hålla upp ett ljus, anledningen till att man vill hålla upp ett levande ljus är för att man vill påverka stämningen i ett rum genom ljuslågans varma flämtande sken.

Ljusstakens huvudsakliga funktion är alltså densamma som en tavla, ett musikstycke, eller en dikt, nämligen att skänka en upplevelse till en betraktare. Samma sak gäller det allra mesta konkurrenskraftiga varmsmide som tillverkas idag, det har en annan funktion än den praktiska.

Jag hävdar att dagens smide har sitt största och viktigaste konkurrensmedel i att det är en kulturyttring/konstform. Vad tycker du?

Mvh Gustav
Mer
14 år 8 månader sedan #24780 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Inte jag heller för mig är smide nått helt annat än kulturyttring/ konstform bruksmide ljusstakar ...........
För mig är det ett

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
14 år 8 månader sedan #24781 av Lars Eriksson
Svar från Lars Eriksson i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Jag håller med Gustav i det mesta han säger i inlägget, men brukssmide är inget konstigt, tycker jag.
Brukssmide kan för mig vara ett smitt verktyg som kanske jag själv ska bruka - en tång, hammare eller nå't som kanske finns att köpa, men kanske inte just det jag behöver. Ett par gångjärn som ska brukas (i form av att underlätta öppna och stänga en dörr). En simpel flasköppnare kan vara brukssmide, men en flasköppnare med "avancerad" form kan mycket väl vara konstsmide. En hästsko är väl brukssmide.
Du sa en gång i Granbergsdal, Gustav, ungefär så här: "När jag visar någon ett konstsmidesföremål blir ofta reaktionen Jaha, och var ska ljuset sitta?"
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 8 månader sedan - 14 år 8 månader sedan #24782 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Bruksmide eller konstsmide?

gustav_metal skrev: .........Jag hävdar att dagens smide har sitt största och viktigaste konkurrensmedel i att det är en kulturyttring/konstform. Vad tycker du?

Mvh Gustav


;D Hej

Jo jag kan hålla med om man då menar att smide=konstsmide (kultursmide). Nu finns det ju så mycket mer i begreppet smide som ju inte handlar om ljusstakar och kultur utan om ex. funktionsmide (byggnadssmide) och hårt arbete. Troligen så är det mesta som heter/kallas smide inte konst/kultursmide. En smidesarbetare på ett bygge som sysslar med byggnadssmide är ju trots allt en brukssmed också (om nu byggnaden skall brukas).

"Konstsmide" och smideskonst har dock som ett av sina konkurrensmedel att det är just en kultur eller konstform. Flera konkurensmedel kan ju vara att det ofta är "unikt" och tillverkas i enstaka "upplagor".

Brasklapp, dock uppfattar nog de flesta Konstsmide som ett lampföretag ifrån Småland i första hand.

Angående varmsmide så hittade jag en film på Youtube...

[youtube]kpJYNJYVaAo[/youtube]

och så en till på samma tema....

[youtube]dtIXiAmRST0[/youtube]

//johan

Johan Sangberg
Last edit: 14 år 8 månader sedan by Johan Sangberg.
Mer
14 år 8 månader sedan #24783 av Myring
Svar från Myring i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Det finns ändå en del rent brukssmide som fortfarande görs varmt, men det handlar oftast om smide i tunga maskiner (som hos Kallsme'n) och inte så mycket med vanliga hammare och städ som förr i tiden.

Mer
14 år 8 månader sedan - 14 år 8 månader sedan #24784 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Kan hålla med både Gustav med fler till viss del, men ändå är det som Myring skriver. Om man behöver ett specifikt verktyg till något smidesverktyg, eller till just en viss grej man ska smida brukar det ju i första hand vara funktionen. Samt att man kanske vill få klart verktyget ganska snabbt efterssom man vill göra det egentliga smidesmomentet på det smide man tänker tillverka. Så ställer man kanske inte några större krav på att detta verktyg ska vara estetiskt tilltalande, utan att det ska gå att använda. Anntingen för bara en gång eller också vid upprepade tillfällen.
När man sedan tittar på gammalt smide, typ 1800-tal och äldre. På byggnader etc. finner man ofta två olika typer av smide. På bostadshus, eller mer synligar ställen finner man ofta ett fint högkvalitativt smide (exempelvis gångjärn) ofta är de planhammrade och gjorda för att det ska vara raka och fina linjer och ytor. Samt ofta dekorationer i form av vridningar och mejslade spår. Tittar man istället på mindre fähus m.m. ser smidet ganska snabbt "ihopkrafsat" ut, tydliga märken efter sträckning med pen, inga vridningar m.m. smidet är här helt enkelt inte till för att direkt tilltala estetiskt även att det idag finns många som menar på att det är just det som en tjusning med smide.
Last edit: 14 år 8 månader sedan by Lidskjalf.
Mer
14 år 8 månader sedan #24789 av SCB
Svar från SCB i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Min gräns mellan konst och brukssmide är ambitionsnivån på smidet. Massproduktion av spik, kapsylöppnare, ljusstakar m.m. Smide utan konstnärlig baktanke.
Att prylarna används för att skapa/förstärka en atmosfär hos köparen spelar ingen roll, för mig är en spik en spik och således handlar det om brukssmide.
Men. Konstsmide kan, i mina ögon, absolut vara ett bruksföremål också. Men då har man tillfört något extra i tillverkningen, en aktiv tankeprocess där varje detalj och linje har en mening.
En bruksljusstake är inte det primära blickfånget i miljön man vill åstadkomma, där är ljuset och dess ljussken lika eller ännu viktigare. Medan ljusstaken som kommer av en konstnärlig process är själva huvudnumret, oavsett om det faktiskt sitter något ljus i den eller ej.

Om man sen vill vara petig så kan man ju gå på skatteverkets definition som säger att ett konstföremål inte får ha något bruksvärde alls. Finns där en ljushållare eller en krok att hänga saker på så får man inte deklarera det som försäljning av konst…
Men så extrema tycker jag inte att man behöver vara.

Sen finns det ju situationer där kunden inte har något val. Ta ett fönstergaller i en oåtkomlig gränd på ett K-märkt hus i gamla stan t.ex.
Där ägaren av fastigheten inte har några ambitioner om att bevara det kulturella värdet, allt han vill ha är ett inbrottsskydd och skulle gladeligen installera ett enkelt, billigt

//Olof Nilsson
Mer
14 år 8 månader sedan #24790 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Äsch nu hann SCB före mig..

Vad som egentligen är konst är ju upp till betraktaren att avgöra, men jag tycker nog lite ändå att

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 8 månader sedan #24791 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Hmm. ja jag håller med om att verktygssmide är en typ av brukssmide... även om de flessta verktyg som går att köpa är pressade... vilket ju också är en typ av smide... Och också att Rogers gigantiska axlar inte är något annat än brukssmide.

Det jag funderar över är ifall det kan vara så att bruksfunktionen är så försvinnande liten del av priset på ett smitt föremål att det knappast kan ses som den betydande delen i smidesföremålet... Jo jag menar att en smidd spik främst är ett dekorativt föremål, även om spiken har en funktion så är det dess framställning genom varmsmide som ger den sitt värde.

Så jag tänker att konstsmide kanske är ett bättre ord än brukssmide när man talar om typ ljusstakar, spikar, skålar, grindar, kapsylöppnare, krokar, damakerade knivar osv eftersom det stora värdet i föremålet motiveras genom kulturella värden snarare än funktionsaspekter?

eller egentligen så kan det ju kvitta, det är kul att smida och det räcker egentligen för mig, men det är spännande att höra vad alla tycker.

Mvh Gustav
Mer
14 år 8 månader sedan #24795 av Brynolf
Svar från Brynolf i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Konstsmeden och klensmeden använder filar, det gör inte bruksmeden som arbetar
på ett järnbruk. Detta enligt gamla yrkesläreböcker. Jag tycker att man gott kan använda de gamla yrkestitlarna, inte av romantiska skäl utan för att undvika förvirring. Ett annat namn på konstsmed är ornamentsmed, bara som kuriosa.
Mer
14 år 8 månader sedan #24796 av ruter
Svar från ruter i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
Är det nån som har blivit klokare ? Och klokar på vad ? Jag fattar inte vad det gäller .Smide är vad man gör det till eller?
ruter
 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 8 månader sedan #24799 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Bruksmide eller konstsmide?

ruter skrev: Är det nån som har blivit klokare ? Och klokar på vad ? Jag fattar inte vad det gäller .Smide är vad man gör det till eller?
ruter


Jag har blivit klokare, jag blir alltid klokare på att vrida och vända på sånt här... vad jag sen ska använda min klokhet till är en annan fråga men nog är det stimulerande att ifrågasätta och bena ut omöjliga saker.

Och nej jag tror inte att polariserande är skadligt för allas vår gemenskap här på antracit, jag tror det är bra att tvingas ta ställning i olika frågor och formulera vad man tror på och varför.

Gustav
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 8 månader sedan #24800 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
;D Intressant

På Antracit fnns det plats för alla olika inriktningar inom smide och metallhantverk just för att det berikar. Effekten blir förhoppningsvis att Alla lär sig något inom området smide. Om man delar med sig till varandra så kommer man långt och ett skickligt hantverk är ju själva grunden till det mesta vi människor nyttjar eller brukar. Faktisk är jag brukare av en del konst i form av både tavlor i olja, akvarell och så skulpturer i järn som jag själv smidit. Det är ju brukssmide liksom och det finns ju brukskonst med vill jag minnas.

N hittade jag ett konkurnesmedel till för vårt smide.

Grönt/Rättvist smide = Köp av din lokala smed så sparar du på naturens resurser i form av transporter och så minimerar man utnyttjandet av billig arbetskraft i andra delar av världen. ???

//admin

Johan Sangberg
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 8 månader sedan #24801 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Bruksmide eller konstsmide?
zcvxzxvvx O0

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.090 sekunder
Powered by Kunena Forum