Nya inlägg

Topic-icon Ful Kvalitè i smide

 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 9 månader sedan #24459 av gustav_metal
Ful Kvalitè i smide skapades av gustav_metal
Det finns mängder av människor som inte alls är intresserade av vackert smide. De är intresserade av smide för att det finns någonting speciellt i smide, någonting som ”vacker design” saknar.

I detta sammanhang är det inte rena former och exakta hammarslag som avgör vad som är hög eller rätt kvalité. Här handlar det om någonting annat i smidets väsen som lockar. Dessa människor vill ha någonting som de sällan kan formulera men när de upplever känslan vet de vad de funnit.

Det är så enkelt att degradera kvalitétsdebatten till att handla om smak eller stil. Problemet med en sådan degradering är att kvalitétsbegreppet långsamt blir helt oviktigt med följden att kvalité försvinner som marknadsföringsargument och därmed försvinner ur genren smide. Det tycker jag är sorgligt… så vad är det i smide som ger det sin kvalite när det inte är ”Vacker form” som avgör?
Mer
14 år 9 månader sedan #24462 av Greven
Svar från Greven i ämnet Ful Kvalitè i smide
Det skulle kunna vara hantverket som knyter tillbaka över rätt lång tid. Det är i alla fall vad jag har upplevt som argument när jag har stått på marknader. Det man gör, gör man för hand och den äldre generationen (läs män 55+) kommer ofta ihåg att de var med till någon bysmedja när de var små. Men även yngre människor verkar uppfatta det som något genuint eftersom de vet att det är ett gammalt hantverk.

Nog svamlatt. Fler innlägg

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
14 år 9 månader sedan #24466 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Ful Kvalitè i smide
Kvalité är ett svårt ord och används ofta i benämningen hög resp. låg kvalité. Min uppfattning är mer att det finns rätt och fel kvalite (inte hög och låg).

En riktigt billig skittång kan vara rätt kvalité om man bara behöver den 1 gång för att sedan slänga den. En entreprenör med anställda behöver jäkla bra grejjor för att de skall hålla (det lönar sig med bättre/dyrare prylar). En försiktig hemmapulare kan nöja sig med inte fullt så bra/dyra prylar (jämför Bosch gröna och blå serie).

Om man skall ge en present till en avlägsen släkting börjar man med att bestämma att den får kosta 250:- sedan gäller det att hitta något "skräp" som går att ge bort för denna summa.

Vad gäller att lyckas sälja så skall man inte underskatta "underhållningen". Att "shoppa" är att roa sig. Det skall "kännas" bra när man köper någonting. Produktens inneboende egenskaper är bara en liten del i denna underhållning. Romantiska minnen (som Greven skriver) är en del av denna underhållning. Ska man sälja (framför allt till konsument) gäller det att sätta ihop ett "underhållnings-paket".

Ett bra exempel på detta tycker jag är Gränsfors (yxor) som ger ut böcker, har kurser mm. Man får mer underhållning när man köper deras yxa än när man köper en kina-yxa. Kina-yxan skulle göra samma jobb utan att man märkte skillnad men den "underhåller" sämre.

När det gäller smide är det nog lika viktigt att visa upp smeden som produkten. Hade man en väldigt fin smedja och kunda få dit folk skulle de säkert köpa en hel del, samma produkt på en hylla på Domus säljer nog ingenting.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
14 år 9 månader sedan #24472 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Ful Kvalitè i smide
Kvalit´är ju nånting i betraktarens ögon, sen om det är bra eller dålig eller ful kvalite´är ju upp till var och en att bedömma.

Inomindustrin benämner man kvalite´ så här.

Kvalite´ är, -rätt kvalite´ i rätt tid, till rätt plats.

Det betyder att har en kund betällt Kinasmide å ha får Kinasmide, så är det kvalite´, för det är vad kunden har beställt, sen om inte köpare tycker det är kvallite´ är ju en helt anna sak.

Kallsme´n
 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 9 månader sedan #24506 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Ful Kvalitè i smide

Greven skrev: Det skulle kunna vara hantverket som knyter tillbaka över rätt lång tid. Det är i alla fall vad jag har upplevt som argument när jag har stått på marknader. Det man gör, gör man för hand och den äldre generationen (läs män 55+) kommer ofta ihåg att de var med till någon bysmedja när de var små. Men även yngre människor verkar uppfatta det som något genuint eftersom de vet att det är ett gammalt hantverk.

mr_president skrev: När det gäller smide är det nog lika viktigt att visa upp smeden som produkten. Hade man en väldigt fin smedja och kunda få dit folk skulle de säkert köpa en hel del, samma produkt på en hylla på Domus säljer nog ingenting.


Hmm... jag tror det ligger någonting i det ni säger här. Ett smitt föremål bär på en berättelse.

När man kan uppleva hantverket bakom, kulturen runtomkring och den flertusenåriga traditionen får man någonting mer än bara en produkt gjord i metall. Pecis som vi vill veta var våra bananer kommer ifrån eller om kaffeplantagerna idkar mänskliga rättigheter så vill vi ha ett större sammanhang runt föremål vi investerar i.

Så oavsätt hur "intressant form" ett smitt föremål har så bedöms "rätt/hög kvalite" inom smide delvis av dess förmåga att berätta om, och vara en del i, smidestraditionen och allt vad det innebär. Till skillnad från överskottsbolagets västafrikaimporterade "smide" där rätt kvalité är att tillfredsställa kundens vilja att ha svartmålade järnljusstakar till ett så lågt pris som möjligt.
Mer
14 år 9 månader sedan #24535 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Ful Kvalitè i smide
ack så sanna ord ,

engelsmännen håller ju rätt hårt i sina traditioner , vet inte riktigt hur det är idag , men långt in på 70 talet fick du åka till fabriken när du beställde en ny morgan å välja ut ekplankorna till ramen i din egen bil .

skulle faktiskt inte förvåna mig om man får göra det idag med .

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
14 år 8 månader sedan #24676 av Brynolf
Svar från Brynolf i ämnet Ful Kvalitè i smide
Vissa saker är ju väldigt klumpigt och fult utformade, men fantastiskt skickligt smidda.
Det har jag sett otaliga exempel på, inte minst på marknader.
Då är det ju bra smide men dålig formgivning. Eller? Hm?
Tror inte jag riktigt har tänkt klart på det här än. ;D
Mer
14 år 8 månader sedan #24703 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Ful Kvalitè i smide
Kvalité - hvad er det?
 • gustav_metal
 • gustav_metal Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 8 månader sedan #24719 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Ful Kvalitè i smide

jenlangs skrev: Kvalité - hvad er det?

Sidan laddades på: 0.061 sekunder
Powered by Kunena Forum