Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Oljeässja á la Anyang

  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
15 år 3 månader sedan #27628 av robin
Oljeässja á la Anyang skapades av robin
För drygt ett år sedan köpte jag en anyanghammare. Hammaren levererades i en tunn fanerlåda. Motorn däremot levererades fastbultad i en ytterst stadig 5mm plåtlåda. Jag kände från början att den lådan måste bli något. Nu ett år senare har jag fått tummen ur och byggt en oljeässja. Jag har isolerat lådan med två lager entumms keramisk fiber och i botten fiber plus isolertegel. Brännaren är en gammal bentone villaoljebrännare. Innermåtten är ungefär 48x32x20cm LxBxH och luckan är 15X12 BxH volymen ca 30liter.
Jag är ganska nöjd med resultatet så här långt, värmen är otroligt jämn i hela ugnen och effekten helt klart mycket stor. Jag har inte bytt ut orginalmunstycket än, det är bara på 0,5 USG/h men jag har dragit upp trycket på max. Jag skall stoppa i ett större munstycke och fixa med isoleringen som har lite glipor. I dagsläget kommer jag upp i kanske 1100grader, jag har provat att välla en bit 1312 plattjärn och det gick bra men det var egentligen inte tillräkligt varmt, det var inte mjölkvitt utan ganska mycket av det gula var kvar. Det gick inte att använda kvartsand för den smälte inte, jag använde borax i stället.
Det jag framförallt har tänkt mig använda ugnen till är att slå ihop och välla blästerjärnsluppar. För att kunna göra det behöver jag nog hundra grader till. Jag tänkte ju prova större munstycke, men samtidigt vill man ju inte bränna mer olja än nödvändigt.
Tror ni att ässjan skulle bli varmare om jag kortade den och minskade volymen till 20-25 liter?
Hur vet man att luften är rätt inställd? Jag hade alldeles för mycket luft först, satsade på blålåga, men det blev otroligt med glödskal.
De oljeässjor jag sett här på antracit har haft skorsten, jag har funderat, men inte kommit på varför. Kan inte förbränningsgaserna bara får strömma ut genom arbetsluckan? Jag tänkte sätta en liten huv utanför luckan och sen skorsten på den.
Bilderna, ugn respektive vällfog, är tyvär av mobilkamerakvalitet.
Synpunkter?
Robin

Fil bilaga:
Fil bilaga:
Mer
15 år 3 månader sedan #27630 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Oljeässja á la Anyang
Jag har en likadan låda som jag oxså blev "förtjust" i. Jag har den än så länge till att förvara korta smidesämnen i.

Jag har en gasolässja och inte en oljeässja men med gasol har jag följande erfarenhet som kanske kan ge vissa tips. Jag har en varvtalsstyrd dammsugare så jag kan öka/minska luftmängden med den.

När vi hade för små munstycken gick det inte alls att komma upp i välltemp (oavsett mängd luft/gas). Vi fick öka munstyckena nästan till dubbla arean.

Nu när man skall välla så är det fingertoppskänsla när man ställer in den. Först och främst måste den bli varm, så den ska ha gått 5-10 min så isolering etc. inte "håller emot". Sen ökar jag till 3/4 fart på dammsugaren (det trycker på bra med luft då). Sen justerar jag gasen genom att, från sidan, titta på lågan som kommer ut ur hålet. Det skall vara en tunn gulaktig låga som flammar "snabbt". Då är grunden justerad. Sen när jag vet att ugnen är varm då tittar man in i ässjan och lystnar på ljudet. Först försöker jag justera gasen för att få fram den där riktigt vita ljuset inne i ässjan, då hör man även att tonen ökar (en högre ton). Ibland får man inte till det med gasen utan måste ge lite mer luft först, för att sen igen prova med gasen.

När det blir mindre gas i tuben ändrar den sig lite så man måste följa med med främst gasen (regulatorn) men ibland även med luften. Inte svårt när man har hittat den där tonen som ger den vita färgen.

Således vad gäller gas så måste man kunna justera både mängden luft och mängden gas. Det "går inte" att hitta välltemp med varje given luftmängd utan man får justera båda.

Jag skulle prova med större munstycke och se vad mer gas mer luft ger, sen kan man ju strypa den efter att man hittat "tempen". Dock baserat på gaserfarenhet, ej olja.

Kan oxså nämna att ässjan tycks gå snålare när man har mycke luft/gas och hög temp (välltemp) än om man kör den på mindre luft/gas för då måste man vänta längre. Så mindre munstycke kanske inte nödvändigvis ger mindre förbrukning om du inte kommer upp i rätt temp ?! Jag stänger iofs av ässjan varje gång jag tar ut ämnet. Den tänder av sig själv när man slår på gas/luft eftersom den glöder inuti.

Har du slagit din lärling idag ??
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
15 år 3 månader sedan #27631 av robin
Svar från robin i ämnet Oljeässja á la Anyang
Oljeässjan är förvånansvärt tyst, så det är nog knepigt att ställa in blandningen efter ljudet. Jag har en liten bronssmältnings ugn som jag byggt av en brandsläckare och en stor blåslampa, den är väldigt mycket högljudare och på den hör man mycket tydligt när brännaren ger högsta effekt.
Du har nog helt rätt i att man kan spara brännsle genom att ha tillräkligt stort munstycke, så man slipper vänta. Men redan som ugnen är nu kan man värma massor av järn samtidigt, jag kommer inte få några vilopauser :)
Brännarren har uttag för mannometer och en ställskruv för oljetrycket. Jag tänkte att man kan använda sig av det för att lära sig att kontrolera temperaturen i ugnen. Det är ju inte alltid man behöver välltemp.
R
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
15 år 3 månader sedan #27657 av robin
Svar från robin i ämnet Oljeässja á la Anyang
Ingen som har några tankar om hur ungnsvolymen påverkar värmen?
Blir ugnen för liten hinner väl oljan inte brinna up innnan den är ute ur ugnen.
R
Mer
15 år 3 månader sedan #27658 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Oljeässja á la Anyang
Skulle nog vilja påstå att man bör ha en skorsten på en ugn i alla fall.

Volymen på ugnen bestäms ju efter oljemängd luftflöde

Jag tycker inte man ska ha för liten volym på ugnen då riskerar det att det drar ner värmen
så fort man lägger in ett varmt ämne,

I min lilla oljeässja har jag innermåtten 400x400x250
En Bentonebrännare med ett munstycke på 1,25 tror jag, å det är inga prblem att
komma upp i välltemp med den.

Värmer en 10kg järnklump på 7min till smidestemp
[attachment=0:28zwn1zs]<!-- ia0 -->ugn.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:28zwn1zs]

Kallsme´n
Bilagor:
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum