Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon P19-flaska fryser mitt i sommaren?

  • johnsson84
  • johnsson84 Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
5 år 9 månader sedan #36876 av johnsson84
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej,

Jag är novis på detta med gasolässjor osv. Jag har en ässja med 2 brännare från Devil-forge, denna är kopplad via regulator till en P19-flaska!
Nu är det så att senast jag använde grejerna så låg jag på ett tryck ut från regulatorn på ca 1,4bar, när jag hade kört en stund började mätaren sakta sjunka så jag stängde av, när ässjan tystnade så märkte jag att det pös litegrann i flaskan och att det var frost på utsidan av flaskan nerifrån och ungefär halva upp! Vad beror detta på? Är det gasen som börjar ta slut eller beror det på nåt annat?
Misstänker att det finns ett ganska enkelt svar, men jag är novis som sagt :)

Mvh Jonas
Mer
5 år 9 månader sedan #36877 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
När du tar ut mycket gasol sjunker trycket i flaskan (p19) och den blir kall (som en cykelpump fast tvärtom...). Gasol har den egenheten att den är flytande i flaskan och för att du skall få ut gas måste vätskan (flytande gasol) avdunsta till gas. När flaskan blir väldigt kall (frostig) avdunstar det inte tillräckligt fort för att du skall få ut begärt tryck (flöde).

Det är bara att värma flaskan (p19) på enklaste vis. Sätt den i en hink med varmvatten eller blås på den med fläkt eller vad du kan komma på.

Skulle om jag var du kolla om du kör med rätt gasol/luft blandning. Det kan vara så att brännarna går på tok för fett (för mycket gasol vs luft) och då går det åt väldiga mängder. En rätt inställd mindre ässja ska inte frysa tuben så det "stannar" om du inte kör fullt flås i timmar i sträck.

Har du slagit din lärling idag ??
  • johnsson84
  • johnsson84 Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
5 år 9 månader sedan #36878 av johnsson84
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Aha, tack för snabbt svar, hade mina aningar om att det kunde vara så! Ska kolla över mina inställningar så den inte går för fett!

Tack! :)

Mvh Jonas
Mer
5 år 9 månader sedan - 5 år 9 månader sedan #36879 av znutt
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej
Precis som sagt innan
Jag får ofta det problemet att trycket sjunker i gasolflaskan , speciellt om jag behöver mycket värme typ vällningar. Har en hårtork på flaskan, gäller bara ha lite koll så det inte blir för varmt eller man glömmer den på. Hade först tänkt vattenbad med värmare i alt. värme från ässjan.

En nackdel med gasol är ju mindre det finns i flaskan desto snabbare "fryser" den (i.e. temperaturen sjunker så att ångtrycket blir för lågt). Finns en tabell hur mycket gas man kan ta ut innan temperaturen blir för låg. Den mängden är direkt beroende av mängden gas. Så en ur en full flaska kan man ta ut mer gas än en halv full. Eller ännu värre om den mer börja blir under 1/4. Väller jag försöker jag alltid ha en full flaska. På jobbet har jag sett att man kan köpa uppvärmda "jackor" att trä över flaskorna.
Last edit: 5 år 9 månader sedan by znutt.
Mer
5 år 8 månader sedan #36882 av Sixten
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej, jag var på en gjutarkurs på vintern för några år sedan. För att få gas ur flaskorna fick vi värma dem med värmefläktar men vi hade problem med att gasen kondenserade igen i slangarna. Det hade effekten att flytande gas kom till brännaren och gav stora flammor omkring den, det gick att köra men det var lite nervöst.

Hälsningar Sixten
Sidan laddades på: 0.059 sekunder
Powered by Kunena Forum