Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon Köksknivar ritade i InkScape

 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
8 år 4 månader sedan #33838 av Melchior
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej, jag har fått lite utomlandsjobb som gör att jag inte har varit i smedjan på länge. Så idag har jag roat mig här på hotellrummet med att rita lite mallar för eventuella köksknivprojekt framöver.

Tänkte dela med mig av detta genom att ge er källfilen så ni kan själva rita vidare, kopiera rakt av eller vad ni nu känner för att göra.

De är gjorda så att om man skriver ut dem så blir det rätt storlek på ritningarna så det är bara att klippa ut och ritsa av.

Har kopierat profilerna på olika knivar som jag verkligen gillat. Några har jag ritat själv.
De två översta är avmallade från användaren "raisedbybrocks" från britishblades som gör helt magiska köksknivar. Jag är lite osäker på hur mycket man kan/ska kopiera. Jag har ju ändrat lite på profilerna, säkerligen tillräckligt för att det skall vara "lagligt", men att producera och sälja knivar från dessa ritningar är nog inte att rekommendera. Vad tror ni?
Har kontaktat raisedbybrocks och om han misstycker kommer jag ta bort dem.

Mallade också av en globalkniv, för jag gillar den modellen, kommer nog dock inte tillverka den som en exakt kopia. Känns lite trist om jag ska vara ärlig.

Den nedersta är en ritning som jag fått inspiration från en av IKEAS kockknivar som jag tycker mycket om. Verkligen en skön kniv att skära med.

Programmet som är gratis kan ni ladda ner här: http://inkscape.org/download/

Jag hade tänkt att limma in filen här i inlägget men det går visst inte. Så jag länkar till dem i stället. Med risk att de om några år försvinner när jag roddar om i min Dropbox.

Länk till svg filen: http://dl.dropbox.com/u/3692883/Knives/Drawings/Kitchen%20Knifes.svg

Håll till godo gött fölk!

/E

PS. Här är en bild som ni kan glutta på om ni inte vill ladda ner InkScape:


Emil Schönning
Mer
8 år 4 månader sedan #33839 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Brukar kunna snöa in på det mesta och har stort intresse för knivar men har inte lyckats tycka att detaljer i köksknivar är särskilt "viktigt".

En sak som överskuggar allt annat för mig är att den skall vara VASS uta helvete, och lätt att återfå skärpan. Så mer stål och härdning som fångat mitt intresse än detaljer i t ex. grepp osv.

Hade bl a knivar från Swilling men de var "omöjliga" att få vassa så de gav jag bort.

(har dock olika knivar för bröd, file osv så jag föreslår inte att en kniv gör alla jobb....)

Har du slagit din lärling idag ??
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
8 år 4 månader sedan #33842 av Melchior
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Köksknivar är ju lite av en religion, för vissa helt ointressant och för andra livsviktigt. Såg precis någon amerikan som slipade köknivar med en entusiasm gränsande till galenskap.

Det viktigaste för mig är givetvis funktion! Funktion innehåller några olika saker:
- skärpa och möjlighet till att kunna skärpa kniven
- användarvänlighet
- ligger kniven bra i handen
- skär den bra
- balanserad

När dessa mål är uppnådda kommer form och design, den del som gör kniven fin att se på, jämna linjer och former, fina material i skaftet, mönstervällt stål i bladet. Någon form av snygg förvaring i block eller ställning.

Jag vill nu uppylla så många önskemål som möjligt, men det viktigaste är ändå att grejjerna går att använda. Ska försöka tillverka några att ge bort så jag får lite feedback.

Men just nu tvivlar jag på min förmåga att värmebehandla knivbladen. Jag har byggt upp en stor mur där jag ser värmebehandlingen som näst intill omöjlig utan en massa ugnar och dyligt. Jag vill verkligen inte misslyckad med härdningen. Jag funderara på att kanske åka och hälsa på någon med erfarnhet av att härda fjäderstål så jag får lute stöd samt kanske tillgång till en ugn. Får vä ta och hoppa in i min bil och ringa någon.
Som du säger är stålet och dess behandling viktigt.

Jag har tänkt mig att tillverka knivarna i damask för att ge en härlig exklusiv känsla och sedan se knivarna få en underbar patina. Det ska verkligen bli kul! Har vänner med brinnande intresse för matlagnign så det kommer verkligen bli en uppskattad present!

Emil Schönning
Mer
8 år 4 månader sedan #33843 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Har du bara bra ugnar så kan jag inte se att härdningen är något problem ?? Rimligt lätt att testa oxså på rena "plåtbitar" av det material man använder. I och med att du skall använda damask som är hårt smitt så skulle jag normalisera ordentligt före härdning för att minska risken för sprickor.

Att härda utan ugn i ett så pass (som det verkar) ambitiöst projekt som ditt är väl ingen bra ide ?? Borde väl inte vara helt svårt att få låna någon ugn. Knivar är ju rätt små så de kan ju tänkas rymmas även i keramikugnar mm, någon jäkla ugn ska du väl hitta. Anlöpning går att göra i vanlig köksugn (helst varmluft).

Extra finess vore det att sedan mäta hårdheten och skicka med unikt protokoll per kniv. Eller tom etsa (eller gravera) in det i bladet :D

Har du slagit din lärling idag ??
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
8 år 4 månader sedan #33856 av Melchior
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det vore riktigt ballt att kunna mäta hårdheten, men de maskiner jag tittat på har varit fruktansvärt dyra.

Ja, hitta en ugn torde sig vara enkelt. En kompis jobbar på en firma som tillverkar fjäfrar så jag har tänkt att åka dit.

Hur brukar du normalisera?

Emil Schönning
Mer
8 år 4 månader sedan #33857 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det är främst när vi gjort Japanskt (differentierad härdning) som jag laborerat med normalisering. Där hade vi rätt stora problem i början med att allt sprack vid härdningen samt att normalisering hjälper att få fram en tydligare härdlinje.

Vi (kompis jag smider med och jag) använder 2 metoder (är väl normalisering och mjukglödgning egentligen),

Kompisen - värmer till rött/orange och lägger den sedan mellan 2 skivor stenull för långsam svalning.
Jag - värmer till gult och låter svalna i luft till rött, värmer igen till orange och låter svalna till djuprött, värmer till rött och låter svalna i luft till kallt (ibland när jag är under härdtemp med god marginal så kyler jag i vatten på slutet)

Kan inte säga vilken som är bättre men båda fungerar och vi har inga problem med sprickor och får tydliga härdlinjer. Tycker iofs att min metod är bättre men det kommer sig av det allmänt kända faktum att jag är bäst O0 ;D

Vet inte vad du tycker är "fruktansvärt dyrt" men för några tusen får du en som duger till att mäta köksknivar på. Kan ju även få dem uppmätta hos någon som har maskin.

Lägger med ett dokument om värmebehandling.

[attachment=0:1v1wwgpq]<!-- ia0 -->värmebehandling.pdf<!-- ia0 -->[/attachment:1v1wwgpq]

Har du slagit din lärling idag ??

This message has an attachment file.
Please log in or register to see it.

Sidan laddades på: 0.083 sekunder
Powered by Kunena Forum