Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon Härda kniv utan att veta ståltyp

  • skarja
  • skarja Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
12 år 3 veckor sedan #21110 av skarja
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej ni kunniga!

Har ett mindre problem, har ett knivblad som jag slipat om rätt grovt på en bänkslipmaskin och funderar på hur varmt man ska härda efteråt? Gärna hålltid med om sådan behövs på ett rätt litet blad.
Saken är bara att jag inte har den blekaste aning om vad det är för stål! Det jag vet är att det är en dykarkniv som jag slaktat för att slipa ut en liten kniv med handtag i eggstålet...
Finns det något sätt att härda hjälpligt även om man inte vet ståltypen som fungerar *för de flesta stål*?

Tackar på förhand!
/Skarja
Mer
12 år 3 veckor sedan - 12 år 3 veckor sedan #21111 av SCB
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Dykarkniv.. Låter som om det skulle kunna vara rostfritt av något slag. Ett väldigt vanligt rostfritt knivstål är Amerikanarnas 440C.. Leta efter härddata för detta stål (Om ditt stål är rostfritt förståss)
Fast det är ju bara en spekulation från min sida. Det kan ju vara vad som helst egentligen. Jag vet inte ens om 440C är tillräckligt rostfritt för att passa till dykarknivar..

Härddata för kolstål och legerade stål skiljer sig rätt mycket så det finns inga generella riktliner som funkar för allt.

//Olof Nilsson
Last edit: 12 år 3 veckor sedan by SCB.
Mer
12 år 3 veckor sedan #21112 av Kallsmén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Vanliga bordsknivar är ju oftast i 2303 så det kan ju vara en gissning om det är rostfritt,
970-1000grader för härdning å ca 200grader anlöpning

Är den rostfri så ligger de flesta härdbara rostfria stålen mellan 950-1050 i härdtemp

Kallsme´n
  • skarja
  • skarja Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
12 år 3 veckor sedan #21114 av skarja
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Nja, den är då lättare att arbeta med än en bordskniv om det hjälper något, Stämplad "INOX" längst ner vid skaftet. Har för mig att det betyder rostfritt?
Dykarknivar jag jag även sett med relativt rosttröga stål men inte så de kan kallas rostfria, beror väl lite på vart man dyker och vad man vill kunna få ut av sin kniv.

Hur är det med hålltid då?
Hade inte tänkt ha en superhård kniv utan duglig till mindre saker som kan inträffa om man reser mm.

/Skarja

Tackar förresten för snabba svar!
Mer
12 år 1 vecka sedan - 12 år 1 vecka sedan #21351 av seved
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej.

Är det rostfritt bör du ha en hålltid på 5-10 min och du behöver säkert
Last edit: 12 år 1 vecka sedan by seved.
  • skarja
  • skarja Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
12 år 6 dagar sedan #21380 av skarja
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Då får vi köra så, blir ju inte mer än kattskit om det inte funkar! *S*
Sidan laddades på: 0.124 sekunder
Powered by Kunena Forum