Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon En varning

  • Silver
  • Silver Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
17 år 1 månad sedan #1882 av Silver
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Jag vet inte om jag tagit upp det här tidigare, men om jag har det skadar det inte med en påminnelse.
Jag vet att det inte är vanligt att man använder ögonskydd i Sverige bland knivsmeder. Det har aldrig riktigt uppmärksammats att det är farligt. Varmt stål och ässjan utstrålar en strålning som skadar synen. Många amerikanska smeder har numera mycket nedsatt syn på grund av att de smitt utan skydd. För vissa går det snabbt och andra kan smida i 20 år innan det börjar hända något, men det är fastställt att det ger alvarliga skador.
När ni smider måste ni använda gassvetsglasögon med en styrka på minst X4. Det är som att stirra in i en Gassvets utan glasögon vilket alla vet att man inte skall göra.


// André Andersson
http://www.northland.nu

// André Andersson
<A HREF=" www.northland.nu "> http://www.northland.nu </A>
Mer
17 år 1 månad sedan #1883 av Uffe
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej,

En bra kommentar, tycker jag. Vid vällning är intensiteten i ljuset från ämnet i princip likvärdig med det från en gassvetslåga som sagt. Ögonen skall man vara rädd om, och det gäller hörseln också, så vi kan väl passa på att uppmana till användande av hörselskydd dessutom. Besväret av ett par pluggar i öronen är inget jämfört med om man råkar ut för nedsatt hörsel eller tinnitus (konstant brus eller tjut i öronen).

Hälsningar Uffe
Mer
17 år 1 månad sedan #1884 av Ludwig
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Vill understryka, tinitus är ingen kul grej det kan jag intyga. Fick tinitus för två tre år sen och det tog ungefär ett år innan jag lärde mig att leva med det, har dessutom flera vänner med tinitus och jag har sett hur det kan begränsa livet avsevärt.

En kompis till mig som har tinitus har just köppt ett par superöronproppar för knappt 2000 kr för att hon inte klarar av skolan annars. Så ett par hörselkåpor för några hundralappar kan snarare ses som en ren besparing än en förlust. /Ludwig XVIEdited by - ludwig on 2003/02/12 13:40:34

Klurgubbe i unga år
Mer
14 år 11 månader sedan #5466 av TSmide
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej

Jag köpte ett par svetsglasögon på clas ohlson som på förpackningen angavs till "shade 5" men när jag
läser på insattsglasen står det

TSmide
Mer
14 år 11 månader sedan #5471 av Dark_Jester
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag märkte ganska snabbt hur trött i ögonen man blev efter bara en liten stund i smedjan så jag inhandlade ett par gassvets-glasögon för dryga hundralappen på jula och är mycket mycket nöjd. Nu kan jag stå och jobba i princip tills musklerna ger upp utan att ögonen klagar. Lägg till detta ett par "konsert-pluggar", som dämpar ljudet jämt över hela registret i stället för att bara strypa diskanten, för ca 60:- så är det en jävligt billig försäkring!

Ingen borde gå utan skydd i smedjan. Eller, som någon (förlåt för att jag glömt vem du var) hade som signatur här på Antracit:

Man kan träna sig mot störande oljud, som fullärd kallas man döv!

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

http://www.nordanvinds.se
Mer
14 år 10 månader sedan #5611 av esoel
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jodå, jag kan också intyga att tinnitus inte alls är roligt, har själv haft det i 11 år, till följd av en liten olycka när jag var 13 år, hörseln löns det vara rädd om.

Olika hjälpmedel har ju förstås hittats på, öronsnäckor med olika lljud, brus och en massa annat, men inget går nog upp emot att höra normalt.
Mer
14 år 6 månader sedan #6884 av jenlangs
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hei!

Et tips kan vel være at man i alle fall ikke står og glaner ned i essevarmen, - jeg prøver å se bort, og bare "kollar" av og til ..


:-) jens-erik
Mer
14 år 5 månader sedan #7059 av JiBe
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Tänkte bara tillägga att det är bra med glasögon, igår så hoppa min blivande kniv upp i annsiktet på mej, det ser ut som nån har målat med en kulspetspenna från läppen snett ner en bit under hakan. lätt att den glider ur tången om man inte är uppmärksam.

Detta var ju inte så farligt, sved lite och ser förjävligt ut, men det gav iaf mer motivation till ha på sej glasögon i fortsättningen oxå.
Mer
14 år 5 månader sedan - 14 år 5 månader sedan #7063 av marberg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hett tipps!
Ta en tur till optikern och köp ett par RIKTIGA skyddsglasögon. Dom kan du sätta på med en gång du går in i smedjan och sen ha på hela tiden. Det skall vara glas inte ClasOlssonPlast i det du tittar igenom. Plast blir repigt på en liten stund så icke glas (med lite försiktighet). Mina i glasögon har jag haft i över tre år utan problem. Dom kosteade el lusentapp, men det var det värt. Det hade gått åt många plastglas på den tiden.
/Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Last edit: 14 år 5 månader sedan by marberg.
Sidan laddades på: 0.079 sekunder
Powered by Kunena Forum