Nya inlägg

Topic-icon Svärds & Knivsmide

  • Tyrfing
  • Tyrfing Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
16 år 11 månader sedan #4248 av Tyrfing
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej

Går det att smida knivblad och svärd med ss 2140 Uddeholm ?
Vilken härdtemperatur ska man ha ?
Vilken anlöpnings temperatur ?
Vilken hårdhet (HRC) bör man ha till kniv & svärd ?

Mvh Tyrfing
Mer
16 år 11 månader sedan #4249 av SCB
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hmm.. 2140.. Ser ut som ett ganska bra knivstål, det är dock en aning för mycket kol för att det skall passa till längre klingor.
Kolla här för lite data om stålsorten:
http://www.fagteori.dk/mv/materiale/var ... -arne.html
Vilken hårdhet du ska ha beror på knivens användningsområde men runt 55-60 brukar funka bra

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Mer
13 år 5 månader sedan #22108 av smetompa
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
hej! ja jobbar för uddeholm tooling (järnverket) där har ja stor tillgång till olika stål sorter. om ja snor med mig lite ARNE hem, funkar det till knivsmide då lr ska man ta hem nån annan typ orvar lr sverker kanske?

mvh tomas
Mer
13 år 5 månader sedan #22109 av marberg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Gratis funkar till allt

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
13 år 5 månader sedan #22111 av Haidar
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Vad jag vet så borde ett stål ha lite mer kol än nödvändigt till en början. Se bara på japanerna, har de 1,5% i sina råmaterial? Men då gör de förstås så att de väller stålet i en massa lager varmed kolhalten reduceras. till härdning har jag för mig att man behöver runt 0,35%, rätta mig om jag har fel, så att du kan väl göra som dem? Själv började jag smida min kniv med SS2172, med 0,2%. och jag vällde stålet i en massa lager så nu kommer jag att få dras med uppkolning och allt vad det innebär.

En smed behöver smehalva, en halv smed är hälften smehalva, en smehalva är en halv smed, en halv smedja räcker åt varken halv smed eller smehalva.
Mer
13 år 5 månader sedan #22113 av Ingemar
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
"Arne" är ett utmärkt knivstål! Men till svärd som är så mycket längre blir det nog lite för sprött. Ett svärd måste ju vara lite böjbart. Så ett helstålsblad är nog olämpligt hur som helst. Har en bok om knivsmide av en Norrman som heter Jakup Heinesen. Han rekommenderar både 2140 och 2260, som lämpliga stål för knivar.

Till Marberg: Du är en filosof!

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
Sidan laddades på: 0.080 sekunder
Powered by Kunena Forum