Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Smedjan och utrustningen - The Workshop and equipment
- Ässjan och uppvärmning - The forge place & heating
- Träkol
Träkol
- Eldrike
- Författare till inlägg
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 61
- Tack mottaget: 0
22 år 11 månader sedan #400
av Eldrike
SOLOV
Träkol skapades av Eldrike
Har försökt att göra träkol.
Vårt byggprogram får en massa spillvirke, jag har ett flertal tillfällen försökt att göra träkol av detta med ett blandat resultat som följd. På detta sätt har jag gått til väga. Jag har en ca tjugo liters hink med ett lock med kanter som går ner ca; 50mm över hinken en rörskorsten på 40mm som sitter i kanten på botten samt ett rör utlopp i botten på hinken på tio mm för att kunna ta ut eventuell tjära. Lite tjära får jag ut ibland och träkol med mycket blandat resultat.
När jag fyllt hinken med träbitar ställer jag den ovanpå äsjan för att antända virket i hinken men som sagt ett mycket blandat resultat blir det. Tacksam för tips för att få ett bättre resultat.
MVH. SOLOV
Ändrat av - kenth den 2003/07/09 21:34:15
Vårt byggprogram får en massa spillvirke, jag har ett flertal tillfällen försökt att göra träkol av detta med ett blandat resultat som följd. På detta sätt har jag gått til väga. Jag har en ca tjugo liters hink med ett lock med kanter som går ner ca; 50mm över hinken en rörskorsten på 40mm som sitter i kanten på botten samt ett rör utlopp i botten på hinken på tio mm för att kunna ta ut eventuell tjära. Lite tjära får jag ut ibland och träkol med mycket blandat resultat.
När jag fyllt hinken med träbitar ställer jag den ovanpå äsjan för att antända virket i hinken men som sagt ett mycket blandat resultat blir det. Tacksam för tips för att få ett bättre resultat.
MVH. SOLOV
Ändrat av - kenth den 2003/07/09 21:34:15
SOLOV
- Uffe
- Offline
- Gold Boarder
22 år 11 månader sedan #401
av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Träkol
Hej!
Jag har för mig att jag hört/sett ett tips om detta tidigare, men det var kanske inte i detta forum. Om jag inte minns fel så var principen att man skaffar ett stort och ett litet tomfat, båda med ena änden öppen. Det lilla tomfatet fylls med ved, helst från stubbar, och placeras med öppningen nedåt inuti det större fatet. Sen fyller man vanlig ved eller annat brännbart i tomrummet däremellan och drar igång en eld. Ett litet hål skall även tas upp i botten på det stora fatet. Sen skall då förhoppningsvis dels tjära utvinnas, och dels fin träkol även om tjäran nog var huvudsyftet. Har inte prövat själv, det vill till att man kan elda utan att grannar har synpunkter... Det kan nog också vara praktiskt att ha något galler till den lilla tunnan så att veden där håller sig på plats i hanteringen. Lite lufthål behövs säkert också på sidorna i den stora tunnan. Processen tar några timmar kan jag tänka mig, så man lär få fylla på ved några gånger. Någon som har provat denna metod?
Hälsningar Uffe
Ändrat av - Uffe on 2001/11/26 09:51:31
Ändrat av - Uffe on 2001/11/26 13:51:25
Jag har för mig att jag hört/sett ett tips om detta tidigare, men det var kanske inte i detta forum. Om jag inte minns fel så var principen att man skaffar ett stort och ett litet tomfat, båda med ena änden öppen. Det lilla tomfatet fylls med ved, helst från stubbar, och placeras med öppningen nedåt inuti det större fatet. Sen fyller man vanlig ved eller annat brännbart i tomrummet däremellan och drar igång en eld. Ett litet hål skall även tas upp i botten på det stora fatet. Sen skall då förhoppningsvis dels tjära utvinnas, och dels fin träkol även om tjäran nog var huvudsyftet. Har inte prövat själv, det vill till att man kan elda utan att grannar har synpunkter... Det kan nog också vara praktiskt att ha något galler till den lilla tunnan så att veden där håller sig på plats i hanteringen. Lite lufthål behövs säkert också på sidorna i den stora tunnan. Processen tar några timmar kan jag tänka mig, så man lär få fylla på ved några gånger. Någon som har provat denna metod?
Hälsningar Uffe
Ändrat av - Uffe on 2001/11/26 09:51:31
Ändrat av - Uffe on 2001/11/26 13:51:25
- nisse
- Offline
- Fresh Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 18
- Tack mottaget: 0
22 år 11 månader sedan #402
av nisse
Svar från nisse i ämnet Träkol
Hej! Mina pågar hade en smidesperiod då de
använde mindre ved i ett rullebörsflak +
fläkt med inblås från sidan!
Dom var inte medvatna om att man måste ha kol så det fick gå utan, det vore intressant
om man fick reda på hur stor den praktiska
skillnaden kan vara mellan ved o träkol!
Mvh Nisse.
använde mindre ved i ett rullebörsflak +
fläkt med inblås från sidan!
Dom var inte medvatna om att man måste ha kol så det fick gå utan, det vore intressant
om man fick reda på hur stor den praktiska
skillnaden kan vara mellan ved o träkol!
Mvh Nisse.
- Eldrike
- Författare till inlägg
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 61
- Tack mottaget: 0
22 år 11 månader sedan #403
av Eldrike
SOLOV
Svar från Eldrike i ämnet Träkol
Hur stor skilnaden är i effekt mellan trä och träkol vet jag inte men om man som vi gör ibland använder träbitar som "lock" över kokset så blir träet naturligtvis som träkol efter ett tag och lägger man på ytterligare träbitar så kan man få ett konstant tillskott träkol av det underligande lagret som ett litet tag i alla fall är träkol. Uffes metod verkar att kunna fungera men som sagt det där med grannar kan nog vara ett problem i tättbefolkade samhällen. Konstigt nog har ingen klagat på vårat utblås, det finn en hel del villor i området men de är kanske inte hemma på dagarna. En av de adresser som strom rekomenderade visade ganska tydligt hur man gör med en tjugoliters hink. Ska göra fler försök.
MVH SOLOV
MVH SOLOV
SOLOV
- Eldrike
- Författare till inlägg
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 61
- Tack mottaget: 0
22 år 11 månader sedan #404
av Eldrike
SOLOV
Svar från Eldrike i ämnet Träkol
Hur stor skilnaden är i effekt mellan trä och träkol vet jag inte men om man som vi gör ibland använder träbitar som "lock" över kokset så blir träet naturligtvis som träkol efter ett tag och lägger man på ytterligare träbitar så kan man få ett konstant tillskott träkol av det underligande lagret som ett litet tag i alla fall är träkol. Uffes metod verkar att kunna fungera men som sagt det där med grannar kan nog vara ett problem i tättbefolkade samhällen. Konstigt nog har ingen klagat på vårat utblås, det finn en hel del villor i området men de är kanske inte hemma på dagarna. En av de adresser som strom rekomenderade visade ganska tydligt hur man gör med en tjugoliters hink. Ska göra fler försök.
MVH SOLOV
MVH SOLOV
SOLOV
- Furan
- Offline
- Junior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 27
- Tack mottaget: 0
22 år 11 månader sedan #405
av Furan
Furan
Svar från Furan i ämnet Träkol
Jag har hört om en modern variant av gropmilan (en tidig variant av kolmila), som knyter an till ströms inlägg.
Tag ett oljefat, knacka ur ett lock och gör små hål i sidan ned mot bottnen, gör rent, hugg ved i små fina bitar, tänd en liten brasa i botten, fyll på med ved tills hela fatet brinner, på med locket ev. vänd upp och ned och täta med jord, låt stå ett dygn sedan är det klart.
Jag har INTE prövat denna metod, men den sägs funka.
Vissa gaser vid kolning är väl lättantändliga/explosiva så det kan kanske vara en del risker med denna metod eller?
Hälsningar Furan
Tag ett oljefat, knacka ur ett lock och gör små hål i sidan ned mot bottnen, gör rent, hugg ved i små fina bitar, tänd en liten brasa i botten, fyll på med ved tills hela fatet brinner, på med locket ev. vänd upp och ned och täta med jord, låt stå ett dygn sedan är det klart.
Jag har INTE prövat denna metod, men den sägs funka.
Vissa gaser vid kolning är väl lättantändliga/explosiva så det kan kanske vara en del risker med denna metod eller?
Hälsningar Furan
Furan
- Mac
- Besökare
22 år 11 månader sedan #406
av Mac
Svar från Mac i ämnet Träkol
Hej på er!
Jag har milat träkol själv i sk. gropmila.
De lösningar som står ovan fungerar säkert utmärkt men kom ihåg följande: Låt aldrig syre komma i kontakt med färdigmilat träkol, långsam process=bra process, använd helst träbitar i samma storlek och packa tätt.
Den gamla gropmilan är ingen dum idé. Jorden har ju bra förmåga att behålla värmen vilket ger en lugn och fin kolning, alternativet är en sotig hög träbitar som mer ser ut som en krater (gaserna är explosiva, tro mig).
Felet med "Sågbäcksgymnasiets" metod är (tror jag) det lilla 10 mm-röret i botten på hinken. Detta lilla hål släpper in syre till det redan färdigmilade kolet vilket ger ett minst sagt varierat resultat. Angående locket med rökskorstenen skulle jag ta bort skorstenen och i stället borra 4-6 10mm hål
utmed kanterna, detta för att gaser skall komma ut genom några hål och syre in genom andra.
Lycka till!
Mac
Ändrat av - mac on 2001/12/12 22:20:59
Jag har milat träkol själv i sk. gropmila.
De lösningar som står ovan fungerar säkert utmärkt men kom ihåg följande: Låt aldrig syre komma i kontakt med färdigmilat träkol, långsam process=bra process, använd helst träbitar i samma storlek och packa tätt.
Den gamla gropmilan är ingen dum idé. Jorden har ju bra förmåga att behålla värmen vilket ger en lugn och fin kolning, alternativet är en sotig hög träbitar som mer ser ut som en krater (gaserna är explosiva, tro mig).
Felet med "Sågbäcksgymnasiets" metod är (tror jag) det lilla 10 mm-röret i botten på hinken. Detta lilla hål släpper in syre till det redan färdigmilade kolet vilket ger ett minst sagt varierat resultat. Angående locket med rökskorstenen skulle jag ta bort skorstenen och i stället borra 4-6 10mm hål
utmed kanterna, detta för att gaser skall komma ut genom några hål och syre in genom andra.
Lycka till!
Mac
Ändrat av - mac on 2001/12/12 22:20:59
- Mac
- Besökare
- jsilfverin
- Besökare
22 år 10 månader sedan #408
av jsilfverin
Svar från jsilfverin i ämnet Träkol
Hej!
Vi bränner tjära till husbehov i ett kvartsfat som packas med törved och ställs på en stor konkav skål. Det fungerar utmärkt, jag kan återkomma med en mer utförlig beskrivning om någon önskar det. Det är stor skillnad mellan milkol och dalkol. Dalkolet räcker längre och ger en fantastiskt fin värme, men det måste förvaras helt torrt. En annan fin biprodukt vid tjärbränning är tjärvattnet som kommer ut innan tjäran. Det lämpar sig väl till impregnering av pärt-tak.
Mvh Johan Silfverin, Smedjebacken
Vi bränner tjära till husbehov i ett kvartsfat som packas med törved och ställs på en stor konkav skål. Det fungerar utmärkt, jag kan återkomma med en mer utförlig beskrivning om någon önskar det. Det är stor skillnad mellan milkol och dalkol. Dalkolet räcker längre och ger en fantastiskt fin värme, men det måste förvaras helt torrt. En annan fin biprodukt vid tjärbränning är tjärvattnet som kommer ut innan tjäran. Det lämpar sig väl till impregnering av pärt-tak.
Mvh Johan Silfverin, Smedjebacken
- Eldrike
- Författare till inlägg
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 61
- Tack mottaget: 0
22 år 10 månader sedan #409
av Eldrike
SOLOV
Svar från Eldrike i ämnet Träkol
hej Johan vore tacksam om du kunde återkomma till mig med mer detaljerade uppgifter om er metod. Nu har väl vi inte så mycket fetved men det finns väl alltid lite tjära att utvinna och det är väl bra om man kan göra två flugor
. MVH SOLOV
Sven Olovsson Sågbäcksgymnasiet
. MVH SOLOV
Sven Olovsson Sågbäcksgymnasiet
SOLOV
- Kindbo
- Offline
- Gold Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 196
- Karma: 1
- Tack mottaget: 0
- jsilfverin
- Besökare
22 år 10 månader sedan #411
av jsilfverin
Svar från jsilfverin i ämnet Träkol
Hej! Lite mer detaljer:
Ett kvartsfat med riktigt fet törved ger 2-3 liter tjära och tar ca. 3-4 timmar.
Själva destillatorn som fatet ställs på har vi fått tillverkat i rostfritt stål. Skålen är jämnt konkav, ca 20 cm djup och gärna 30 cm bredare än fatet man använder,på båda sidor. I botten tas upp ett hål som underifrån är anslutet till ett smalt rör.
Detta löper ca 2m rakt ut från "skålen" med lite medlut för avrinningen. I änden skall sitta en träplugg som skåras så att tjäran precis kan rinna ut, men ingen luft komma in. Ca 30 cm från änden ansluts en skorsten i samma material som tapp-röret. Denna bör vara ordentligt hög, ca 170 cm. Det är med röken från denna som man kan bedöma värmen i fatet.
Törveden skall späntas i jämnstora bitar, tändvedstunna och ca 20 cm långa. Dessa packas stående i fatet, så tätt att du måste slå ned dem, och i flera lager tills fatet är fullt. Du ska kunna vända det uppochner utan att något faller ur.
Ställ fatet uppochner rakt över hålet i skålen. Du har tidigare lagt grönmossa i en hink vatten, nu kramar du ur den så den inte rinner och lägger den vid kanten mellan fat och skål, hela vägen runtom. Sedan täcker du mossan noggrant med fuktad, finkornig sand. Man skall liksom bygga upp en vall mot fatet så att det blir helt lufttätt mellan fat och skål. När du sedan har börjat elda kommer du att behöva lägga på mer blöt sand där det läcker ut rök.
Börja med att tända en eld ovanpå fatet, alltså på dess botten. Värmen måste komma ovanifrån så att all törved utnyttjas. Runt om fatet på skålens kant staplar du större vedklabbar, gärna lika höga som fatet, men tänd inte än. Till en början droppar det bara tjärvatten ur röret men vätskan tjocknar efterhand och efter 20-60 min. bör det likna tjära. Nu skall du tända klabbarna på sidorna men försök att få dem att brinna uppifrån och ned. Tjäran måste pressas ut från toppen av fatet, efterhand försöker du styra värmen längre och längre ner.
Underhåll hela tiden elden på toppen, under den sista timmen kan den få falna till finaste korvgrillarglöd.
Det skall pusta relativt kraftigt ur toppen av skorstensröret. Smyger röken eldar du mer, spottar den som en ångvissla välter du ner några av sidoklabbarna tills det har lugnat sig. Det är därför skålen är så väl tilltagen i bredd; du måste kunna mickla med stående och liggande klabbar. Vid alltför hög värme kan röken ur skorstenen antändas.
Kom ihåg att i början titta efter rökläckor ur sanden och täta med mer sand.
Det kan ta väldigt olika lång tid att utvinna all tjära men efter 3-4 timmar brukar flödet minska och till slut droppar det bara. Man kan dock missta sig eftersom det snabbt slutar rinna om du t.ex. eldar för lite. Håll dig närmare den övre gränsen och håll koll på röken ur skorstenen.
Kärlet för den tappade tjären ställer du bara under röränden.
Vi ställer hela destillatorn på en stor bred stubbe, det är enklare om den kommer upp en bit och röret måste ju ända få löpa ut under skålen.
Familj och vänner kan samlas runt detta spektakel och när tjäran är tappad håller man tjärgille med grillad korv och några låtar på fiolen.
Ett kvartsfat med riktigt fet törved ger 2-3 liter tjära och tar ca. 3-4 timmar.
Själva destillatorn som fatet ställs på har vi fått tillverkat i rostfritt stål. Skålen är jämnt konkav, ca 20 cm djup och gärna 30 cm bredare än fatet man använder,på båda sidor. I botten tas upp ett hål som underifrån är anslutet till ett smalt rör.
Detta löper ca 2m rakt ut från "skålen" med lite medlut för avrinningen. I änden skall sitta en träplugg som skåras så att tjäran precis kan rinna ut, men ingen luft komma in. Ca 30 cm från änden ansluts en skorsten i samma material som tapp-röret. Denna bör vara ordentligt hög, ca 170 cm. Det är med röken från denna som man kan bedöma värmen i fatet.
Törveden skall späntas i jämnstora bitar, tändvedstunna och ca 20 cm långa. Dessa packas stående i fatet, så tätt att du måste slå ned dem, och i flera lager tills fatet är fullt. Du ska kunna vända det uppochner utan att något faller ur.
Ställ fatet uppochner rakt över hålet i skålen. Du har tidigare lagt grönmossa i en hink vatten, nu kramar du ur den så den inte rinner och lägger den vid kanten mellan fat och skål, hela vägen runtom. Sedan täcker du mossan noggrant med fuktad, finkornig sand. Man skall liksom bygga upp en vall mot fatet så att det blir helt lufttätt mellan fat och skål. När du sedan har börjat elda kommer du att behöva lägga på mer blöt sand där det läcker ut rök.
Börja med att tända en eld ovanpå fatet, alltså på dess botten. Värmen måste komma ovanifrån så att all törved utnyttjas. Runt om fatet på skålens kant staplar du större vedklabbar, gärna lika höga som fatet, men tänd inte än. Till en början droppar det bara tjärvatten ur röret men vätskan tjocknar efterhand och efter 20-60 min. bör det likna tjära. Nu skall du tända klabbarna på sidorna men försök att få dem att brinna uppifrån och ned. Tjäran måste pressas ut från toppen av fatet, efterhand försöker du styra värmen längre och längre ner.
Underhåll hela tiden elden på toppen, under den sista timmen kan den få falna till finaste korvgrillarglöd.
Det skall pusta relativt kraftigt ur toppen av skorstensröret. Smyger röken eldar du mer, spottar den som en ångvissla välter du ner några av sidoklabbarna tills det har lugnat sig. Det är därför skålen är så väl tilltagen i bredd; du måste kunna mickla med stående och liggande klabbar. Vid alltför hög värme kan röken ur skorstenen antändas.
Kom ihåg att i början titta efter rökläckor ur sanden och täta med mer sand.
Det kan ta väldigt olika lång tid att utvinna all tjära men efter 3-4 timmar brukar flödet minska och till slut droppar det bara. Man kan dock missta sig eftersom det snabbt slutar rinna om du t.ex. eldar för lite. Håll dig närmare den övre gränsen och håll koll på röken ur skorstenen.
Kärlet för den tappade tjären ställer du bara under röränden.
Vi ställer hela destillatorn på en stor bred stubbe, det är enklare om den kommer upp en bit och röret måste ju ända få löpa ut under skålen.
Familj och vänner kan samlas runt detta spektakel och när tjäran är tappad håller man tjärgille med grillad korv och några låtar på fiolen.
- jsilfverin
- Besökare
22 år 10 månader sedan #412
av jsilfverin
Svar från jsilfverin i ämnet Träkol
Hej igen!
Jag glömde nämna något om dalkolet.
Låt det svalna i fatet och tappa på säck som vanligt. Låt det inte utsättas för någon onödig fukt - då sprätter det av någon anledning som fyrverkerier i ässjan.
Du kan lätt se hur effektiv själva tjärbränningen var genom att känna och bryta på dalkolet. Det skall vara tätt i konsistensen och lättare än träkol. Törvedsstickorna ändrar inte form under bränningen så de måste sönderdelas för att kunna användas i ässjan. Its a dirty job but someone´s got to do it.
Jag glömde nämna något om dalkolet.
Låt det svalna i fatet och tappa på säck som vanligt. Låt det inte utsättas för någon onödig fukt - då sprätter det av någon anledning som fyrverkerier i ässjan.
Du kan lätt se hur effektiv själva tjärbränningen var genom att känna och bryta på dalkolet. Det skall vara tätt i konsistensen och lättare än träkol. Törvedsstickorna ändrar inte form under bränningen så de måste sönderdelas för att kunna användas i ässjan. Its a dirty job but someone´s got to do it.
- Kindbo
- Offline
- Gold Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 196
- Karma: 1
- Tack mottaget: 0
- Eldrike
- Författare till inlägg
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 61
- Tack mottaget: 0
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Smedjan och utrustningen - The Workshop and equipment
- Ässjan och uppvärmning - The forge place & heating
- Träkol
Sidan laddades på: 0.105 sekunder